Sari la conținut

Viata in Romania


releu

Postări Recomandate

Am tot citit mesajele de mai sus, mai ales ale lui BIC si SIG care majoriatetea incep cu "Statul ar trebui, ... si Statul trebuie..."

sunt de acord ca salariul minim este mic in Romania iar preturile si costul vietii e mare, dar o tara nu traieste toata pe salariul minim, ci doar cei fara o calificare sau cu calificare joasa, maxim 10% din forta de munca. Romania are un numar mare de ingineri raportat la populatie, dar vand pe la chioscuri? de ce ? pentru ca probabil doar asta stiu sa faca? de fapt sunt necalificati dar in mintea lor au pretentii de ingineri, si viseaza la salarii de 30.000 euro pe an. Deci hai sa-i lasam pe cei necalificati si sa revenim la cei calificati.

Sa dam exemplul unui inginer care lucreaza la patron pe un slariu de cacao. Bun, acum sa analizam pozitia acestui inginer in relatie cu compania, e un angajat cheie pentru afacere? adica daca pleaca el de la firma firma nu mai poate proiecta/produce produsele care le face? daca da, sunt sigur ca daca pleaca (sau vrea sa plece) i se va oferii o marire de salariu, sau daca pleaca imediat va fi angajat de alta firma pe bani mai multi, dar daca acest inginer se ocupa de vanzari, sau de aprovizionare si e un tip mediocru care se plange in continuu atunci e usor de inlocuit cu unul la fel de mediocru pe un salariu la fel de mic sau mai mic.

Si acum o problema pentru studiu individual, sunteti acel inginer cheie fara de care firma ar fi in dificultate daca plecati (chiar si daca numai pe o perioada de timp) daca nu sunteti personajul asta atunci ar trebui sa faceti ceva sa deveniti. Patronii nu scapa de angajatii buni, ca-si faulteaza afacerea, dar daca pot alege pe altul cu aceeleasi calitati profesionale la un pret mai mic o vor face imediat. Din pacate in electronica nu te poti baza pe ce stii, ca e marfa perisabila, trebuie sa-ti aloci cel putin 10% din timp pentru invatat, e un proces continuu.

R.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner

 

"Culmea culmilor", ca sa spun asa, o mare parte din cei cu calificare joasa in Romania castiga de doua ori sau chiar trei ori mai mult decat un medic rezident. Nu am luat cazul unui inginer, economist etc. Cum este motivat medicul rezident sa se perfectioneze in meseria pe care a ales-o ? Am considerat spre exemplificare un medic rezistent care pe timpul facultatii a invatat, deci si-a dat toata silinta pentru a termina medicina cu bine. Intreb iar, cine ii garanteaza ca ceea ce a invatat ii va garanta un trai mai bun ? Va spun eu: nimeni. Daca o sa mai faceti o vizita in Romania, o sa vedeti (daca o sa vreti sa vedeti) ca, daca inveti "ceva", nimeni nu iti garanteaza ca ai sa practici asa ceva, nici macar 50%, asa cum e, de regula, in occident. Sunt foarte multi absoventi (vorbesc de cei care si-au dat silinta), absolventi in majoritatea cazurilor fara experienta, care daca nu au o pila, oricat de buni sunt in domeniu, nu ajung sa se angajeze decat pe post de muncitor la Metro, zidar etc. Asta este marea problema in Romania !!!

Ca sa nu mai adaog aici faptul ca responsabilitatea in cazul unui medic rezident sau medic cu 10..15 ani experienta este mult mai mare decat a unui fotbalist care are contracte de cateva sute sau mil. de euro pe an si care daca pierdem o calificare nu e tras la raspundere. Sunt oameni pe posturi in Romania care raspund si de viata a 15 oameni pe salarii de nimic ? roadrunner, ai lucra in aceste conditii ? Nu, de fapt, cred ca asta e motivul principal stabilirii tale in strainatate, pe langa cele legate "de contactul cu tehnologia". Nu e un repros, este o simpla concluzie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aici (in vest) nimeni nu garanteaza nimic, azi esti inginer maine esti nimic, si asa e peste tot, sau poate vrei sa vina guvernul cu bani de acasa sa faca niste posturi bine platitite pentru absolventi ca ei sa aiba unde muncii, s-a dus baba cu colacii, l-au inpuscat pe ala, e istorie. Nimeni nu-i tine pe doctori sa plece sa lucreze in sistemul privat de sanatate, sau sa plece in strainatate, dar nu cred ca asta o sa rezolve lucrurile. Hai sa revenim la inginerie ca aici ne pricepem mai bine. Ce-l retine pe inginer sa-si deschida propria afacere, si sa devina el patron, si sa se bucure de toate "avantajele" enumerate in posturile anterioare? an incercat sa investesc vreo 200.000 intr-o afacere in Ro, si mi-am dat sema ca era sa arunc banii pe fereastra, din cauza ca cei cu care vroiam sa m-asociez mai mult se plangeau si nu aveau nici un business plan, numa' idei cum sa fenteze statul. Multi investitori mici ca mine raman cu un gust amar, dupa ce recuteaza o echipa de "meseriasi" care pot sa faca orice la prima vedere, si le dai un proiect mic la inceput, ca sa te convingi ca pot, si dupa sase luni iti zic ca nu-l pot face ca e greu si n-au osciloscoape si nu pot sa faca cablajele, si n-au avut timp, am mai auzit una buna cica nu au avut documentatie (de parca nu s-a inventat internetul)

Calitatea e greu de gasit in Ro, toti vor sa stea in hamac si sa fumeze trabuc. - astept raspuns la intrebarea ce-l opreste pe un inginer bun sa-si deschida propria afacere in Ro?

R.

 

PS.

"Nu, de fapt, cred ca asta e motivul principal stabilirii tale in strainatate, pe langa cele legate "de contactul cu tehnologia". Nu e un repros, este o simpla concluzie."

si care crezi ca de fapt motivul plecarii mele ? ca sunt curios?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Roadrunner,

cum traieste un necalificat in Irlanda?Cat de prost o duce?

La noi un necalificat mai are un pic si cauta prin containere de multi bani ce (n-)are.

Sa nu-mi spui ca necalificatii din Occident sunt meseriasi sadea ca d-aia se numesc necalificati.,adica primesc minimul pe economie.

Apropos,am citit in ziar ca in Franta salariul minim pe economie este 1300 Euro.

P.S.

Daca ne plangem amarul unei tari sarace nu e pentru ca suntem muieri .

Doinele haiducesti sa fie tot vaicareala sau un ritual al obladuirii ranilor fizice si sufletesti,dar totodata un imbold, la lupta impotriva tradatorilor de neam si a boierilor nemernici? (ai caror stranepoti sunt parlamentarii,deputatii,patronii neseriosi,etc.ai zilelor noastre).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

un necalificat in Irlanda traieste prost, adica e nevoit sa stea in chirie (chiria e ~ 600 eur min daca vrei sa stai singur, sau 200-300 daca stai cu mai multi in casa) mancarea cam 200 eur /luna masina poate sa aiba una veche probabil (asigurare 1000 eur/an taxe 300 euro pe an) daca are una mai buna probabil plateste rate sa zicem 150 eur/luna restul ce ramane e bere, haine, incaltaminte, transport. Salariul minim e ~8 eur /ora (cam 1200 pe luna in mana)

daca are copii e sarac gradinita te darama (eu platesc 800euro pe luna gradinita la doi copii 4 ore pe zi, sotia lucreaza jumatate de norma ca sa poata lua copii de la gradinita)

nici vorba sa-si cumpere casa sau masina buna, ca nu-i da nimeni credit cu salariul ala.

R.

 

necalificatii de aici sunt ori prosti ori lenesi (sau o combinatie intre cele doua) adica n-au prea multa scoala ca s-au lasat de ea sa se duca pe sanatier si "traiasca bine" - problema e ca sunt dati afara.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca zici ca statul,ca aparat administrativ,cu oameni pusi pe megahotii, nu are o influenta majora in viata unei tari,eu ti-as' propune sa schimbam staff-ul politic intre noi.Pleaca-i nostrii,vin ai vostrii.

Ce zici?

Crezi ca nu ar' face praf Irlanda?Ca Romania au facut-o.

A,si bineinteles sa schimbam si justitiile,ca a noastra nui exista.De aia fura politicienii fara formalisme.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

tu crezi ca hotia s-a inventat in Ro, astia au facut un tramvai (doua lini care nici macar nu se intersecteaza de idioti ce sunt) in Dublin care a costat 2 miliarde de euro (aceesi firma a facut un proiect similar in Spania 400 milioane si a durat 6 luni, in Dublin a durat 4 ani.

Au dat cateva zeci de milioane de euro pe un sistem de vot electronic care nu merge, si depozitarea lui costa 1.2 milioane de euro anual, cam cine crezi ca are firma care-l depoziteaza? vezi, ai ghicit...

aceeasi poveste e si aici nu-ti fa griji ca nu s-a inventat tara perfecta.

Dar hai sa revenim la discutia anterioara ce te impiedica pe tine inginer capabil sa-ti crezi o reputatie si o firma in Ro? politicienii? guvernu? bunica?

R.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bunica nu mai e,deci nu are cum sa ma impiedice.

De cati ingineri ai auzit ca au reusit in Romania sa puna pe picioare o afacere buna ?Si dintre cei ,putini,care au reusit,putem afla cate atentii (mita) au trebuit sa dea?

Sau o fi o pleosteala in masa la inginerii astia din RO de nu le iese o afacere cinstita?

 

P.S.

Iti admir energia si vointa,dar nu cere romanilor sa fie toti olimpici.

Nu cere unui pensionar sau unui handicapat sa fie olimpic ptr. a avea un trai minimal decent.

Nu cere oamenilor care muncesc si nu pot decat sa ramana niste necalificati sa fie olimpici.

Daca ar' fi asa,conform exigentelor tale,Romania nu s-ar' numi Romania ci Sparta.

Acolo copii cei slabi erau aruncati de pe stanci si ramaneau doar cei foarte buni (olimpicii).

Nu suntem spartani,toti au dreptul la un minim de viata decenta.

 

P.P.S.

Referirile mele nu se refera la mine,eu deplang situatia jalnica a pensionarilor,a handicapatilor (neajutoratilor),a romanului cu salariul minim pe economie.

Fa diferenta te rog.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

era o intrebare retorica nu se referea la bunica nimanui...

daca mie mi-a iesit iti iese si tie.

O sa fi surprins dar stiu destui, era o firma care proiecta pompe de benzina electronice, si ceasuri de taximetrie, dupa care au facut automatizari industriale, si le-a mers foarte bine la un moment dat aveau 40 de angajati (isi facusera o hala imensa fara credite si pile) pe astia ii stiu pesonal ca am fost colegi de servici pe vremea lu impuscatu (firma se chema FAMI si sunt din Brasov)

un alt exemplu niste colegi, au facut o firma care producea o interfata pentru robotii industriali (CNC) care inlocuia cititoarele de banda perforata cu unitati de floppy, si faceau o gramada de bani frumosi cu asta aveau vro 8 angajati.

Un alt prieten de-al meu a fost fondat prima firma de software din BV - se numea Deltasoft, au facut programe de contabilitate, si mai tarziu au devenit cel mai mare provider de internet din Brasov, au fost cumaparti de firma Astral, care la randul ei a fost cumparata de UPC (super bani fumosi)

Alti priteni au fondat prima firma din Brasov care vindea aparatura de masura si control si mai tarziu au proiectat si realizat cateva tipuri de surse de alimentare de laborator si automatizari, o firma creata de ingineri cu ingineri ~10 angajati cred se chema ARC Brasov.

Ti-as mai scrie dar ma doare mana. Toti pe care i-am mentionat aici au pornit de la nika, cu Dacia veche a lu tata si cu ciocanul de lipit.

Nu stiu ce s-a mai intamplat intre timp ca am plecat si in 7 ani se intampla multe.

R.

 

Nu ma intereseaza sa discutam despre cei necalificati, nu eu i-am adus in discutie, pe mine ma intereseaza cei calificati cu doua maini doua picioare si creier, astia pot schimba ceva in tara aia nu pensionarii si handicapatii, ei pot doar sa priveasca si sa spere. Postul meu se adreseaza electronistilor si profesionistilor.

 

tocmai i-am gasit pe net mai exista, calitatea nu piere www.fami punct ro www.arc punct ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce nu-si deschid o afacere? E simplu. Tatal unui coleg de-al meu are o firma de electronica. Fac prize inteligente, montaje, prototipuri, etc. Sunt vreo 8 angajati. Ce credeti? Ca o duc pe roze? Dimpotriva, lucreaza peste 12 ore pe zi, fac export, ca nu au piata in Roamania, si traiesc putin, dar nu cu mult, mai bine decat daca s-ar angaja la o alta firma, ca inginer (ca asta e).

 

Sa nu mai vorbim de faptul ca multi nu au cu ce sa deschida o afacere.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

numa asa se fac bani pustiule, eu lucrez 8-9 ore pe zi la servici, conduc 2 ore, si mai muncesc acasa cam 1 ora 2 pentru firma mea, asta-i viata daca vrei sa te odihnesti....

pai parca ziceai ca patronii nu platesc salarii decat foarte mici la angajati, acum zici saracii patroni, hotaraste-te.

R.

 

"Sa nu mai vorbim de faptul ca multi nu au cu ce sa deschida o afacere." - da' ce crezi ca-n restul europei toti au bani sa-si deschida o afacere? incepi cu putin intr-un garaj si o iei lipa lipa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Amandoi sunt saraci, in unele cazuri. In altele, nu.

Nu e chiar asa. Stiu un caricaturist, care ia cam 3000 RON pe luna. sa faca o caricatura ia cam 15 min, max 30, cu tot cu ideea si coloratul. pentru aasta face cam 100 caricaturi pe luna, adica pierde cam 3000 min pe luna, ceea ce inseamna cam 50 ore, adica lucreaza cam o ora jumate pe zi. Deci sunt si meserii bine platite, cu efort relativ mic.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic ca nu are rost sa vorbim de patronul roman.

El nu este decat un mojic cu patru clase,parvenit si care se gandeste numai la el,la angajati NU.

Cred ca situatia prezentata de @adry se incadreaza la "micul intreprinzator" care nu e tot una cu patron.

Patronul si manelele sunt intr-o simbioza perfecta in RO.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock