Sari la conținut

masurare nivel apa

aimar

Postări Recomandate

salut!

am de facut un proiect care suna cam asa:sistem de monitorizare la distanta a nivelului apei intr-un rezervor de apa potabila...problema este ca trebuie sa il fac si practic...as vrea sa masor nivelul apei cu un traductor de nivel cu ultrasunete(am cautat pe net despre metode de masurare a niv si asta mi s-a parut mie mai interesanta) dar nu stiu sa fac un asemenea traductor si nici sa-l folosesc...apoi mai e problema de achizitie a datelor primite de la traductor de catre un pc...daca e vrea cineva sa ma ajute ...sunt ochi si urechi :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

as vrea sa masor nivelul apei cu un traductor de nivel cu ultrasunete

Cred ca nu ati ales corect,deoarece,in regim de amator va fi greu de realizat,emitatorul de ultrasunete si interpretarea datelor.Exista sisteme capacitive de monitoruzare a nivelului apei,mai usor de realizat.

Link spre comentariu

Ce vreti sa spuneti prin "monitorizare la distanta" senzorul sa fie la distanta sau dv. sa puteti afla nivelul de la distanta?

Cu ultrasunete cred ca nu se poate decat cu microcontroller, iar ca incepator nu stiu cum v-ati putea descurca. o alta idee ar fi IR, care desi e foarte dificil, e ceva mai simplu decat cu ultrasunete. Senzorii capacitivi sunt cei mai simpli.

Link spre comentariu

- "monitorizare la distanta" se refera la faptul ca datele masurate de traductor sa fie transmise la un pc care poate sa fie la o anumita distanta de locul unde este bazinul (legatura intre senzor si pc se face prin cablu)....

-eu nu vreau neaparat sa fac traductorul de nivel cu ultrasunete...daca exista ceva mai usor este foarte bine...legat de senzorul capacitiv este o idee buna dar poate ma puteti ajuta cu niste sfaturi ceva...schema...

-si legat de recunoasterea datelor transmise de la senzor am inteles ca trebuie o placa de achizitie a datelor...si asta pt mine ar fii o alta problema :)...

Link spre comentariu

...proiectul este pt licenta si prof mi-a zis ca in bazin pot aparea si valuri si cum masor in situatia asta....

Link spre comentariu

Nu vreau sa par rau,dar un proiect ptr. licenta presupune un minimum de cunostinte sau idei similare proiectului, dezbatute pe la cursuri,seminarii sau laboratoare,si totodata asimilate.

Nu iti aduci aminte cam pe unde s-au dezbatut teme similare?

Link spre comentariu

in bazin pot aparea si valuri si cum masor in situatia asta....

Acordand,condensatorul din acest circuit,al montajul respectiv(cel postat).

P.S.

Exista si solutia antival,prin pozarea unor pereti despartitori pe luciu.

post-9-1211569577_thumb.jpg

Link spre comentariu

am de facut un proiect care suna cam asa:sistem de monitorizare la distanta a nivelului apei intr-un rezervor de apa potabila...problema este ca trebuie sa il fac si practic...as vrea sa masor nivelul apei cu un traductor de nivel cu ultrasunete

1. Avand in vedere faptul ca nu este mai mult de 30 de zile pana la licienta ar fi trebuit sa gasiti pana acum materialul teoretic pentru acest proiect, aici urmand sa dezbatem, impreuna cu teoria dvs. (pe care inca nu ne-ati prezentat-o), o posibila solutie practica.

2. Nu stiu daca profesorul dvs. a vazut cat costa un traductor de nivel cu ultrasunete dar daca ar fi vazut sigur nu v-ar fi pus sa faceti acest proiect pe ultima suta de metri.

3. Teoretic, functionarea traductoarelor de nivel cu ultrasunete s-ar prezenta pe scurt cam asa, citez:

"... La baza masuratorii nivelului/distantei pana la o suprafata, sta fenomenul de ecou al undei ultrasonice la intalnirea unei suprafete de reflectie. Unda sonica generata de sonda se propaga prin aer cu viteza sunetului `c`, este reflectata de suprafata fluidului de masurat si se intoarce la sonda dup? o perioada de timp `t`. Distanta `d` dintre suprafata produsului si sonda se determina cu relatia:

d = c x t/2.

Timpul parcurs intre emisia si receptia undei ultrasonice este direct propor?ional cu distanta dintre produs si sonda, si direct proportional cu viteza de propagare in mediul respectiv.

Pentru canalele deschise, traductorul de nivel are memorate sub forma tabelara date cu caracteristici pentru 10 canale PARSHALL.

Pentru canale cu profile neregulate, sau a caror caracteristica nu este memorata, prin intermediul functiei de liniarizare ?n 16 puncte se poate introduce curba limnimetrica. Programul calculeaza valoarea reala a volumului sau a debitului in baza datelor determinate experimental (debitul in functie de nivel) introduse ?n memorie".

Oricum, realizarea practica a unui astfel de traductor nu este o sarcina chiar foarte usoara care s-ar rezolva in 30zile. Cred ca mai degraba profesorul indrumator spera de la dvs. sa cumparati un astfel de traductor iar dvs. sperati ca...poate, cineva aici, are proiectul gata facut! pardon.gif angel.gif

Orientativ, pretul unui astfel de traductor este cel putin 100 euro bucata. Uitati, atasez mai jos o imagine:

traductor_de_nivel_cu_ultrasunete.JPG

Apoi, realizarea practica a unui astfel de traductor, care cuprinde printre altele si un generator de ultrasunete, se face la ora actuala cu uC dedicate aplicatiei. In plus, nu ati precizat mai sus unde vreti sa masurati acest nivel ? Intr-un bazin, acvariu etc ? Deci, sunt mai multe semne de intrebare. Apoi daca doriti sa-l realizati cu uC care sa-l interconectati la PC, documentarea si realizarea practica 100% reusita numai a acestui circuit ia mai mult de 30zile. Acum, nu stiu cand aveti dvs. licienta dar sper ca nu va ganditi la anul viitor !!! biggrin.gif

Link spre comentariu

Cum as face eu: inainte de toate trebuie sa ai urmatoarele date: adancime bazin si rezolutia la care doresti afisarea datelor (cat de precisa sa fie masuratoarea). In functie de acestea iti alegi senzorii care ii vei folosi, nu te complica cu ultrasunete, inflarosii si alte sf-uri, alege senzori capacitivi sau resistivi, mai usor de folosit si interfatat. Dupa ce ai ales senzorii ai nevoie de o interfata caculator-senzori, aceasta este ceva mai complicata dar daca ajungi in punctul acesta te putem ajuta. Trebuie sa sti la ce distanta va fi calculatorul fata de bazin, adica pe distante mici poti folosi portul paralel iar daca distanta este mai lunga cel serial. Daca te pricepi la programare/interfatare poti folosi si usb-ul. In functie de portul ales trebuie sa scrii softul, si aici pot aparea probleme daca nu te pricepi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock