Sari la conținut

amplificator fet200

marius_med

Postări Recomandate

Am montat corespunzator tranzistorul in cauza si suna promitator (la tensiune mica). Acum urmeaza sa-i fac proba cu tensiunea nominala data de producator ;).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 65
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

alex mm, dar care e diferenta dintre HexFet si laterali, dupa parerea ta ? Daca tu crezi ca o superdioda cu tranzistor bipolar care are Ube=0,65 V poate compensa termic FET-urile care au tensiunea de deschidere mult mai mare, te inseli. Hai sa-ti dau un exemplu:

- la un amplif cu bipolari ca sa stabilesti curentul de mers in gol, tensiunea de BIAS sau Vbias (Uce superdioda) este cam 1,4...2V;

- la un amplif. cu FET-uri, ca sa stab. curentul de mers in gol la aceeasi valoare ca la ampliful alimentat la aceesi tensiune si pe bipolari, tensiunea Vbias= 5...7V.

Apoi, ia putin cartea in mana, cum am facut-o si eu candva, si vezi cum arata caracteristica Curent/Temperatura capsula la cele doua tipuri de tranzistoare. Cum faci tu compensare de care vorbesti cu superdioda si la ce curenti ?

La FET-uri se procedeaza altfel ca la bipolari. Problema e ca s-a propagat cateva scheme pe net facute de necunoscatori care au imprumutat superdioda de la amplifurile cu bipolari fara sa se intrebe daca trebuie. Aici e problema.

geonie, sa ne spui cum merge la tensiunea nominala.

Link spre comentariu

Se pare ca alex mm a avut dreptate. Finalii se incing f tare in ciuda faptului ca tensiunea de alimentare este +-32V (chiar si fara semnal de intrare). Radiatorul este unul suficient pentru o proba.

Am masurat teniunea de repaus si este f mare 1.4 V.

Ma poate ajuta cineva cu o idee?

Link spre comentariu

Se pare ca alex mm a avut dreptate. Finalii se incing f tare in ciuda faptului ca tensiunea de alimentare este +-32V (chiar si fara semnal de intrare). Radiatorul este unul suficient pentru o proba.

Am masurat teniunea de repaus si este f mare 1.4 V.

Ma poate ajuta cineva cu o idee?

La ce curent de mers in gol ati reglat amplificatorul ? Ce dimensiuni are radiatorul atasat ? Daca nu aveti un miliampermetru pentru masurarea curentul de mers in gol ati putea masura tensiunea dintre grilele celor doua MOSFET-uri de putere. Aceasta tensiune este 1,4V cum ati spus mai sus ?

Link spre comentariu

Am facut si eu un amplificator asemanator cu acesta,dar nu avea nicio superdioda..are doar un semireglabil intre grilele finalilor.Domnul releu are dreptate!! geonie,te referi al tensiunea dintre iesire si masa??..sau??

Link spre comentariu

geonie,te referi al tensiunea dintre iesire si masa??..sau??

Tensiunea masurata pe 2 rezistente de 0.33ohmi cu intrarea in scurt circuit este de 1.4V in loc de 0.033V (corespunzator pentru un curent de mers in gol de 50mA)

BOBO schema folosita de tine este identica cu cea de sus, daca nu o poti atasa pe cea folosita de tine?

Editat de geonie
Link spre comentariu

aceeasi problema o aveam si eu in urma cu ceva timp cand faceam amplifuri de 100W cu 2n3055. La unele montaje mi se incingeau finalii instantaneu, chiar si cu bias-ul la minim, pe cand la altele mai deloc, cu toate ca montajele erau identice. Incercasem sa schimb si finalii de pe placa care se incingea pe placa care nu se incingea si am constatat ca nu aveau nici o vina....

...Si nici pana azi nu am reusit sa-mi dau seama care era problema.....sa nu fie o chestie de parazitare, adica sa fie unele trasee prea apropiate de altele si sa creeze astfel de probleme..... unknown.gif

Aproape am terminat si eu ampliful si abia astept sa il testez......voi revenii cu amanunte...

Link spre comentariu

Tensiunea masurata pe 2 rezistente de 0.33ohmi cu intrarea in scurt circuit este de 1.4V in loc de 0.033V (corespunzator pentru un curent de mers in gol de 50mA)

BOBO schema folosita de tine este identica cu cea de sus, daca nu o poti atasa pe cea folosita de tine?

Verificati inca o data placuta de circuit imprimat a amplificatorului. Ati incercat sa reglati curentul de mers in gol a amplificatorului sa vedeti daca coboara sub 1,4V tensiunea masurata pe rezistentele mentionate?!

Link spre comentariu

Am mai facut cateva teste.

Am pus in serie cu amplificatorul 2 rezistente de 10R/5W care dupa putin timp se inrosesc (f mare curentul de mers in gol).

Am incercat sa mai reglez curentul de mers in gol (sa scad tensiunea pe rezistente sub 1.4V) dar nu am obtinut nici un rezultat favorabil.

Am scos de pe placa toti tranzistorii (mai putin finalii) si i-am masurat; toti erau ok. Am facut o proba fara tranzistorii mai sus mentionati si nu au fost probleme (sa se incinga finalii sau rezistentele). Dupa ce am montat prefinalii, au revenit si problemele.

Intentionez sa abandonez proiectul si sa incerc o alta schema.

MARIUS MED poti atasa niste fotografii. Ma interesa fata cu piesele si eventual cea cu lipiturile.

Link spre comentariu

Am vazut ca mai sunt ceva difente (in afara de protectie). Poti sa-mi trimiti noua versiune de PCB?

Cred ca mai bine s-ar putea posta aici PCB-ul, asta ca sa fie util, acum sau in viitor, tuturor. Dar, oricum, alegerea apartine lui @marius_med.

Numai bine

Link spre comentariu

Cred ca mai bine s-ar putea posta aici PCB-ul, asta ca sa fie util, acum sau in viitor, tuturor. Dar, oricum, alegerea apartine lui @marius_med.

Numai bine

dat fiind faptul ca am primit foarte mult ajutor si intelegere de la utilizatorii acestui forum, ar fi un gest egoist sa nu postez pcb-ul. Nu e diferit fata de celalalt, doar am mai micsorat un pic distantele intre Q1-Q2 si Q3-Q4

CiDess1.pdf

CiDess2.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock