Sari la conținut

Preamplificator

Cobra

Postări Recomandate

as dori o schema si un cablaj cu un preamplificator, la intrare sa intre un curent de 500mV si la iesire un curent de 2V

1. Nu exista notiunea: "sa intre curent". Exprimarea corecta era tensiunea nominala efectiva pe intrarea sau iesirea etajului de preamplificare.

Obs. Tensiunea electrica este o marime electrica care se masoara in V (volti) iar curentul electric in A (amperi).

2. Referitor la realizarea acelui preamplificator, tinand cont de faptul ca raportul 2V/0,5V=4, unde 500mV=0,5V, va recomand o schema pe baza de tranzistoare clasica cu un factor de amplificare in tensiune putin mai mare ca 4 datorita neliniaritatii castigului etajului de preamplificare pe intreg domeniul de frecventa 20Hz...20kHz.

Asadar, am sa va postez mai tarziu o schema dupa ce o sa-mi spuneti clar pe ce varianta constructiva de preamplificator doriti sa mergeti (tranzistoare, amplificatoare operationale) si la ce tensiune de alimentare doriti sa alimentati montajul ?

P.S. Apropo, bine ati venit pe forum.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru varianta stereo am PCB-ul asta.

atentie!!! numerotarea componentelor pe cablaj nu este identica cu cea din schema postata mai sus, totusi identificarea fiecarei rezistente in analogie cu schema este usoara, sper sa nu intampinanti dificultati. Vederea cablajului este din partea cu componente electronice. Cablajul nu contine rezistenta R7 din schema postata deoarece nu este obligatorie, totusi cand redesenati PCB-ul ati putea sa o includeti optional.

PCB_preamplificator_audio.JPG

Link spre comentariu

• 3 weeks later...
  • 4 years later...

categoric la intrare, asa cum a scris si dl. miron1947!

dar...intr-un lant audio potentiometrul de reglare a volumului se intercaleaza de obicei intre preamplificator si etajul final audio. depinde daca acest preamplificator e introdus cu etajul final intr-o carcasa, sa devina un aparat unic, compus din cele doua sau il folosesti separat. o varianta ceva mai complexa este sa folosesti mai multe intrari, simultan chiar, si atunci sa ai nevoie de reglarea separata a acestor intrari...dar este cu totul alta poveste, ai avea atunci un mixer audio.

Link spre comentariu

Daca folositi preamplificatorul conectat la un amplificator audio intr-o viitoare statie de amplificare atunci puteti transforma rezistenta R9 de pe iesire intr-un potentiometru de 100K. In alte situatii, puteti monta ori pe intrare ori pe iesire potentiometrul de volum. Personal prefer varianta montarii pe iesirea preamplificatorului mai ales din cauza calitatii potentiometrelor, oarecum indoielnica (ma refer la exemplarele de potentiometre pe care le gasim in mod curent pe piata). Aceste potentiometre daca ar fi conectate pe intrarea preului, din constatari practice personale, am observat ca inrautatesc mai mult sau mai putin raportul semnal-zgomot al preului. Din acest motiv, as spune in peste 90% din aplicatiile creeate am preferat sa montez potentiometrul pe iesirea preului. In plus, daca montam potentiometrul pe iesire, deci intre preu si amplificator, zgmotul de fond nu este asa de prezent ca in situatia in care am monta potentiometrul pe intrarea preului.

Numai Bine

Link spre comentariu

• 6 years later...

O schema de preamplificator audio cu tranzistoare redau mai jos: alimentare 12...24VDC, factorul de amplificare in tensiune=10; THD tipic 0,1% la Uiesire aprox.2V, banda de frecvente la -3dB: 20Hz...20kHz.

attachicon.gifpreampli...zistoare.JPG

am realizat si eu preamplificatorul de mai sus, merge foarte bine, doar ca l-am facut pentru un TDA2005 care are sensibilitatea destul de mare si nu are nevoie de el ... deci o sa sfarseasca in sertar pana vad ce fac cu el  :giggle:  :rofl: ... am uitat sa mentionez, toate piesele sunt recuperate si verificate, singurele piese noi sunt rezistentele pentru care n-am avut rabdare sa caut si sa masor  :cursing:

post-257-0-01976500-1519157910.jpg

post-257-0-00733700-1519157914.jpg

Editat de Adrian_BBS
  • Like 2
Link spre comentariu

O schema de preamplificator audio cu tranzistoare redau mai jos: alimentare 12...24VDC, factorul de amplificare in tensiune=10; THD tipic 0,1% la Uiesire aprox.2V, banda de frecvente la -3dB: 20Hz...20kHz.

attachicon.gifpreampli...zistoare.JPG

donpetru , schema imi miroase a preu phono MM !

Cu un banal AO se poate construi un preu " de linie " , cred c? asta dorea colegu .......

am realizat si eu preamplificatorul de mai sus, merge foarte bine, doar ca l-am facut pentru un TDA2005 care are sensibilitatea destul de mare si nu are nevoie de el ... deci o sa sfarseasca in sertar pana vad ce fac cu el  :giggle:  :rofl: ... am uitat sa mentionez, toate piesele sunt recuperate si verificate, singurele piese noi sunt rezistentele pentru care n-am avut rabdare sa caut si sa masor  :cursing:

Pentru TDA2005 nu ai nevoie de nici un preu , doar de un potentiometru de volum , daca integratul este atacat dintr-un cd-player, DAC , placa de sunet , acestea livreaz? semnal arhisuficient pentru ca TDA2005 sa livreze puterea maxim? .

Link spre comentariu

Nu am citit cu atentie , acum am recitit si am observat ca se dorea ceva cu tranzistori , repet pentru TDA2005 nu este nevoie de nici un preu care sa ridice valoarea semnalului , doar un simpu poten?iometru de volum .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock