Sari la conținut

Postări Recomandate

cel mai simplu de a determina legarea bobinelor unui transformator cu bobine pe coloane separate se face cu un ampermetru se inseriaza cele 2 bobone de la primar si se masoara curentul daca este mare se schimba inceputul cu sfirsitul unei bobine (sensul unei bobine) dupa schimbare curentul este mic , la fel se procedeaza si cu secundarul eventual se masoara tensiunea pe o bobina secundara apoi se leaga in asa fel incit tensiunea sa fie dubla

Pentru miezul in discutie, aplicarea corecta a programului mentionat e ilustrata in exemplul de mai jos.

Sectiunea care se ia in calcul e cea a unei coloane, in cazul de fata 6.72 cmp, care corespunde unei puteri maxime de cca 45W. Pentru o tensiune secundara de 17V, mentionata intr-un post anterior, curentul maxim disponibil e de 2300 mA (2.3 amperi).

Valorile rezultate pentru numarul de spire, atat primar cat si secundar, reprezinta valori totale, de exemplu secundarul are in total 120 de spire. Practic se vor bobina cate 60 spire pe fiecare coloana.Acestea se vor inseria asa cum am mentionat in postul anterior.

Analog se procedeaza si cu primarul, care se va imparti in 2 infasurari egale, plasate fiecare pe cate o coloana, cuplate strans cu infasurarile secundare mentionate mai sus.

Formulele folosite de softul mentionat sunt clasicele formule empirice bine cunoscute de amatori.

2p16a.png

Nu stiu ce rost are calculul program daca nu stii ce calitate au tolele..

Asta-i moda acum, softu-i peste tot. Sunt o sumedenie de programe in genul celui de fata, probabil mai atractive pentru incepatori, pe care din pacate multi le aplica orbeste fara a avea suficiente cunostinte despre transformatoare, de aici aparitia a o serie de confuzii ori interpretari eronate ale rezultatelor.

Nu contest necesitatea unor astfel de utilitare simple si comode, dar cred ca ar fi bine ca acestea sa fie insotite de setul de formule folosite precum si de precizarea ipotezelor simplificatoare in contextul carora se fac calculele, mai ales ca e vorba de formule empirice.

Cu ani in urma foloseam nomograme, tin minte ca-mi facusem niste discuri suprapuse, cu fante, pe hartie fotografica,

o scula utila pentru calculul rapid al transformatoarelor (dupa un Tehnium vechi)..., deh, acum sunt alte posibilitati.

Dar varianta veche nu ai uitat-o.45-60/S si cand te uiti la tole stii ce calitate au,la tolele de Permayol poti lua si 42/S.Adevarul e ca calitatea tolelor difera de la traf la traf si constructor.Deci varianta Babeasca supravietuieste inca. unsure.gif :harhar:

• 1 year later...

ma poti ajuta cu o informatie te rog? Cam cat costa si cat de complicat este sa ma racordez de la o retea de medie tensiune la casa.Am inteles ca trebuie sa imi pun transformator pt joasa tensiune in prima faza.Cam cat ma costa.

Merci.Silviu

@yo_imhotep2000, deschideti un topic cu problema asta la sectiunea Power & Automation >> Electroenergetica. Dupa ce veti face lucru asta in maxim 24 ore am sa sterg postul dvs. si postul meu. Multumesc de intelegere.

• 3 months later...

am un traf cu sectiunea de 30cm patrati pe el scria 630w insa calculand puterea dupa sectiune ma duce undeva la aprox 900w.se incalzea la mers in gol asa ca l-am desfacut si in primar am gasit sarma cu grosimea de 1mm.as vrea sa stiu daca se poate rebobina primarul cu sarma mai groasa si cate spire tre sa am ptr 220v.din calculele mele rezulta 1,6 spire /volt,ce sarma ar trebui sa folosesc in primar

cu sectiunea de 30cm patrati pe el scria 630w insa calculand puterea dupa sectiune ma duce undeva la aprox 900w.se incalzea la mers in gol

Ce grosime are o tola?

Editat de miron1947
am un traf cu sectiunea de 30cm patrati pe el scria 630w insa calculand puterea dupa sectiune ma duce undeva la aprox 900w.se incalzea la mers in gol asa ca l-am desfacut si in primar am gasit sarma cu grosimea de 1mm.as vrea sa stiu daca se poate rebobina primarul cu sarma mai groasa si cate spire tre sa am ptr 220v.din calculele mele rezulta 1,6 spire /volt,ce sarma ar trebui sa folosesc in primar

Despre ce tip de transformator este vorba ? E+I, toroidal... ?

Primarul si secundarul se pot recalcula avand cunoscute caracteristicile geometrice ale miezului feromagnetic si calitatea tolelor folosite.

Numai Bine

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock