Sari la conținut

Tabel Lideri

 1. donpetru

  donpetru

  Root Admin


  • Puncte

   8

  • Număr conținut

   8216


 2. niksound

  niksound

  Members


  • Puncte

   1

  • Număr conținut

   286


 3. electricianu2010

  • Puncte

   1

  • Număr conținut

   126


 4. prog

  prog

  Moderators


  • Puncte

   1

  • Număr conținut

   537


Conținut Popular

Afișez conținut cu cea mai mare reputație din 12/17/21 în Postări

 1. Dupa o lunga asteptare am reusit sa aduc forma programului la o versiune utilizabila (versiunea 1.1.2) desi, mai are, mici mici imperfectiuni si anume: cateodata, nu ia comanda din prima apasare sau uneori se intampla ca sa dam comanda, spre exemplu, de selectare surse redare si sa se actioneze si unul din releele care stabileste treptele de atenuare a semnalului de iesire notat in software cu 100%, 25%, 6% si 1.5%. Daca mai sunt utilizatori care mai au idei pentru a elimina aceste mici neajunsuri ii rog sa-si exprime un punct de vedere. Ba mai mult, am postat mai jos si codul in C realizat in Microcip Studio ca sa va ajute la optimizarea acestui program care va purta si semnatura voastra daca contributia e utila la functionarea programului. O alta problema ar fi intrarea in functiune a vumetrului. Desi l-am adaugat in program, inca nu am reusit sa-l fac sa functioneze dupa un anume timp cum mi-am dorit. O sa mai studiez nitel problema. De facut, vumetru l-am facut sa functioneze independent dar cand amestec cele doua parti, de vumetru si selectari surse, ups, ceva nu merge cum trebuie. Bineinteles, asta mai la urma, ar mai ramane de adaugat partea de scriere in EEPROM astfel incat sa se afiseze la pornirea amplificatorului ultimele stari/butoane active. Soft DP0514 v.1.1.2.rar Precum va spuneam in una din interventiile anterioare, am fost nevoit sa modific valorile rezistoarelor pe care sunt amplasate switch-urile. Noile valori sunt urmatoarele (o sa actualizez proiectul in format pdf cu aceste valori dupa ce validam soft-ul): Dupa compilarea programului cu MicroCip Studio (se gaseste pe net gratuit) rezulta fisierul hex din folderul Debug din arhiva programului. Nu am reprodus aici programul deoarece e foarte mare si mai greu de parcurs in format web. Oricum, portiuni din program se pot reproduce daca exista observatii de imbunatatire a lor. Eu am postat arhiva de mai sus ca sa va fie mai usor de lucrat si de testat in programul cu Microcip Studio din calculatorul vostru. Urmeaza sa actualizez valorile rezistoarelor de pe placa cu switch-uri DP0514 zilele care urmeaza. Deci voi testa softul prezentat si pe placa cu comutatoare DP0514 dar asta dupa ce voi finaliza sa inlocuiesc valorile rezistoarelor dupa tabelul de mai sus. Scrierea soft-ului in MCU atmega16 am facut-o cu AVR Flash cu setarile din imaginea urmatoare: Iata mai jos si o imagine cu dezvoltarea programului pe placa de dezvoltare EasyAVR6: Asadar, asa cum se prezinta soft-ul acum, nu este forma finala, deci nu putem discuta de o programare in masa a microcontrolerelor de care va spuneam.
  3 puncte
 2. Un alt proiect din colectia personala de circuite imprimate este proiectul DP0706, o sursa compacta de tensiune simetrica reglabila, de putere mica, creeata de mine in mod special pentru alimentarea unor montaje cu amplificatoare operationale folosite in proiecte cu microcontrolere. Am ajuns sa dezvolt acest proiect din necesitatea unui alimentator simetric care sa nu ocupe multe spatiu si care sa-l pot folosi pe birou in preajma diverselor montaje cu microcontroler care au nevoie de programare pe placile: EasyAVR6 sau EasyMx PRO v7 for STM32. Adica, de foarte multe ori mi s-a intamplat sa fiu nevoit sa construiesc un buffer sau un etaj cu amplificator operational ca sa-l folosesc pe intrarile placilor de dezvoltare mai sus amintite, acestea aflandu-se pe birou, si nu am avut prin prejma o sursa de alimentare micuta dedicat acest montaje, sa le zic, "auxilare". Acum a venit momentul constructiei unei asemenea surse. Nu as vrea sa folosesc sursele de laborator deoarece sunt voluminoase si ca sa le transport de fiecare data din laborator pe birou, chiar nu se merita!! Deci, nu am cautat sa fac o sursa voluminoasa, deoarece nu am intentionat sa fie nici grea si nici prea mare dar ca sa aiba separare galvanica si musai iesire de tensiune simetrica, reglabila in gama +/-1.25...12Vdc. Se poate mari reglajul si pana la +/-15V daca se utilizeaza un transformator ca cel din pagina cu lista de piese si care se pliaza bine in partea stanga a PCB-ului. Bineinteles, dupa aceea totul se va atasa intr-o carcasa Z66 ABS KRADEX: https://www.tme.eu/ro/details/z66-abs/carcase-pentru-surse-de-alimentare/kradex/z66-abs/ Iata mai jos si proiectul: DP0706 - Adjustable Low Power Supply Unit.pdf Saptamana viitoare voi da comanda de 5 PCB-uri de acest fel. Bineinteles ca trei PCB-uri vor fi disponibile pentru vanzare. La ce pret ? Voi reveni cu amanunte in zilele urmatoare. Spor la mesterit tuturor!! Si urmariti - TEHNIUM AZI - pentru ca vor mai urma si alte proiecte din colectia personala. Editare ulterioara: ATENTIE !!! Proiectul DP0706 are inclusa functia "Slow Turn ON", astfel incat dupa alimentarea acestuia iesirile stabilizate cresc progresiv in cateva secunde de la 0 la valoarea reglata pe iesirea sursei in domeniul 1,25....12V.
  1 punct
 3. Ma puteti ajuta putin sa deslusesc schema asta:
  1 punct
 4. Am vazut rezultatul pe pagina de facebook. Foarte frumos lucrat, si practic si software. Nu cred ca gresesc dar cred ca sunteti primul roman care implementeaza practic cu rezultate remarcabile o tastatura analogica cu 17 butoane cu rezistoare serie. Felicitari dl. Petru!
  1 punct
 5. Seara buna,eu ma inscriu pentru 2 seturi cablaje! Si 4 buc microcontrelere!
  1 punct
 6. Asa cum ati aflat din topicul dedicat noului A350, modernizarea amplificatorului audio romanesc A350 a ajuns la final si cu acest prilej se pot lansa versiunile finale de PCB-uri pentru cine doreste. Ca sa pot lansa comanda este nevoie sa fie platite in avans un numar de 10 seturi de PCB-uri, un set de PCB-uri constand din urmatoarele: - 1 buc. PCB DP0127 si 2 buc. PCB BIAS DP0127; - 1 buc. PCB DP0330 rev.2 (corector de ton); - 1 buc. PCB DP0816 (noua "placa redresor") - 1 buc. PCB DP0514 rev.3 (motherboard) + 1 buc. PCB DP0514 rev.3 (Switch) - 1 buc. PCB DP0218 Asadar, toate cablajele enumerate anterior fac parte dintr-un set de cablaje imprimate care se poate folosi la constructia unui amplificator audio respectand dispunerea cablajelor din carcasa vechiului A350 sau se pot folosi la modernizarea vechiului A350. Pretul unui asemenea set de PCB-uri este urmatorul: 1. pentru utilizatorii care s-au implicat in achizitionarea primelor 5 seturi de PCB-uri pretul primului set comandat este cel vechi de 140lei, urmand ca celelalte seturi suplimentare pe care le doriti sa fie taxate cu 190lei/setul. 2. pentru utilizatorii care nu au cumparat primele 5 seturi (folosite la dezvoltarea sA350) pretul un set de PCB-uri va fi de 190lei. Pe langa pretul mentionat anterior se va adauga transport: +25lei (curier rapid) sau +12lei (Posta Romana) - preturi valabile pe teritoriul Romaniei si acolo unde nu sunt km suplimentari in cazul optarii prin curier rapid. De asemenea, daca doriti microcontrolere Atmega16 gata programate, eu le pot achizitiona de la mouser.com, mai exact de aici: https://ro.mouser.com/ProductDetail/Microchip-Technology-Atmel/ATMEGA16L-8PU?qs=aqrrBurbvGfzSW2h8UXBhA%3D%3D cu conditia platii in avans a acestor microcontrolere, urmand ca pretul de vanzare a unui MCU programat sa fie dublul celui afisat pe mouser.com (nu omiteti TVA-ul care nu e mentionat pe site-ul mouser !!!). Daca sunt neclaritati/intrebari, le discutam aici.
  1 punct
 7. Salut. Motorul tau are trecut pe placuta Triunghi / Stea = 220/380, asta inseamna ca are infasurarile dimensionate pentru 230V. Deci, trebuie sa aplici schema din fig.2. Pentru fig.2 formula pentru calcul condensator de pornire este urmatoarea: Cf = 4800 x (In/U), unde U=230V, In=P /(3xUfxcosFI) ---> Uf=230V iar P si cosFi sunt pe placuta motorului. Daca nu gasesti cosFi cosidera-l orientativ 0,8 dar puterea P trebuie obligatoriu sa o identifici.
  1 punct
 8. Dupa o lunga perioada unde am incercat sa fac programul din Atmega 16 (proiectul DP0514) sa raspunda conform asteptarilor si zic eu ca am reusit, desi pe partea de vumetru parca ar mai fi loc de imbunatatiri (ramane dupa testarea de voi sa confirmati sau nu lucrul asta), astazi pot spune ca modernizarea A350 a ajuns la final. Facand o retrospectiva a proiectelor implicate voi concluzia urmatoarele: 1. Proiectul DP0816 (noua placa redresor) a avut nevoie de o tatonare a rezistoarelor din prejma semireglabilului care ajusteaza iesirea de 5Vdc. Este vorba mai exact de rezistoarele R5 si R15 care va trebui sa aiba valorile urmatoare: R5 = 100 Ohm si R15 = 820 Ohm. In cazul meu a fost nevoie de acest mic update din cauza ca am folosit un alt BDX53C care e posibil sa fii avut un alt hFe ca cel de pe placa prototip unde dezvoltasem stabilizatorul de tensiune. De asemenea, am plasat BDX-ul pe un radiator mai mare (profil L, gros de 4mm) aflat sub placa DP0816 ca sa nu se incalzeasca foarte mult. 2. Proiectul DP0127 (amplificatorul nou) nu a avut nevoie de nicio revizie. La acest proiect am adaugat practic, ca pe cablaj nu a incaput, niste rezistoare de 10k-3W in paralel cu fiecare condensator de filtraj, atat tot. Desi am testat amplificatorul si fara aceste rezistoare si a functionat, e mai bine, suplimentar (dar nu obligatoriu) sa ajutam condensatoarele de filtraj sa se descarce mai repede dupa deconectarea amplificatorului. Acesta mica implementarea ramane la alegerea fiecaruia dintre voi daca doriti sa o implementati sau nu. 3. Proiectul DP0330 (corectorul de ton), asa cum va spuneam in topicul dedicat acestui proiect a avut o mica greseala de rutare PCB evidentiata acolo (nu o mai reproduc aici). Am corectat-o in revizia nr.2 ocazie cu care am renuntat la rezistoarele: R69, R70, R71 si R72, asta si din cauza ca acestea rezistoare ne fortau sa aplicam pe intrarile amplificatorului un semnal audio de excursie mai mare decat in mod obisnuit. Astfel am adus sensibilitatea pe intrari a amplificatorului la cea originala, de cca. 0,5....0,6Vrms. 4. Proiectul DP0514 (noul selector de intrari cu MCU Atmega16), asa cum mai mult ca sigur ati observat din topicul dedicat acestui proiect, a avut nevoie de mai multe ajustari, inclusiv in reteaua rezistiva pe care sunt amplasate butoanele dar si in partea de transformare a semnalului audio intr-un nivel de c.c. Si bineinteles, au fost necesare mai multe tatonari software. Ca sa memorez starile butoanelor am fost nevoit sa scriu EEPROM-ul MCU, deci niste adrese din EEPROM, pe care am putut sa o fac in mikroC for AVR si nu in MicroCip Studio, asa cum incepusem initial soft-ul. Aici sunt mai multe de zis, dar o sa le spun in topicul proiectului DP0514 dupa ce finalizez de actualizat documentatia acestuia in zilele urmatoare sau de ce nu, poate reusesc chiar azi. 5. Proiectul DP0218 (preu doza de pick-up) nu a avut nevoie de revizii. L-am testat doar cu semnal test sinus, functioneaza bine. Din pacate nu am un pick-up momentan ca l-as fi testat si cu o doza de pick-up sa vad cum raspunde din punct de vedere audio, dar asta altadata. In acest moment am finalizat de actualizat documentatia la DP0330, urmeaza DP0816 si la urma DP0514. Dupa ce voi finaliza si prezenta documentatiile vom putea discuta o comanda de microcontrolere cum va spuneam mai demult si de ce nu, daca mai este lumea interesata, un set de cablaje finale care se poate comanda in cantitati mai mari decat cele 5 seturi comandate initial.
  1 punct
 9. Fie ca toate visele pe care le făuriţi în aceste zile magice să se împlinescă şi drumul străbătut pentru realizarea lor să vă aducă bucurie în inimi, iar în case fericire şi belşug. La mulţi ani!
  1 punct
 10. Deschid acest topic in primul rand pentru ca doresc sa va aduc aminte de vechiul FET300, un amplificator compact, simplu de construit si a carui performante a multumit foarte multa lume. E vorba de binecunoscutul topic deschis aici: http://www.tehnium-azi.ro/topic/1220-fet300-un-amplificator-audio-simplu-si-performant/ acum aproape 10 ani in urma. Schema vechiului FET300 este un concept publicat prin diverse carti de specialitate audio de prin anii '80 fiind preluata si la noi in cartea "Practica Electronistului Amator" din 1984. Acolo s-a prezentat conceptul cu tranzistoare japoneze la vremea respectiva fiind o topologie destul de bine pusa la punct care a mai fost prelucrata si adaptata. De fapt, se pare ca initial topologia a avut la baza tranzistoare bipolare in etajul final, parmise clasicul etaj final cvasicomplementar. Vazusem pe undeva asa ceva, chiar o variatiune in fosta revista Tehnium, dar momentan nu o am la indemana ca as fi prezentat-o aici. Bineinteles ca modul de atac a tranzistoarelor MOSFET direct cu ajutorul etajului amplificator in tensiune (VAS) are dezavantajele lui, ideea in sine, lucrul demonstrat inclusiv de acel FET300, a multumit auditiv foarte multi utilizatori si chiar a fost aplicat in etajele de amplificare profesionale, un exemplu fiind seria: LEM Pegasus Poseidon de la General Music S.p.A. Italia (o variatiune a vechiul AV400 din 1994). Pe langa cele spuse mai sus si tinand cont de faptul ca FET300 este unul din amplificatoarele audio cele mai construite, mai ales in regim D.I.Y, in ultimii ani am considerat necesar sa storc ceva mai multa performanta din aceasta topologie, fara sa modific prea multe. Deci, din start am pornit pe premiza sa pastrez modul de atac a tranzistoarelor finale. In limita timpului liber disponibil alocat acestui proiect, desfasurat in mare parte in ultimii doi ani, am incercat sa caut acest mic plus de performanta care in final a dus la marirea slewrate-ului cu cca 33 %, o stabilitate mai buna, un raspuns dinamic mai bun si chiar un factor de damping mai bun fata de FET300. Asa a rezultat FET400MK2 (nu l-am botezat 300 din cauza ca chiar si vechiul FET300, folosit cu perechea celebra de MOSFET-uri 240/9240, se putea denumi FET400). Aceste aspecte coroborate cu adaugarea unei protectii de limitare a curentului de scurtcircuit pe iesire a transformat vechiul FET300 in altceva. Dar haideti sa vedeti cum am dezvoltat prototipul FET400MK2. In acest sens postez mai jos cateva imaginii: Precum observati, dezvoltarea am facut-o pe un cablaj imprimat test, folosind un asazis sistem modularizat unde oglinzile de curent se pot foarte usor inlocui. La capitolul asta am experimentat diverse topologii. Ca generator de curent constant pe intrare topologia ramasa ca definitiva a fost cea mai potrivita, lucru demonstrat practic nu numai de acest prototip ci evidentiat in mai multe carti de specialitate. Repet, nu am incercat sa complic schema vechiul FET300 foarte mult, am incercat cu adaosuri minime sa aduc acel minim de performanta demna de vechea topologie. Aviz tuturor modul in care a fost dezvoltat prototipul FET400. Am vazut foarte multe subiecte in diverse discutii forumistice in care se porneste de la complex. Nu e bine. Intotdeauna se incepe de la simplu spre complex, asa cum am procedat si eu cu acest FET400MK2. Bineinteles ca dupa prototipul din imaginile de mai sus a urmat un alt prototip, care continea si preul, si care l-am abandonat, urmand ca ulterior sa ajung la forma prototipului care o sa-l vedeti in clipul postat pe youtube aici: In clipul de mai sus nu am mentionat faptul ca am folosit in circuit VAS, nu MJE340/350, ci perechea de tranzistoare (alternativa) mentionata in documentatie si anume: 2SD669A si 2SB649A. Documentatia proiectului FET400MK2 o puteti descarca de mai jos, aceasta fiind gratis pentru toti utilizatori Tehnium Azi: FET400 MK2 - Amplificator audio Hi-Fi 400W.pdf Eventualele intrebari, imagini cu constructia acestui montaj se pot posta in acest topic, suportul tehnic fiind asigurat aici. Daca ar fi sa realizez la comanda cateva cablaje FET400, va spun din start ca as dori sa urmez modelul clasic intr-un singur strat PCB (cablajul are doar zece jumperi). Un pret orientativ ar fi 21 lei/bucata cu conditia sa se adune si sa se plateasca in avans cel putin 25 bucati. Daca sunt utilizatori interesati, pot posta aici cantitatea dorita, ca si in celelalte subiecte cum s-a mai procedat. Spor la mesterit! Numai bine
  1 punct
 11. in final am inchegat partial cu biscuiti,partea de jos,dupa juma de zi de munca. astept sa ma sune cei de la arabeque,sa imi zica ca a debitat partile nr 2 din fata.va fi fata 220 cu 250 lipite. am vorbit cu un amic sa le decupez la cnc.
  1 punct
Acest tabel lideri este setat pe București/GMT+02:00
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock