Sari la conținut

transvertor

Stepan

Postări Recomandate

Nu ascund faptul ca nu am nicio legatura cu radioamatorismul,eu fiind de domeniul ingineriei aerospatiale ; pentru aplicatii speciale fara a avea nicio legatura cu radioamatorismul,am fost pus in fata necesitatii de a construi un transvertor capabil sa transforme fie curentul continuu intr-un curent alternativ de 21 MHz,fie curentul alternativ de 50 Hz sa-l transforme in curent alternativ de 21 MHz ; evident ca nu stiu cum se proiecteaza asa-ceva iar scheme gata facute pentru aceste valori nu am gasit si defapt nici nu prea am avut unde sa caut...

Daca are cineva idee despre cum se face asa-ceva,il rog sa intervina ca atare.Macar partea de proiectare(schemele)daca s-ar putea rezolva astfel.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

construi un transvertor capabil

Nu cunosc termenul.

sa transforme fie curentul continuu intr-un curent alternativ de 21 MHz

Pentru aceasta,eu cred ca aveti nevoie de un oscilator de 21Mhz.Nu spuneti insa, ce putere sa aiba si care ar fi aplicatia.

Link spre comentariu

Nu cunosc termenul.

Pentru aceasta,eu cred ca aveti nevoie de un oscilator de 21Mhz.Nu spuneti insa, ce putere sa aiba si care ar fi aplicatia.

transvertorul este un aparat electric care transforma curentul continuu in curent alternativ(ori invers)sau care schimba frecventa unui curent alternativ ;

transverterul este un aparat auxiliar utilizat in radioamatorism pentru a se realiza transalatia radiocomunicatiei bilaterale dintr-o gama in alta ;

in cazul aplicatiei mele urmeaza sa alimentez de la o sursa cc de joasa putere,gen acumulator auto,iar acest curent ar trebui trecut in c.a. la frecventa de 21 MHz asa cum am aratat ; este evident necesar un oscilator pentru asta,dar aparatul in sine,luat in ansamblu este un TRANSVERTOR ; aplicatia urmarita este de domeniul energeticii,in cadrul unor surse neconventionale de curent electric ,- de aici insa,iesim deja din domeniul acestui forum.

Link spre comentariu

Poate ati vrut sa spuneti TRANSVERTER

Ciudata treaba cu un asemenea convertor . . . ! ! !

Nu ; am vrut sa spun TRANSVERTOR (vezi Dictionarul Explicativ al Limbii Romane,editia 1996,pag.1105) ; de altfel,am specificat ca nu am nicio legatura cu radioamatorismul si nici nu utilizez aparatul pentru transmisii radio ; asa cum am mai afirmat in acest forum,aparatul acesta generator de frecventa sinusoidala de 21 MHz urmeaza a fi utilizat in cadrul unei surse neconventionale de energie electrica,-deci iesim deja din domeniul radioamatorismului si intram in cu totul alt domeniu al tehnicii...Acest transvertor ar fi alimentat de la o baterie auto obisnuita(deci cateva zeci de wati putere la o tensiune de 12 volti) si ar trece curentul din continuu in alternativ la frecventa de 21 MHz ; nu are nicio importanta valoarea tensiunii si amperajului la iesirea din transvertor,ci doar ca frecventa sa aiba valoarea indicata,sinusoidal.

Orice nu este obisnuit unui om,este considerat ciudat de catre cel in cauza ; inca de la varsta de 14 ani,am practicat parasutismul si ulterior zborul cu motor si-mi pare ciudat ca unii oameni sa fie pasionati de activitatea de a vorbi prin aparate radio ; personal m-as plictisi in 5 minute... ; altora li se pare ciudat ca mie imi place sa sar de la 1500m in gol.Si asa mai departe...

Link spre comentariu

Acest transvertor ar fi alimentat de la o baterie auto obisnuita(deci cateva zeci de wati putere la o tensiune de 12 volti) si ar trece curentul din continuu in alternativ la frecventa de 21 MHz ; nu are nicio importanta valoarea tensiunii si amperajului la iesirea din transvertor,ci doar ca frecventa sa aiba valoarea indicata,sinusoidal.

In principiu,este vorba de un oscilator sinusoidal,problema apare cu frecventa de 21Mhz,deoarece aceasta frevcventa,daca nu gresesc,este alocata pentru telecomenzi radio.Watii la care va referiti,este puterea necesara la iesirea lui?

Link spre comentariu

Sa lamurim putin lucrurile care e treaba cu TRANSVERTORUL. Citez din DEX:

"Ma?in? electric? sincron? care converte?te un curent continuu ?n curent alternativ sau invers; ma?in? electric? care schimb? frecven?a unui curent alternativ"

Transvertorul se utilizeaza pentru a creea o frecventa (de regula 60Hz) cu ajutorul unei masini electrice de curent alternativ al carui rotor este cuplat de un motor de c.c., alimentat bineinteles in c.c. Metoda asta se utiliza in Statele Unite si Canada in perioada interbelica pentru reglajul automat al frecventei in cadrul un sistem de distributie de energie electrica pe joasa tensiune, in cazul lor, 110Vac. Acum, din cate stiu nu se mai utilizeaza dar denumirea in sine a sistemului a ramas.

In electronica vorbim de convertoare:

-c.c.-c.a. (numite si formatoare de unda sau impulsuri - CHOPPER-e sau invertoare);

-c.a.-c.a. (numite onduloare);

- c.a.-c.c. (numite redresoare).

Stepan, ai imprumutat o denumire pt. circuitul pe care vrei sa-l faci care nu este tocmai potrivita (adica pt. frecvente de 21Mhz). Cea mai potrivita denumire ramane cea de oscilator. Din cate am inteles eu mai sus acest oscilator vrei sa aiba frecventa fixa pe 21MHz fara nici o posibilitate de reglaj si sa fie alimentat la... 12Vdc. Daca e asa atunci am cautat pe net niste informatii care sper sa-ti fie de ajutor. Apropo, as dori sa ne spui cam ce precizie vrei sa aiba oscilatorul asta, sa fie cu tranzistor simplu, cu o poarta logica si quartz etc ????????????

http://howto.wikia.com/wiki/Guide_to_oscillators_circuits

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/555/555.html

http://www.greyrocktech.com/OSC0236LP-DS-052004.pdf

:biggrin:

Link spre comentariu

In principiu,este vorba de un oscilator sinusoidal,problema apare cu frecventa de 21Mhz,deoarece aceasta frevcventa,daca nu gresesc,este alocata pentru telecomenzi radio.Watii la care va referiti,este puterea necesara la iesirea lui?

M-am referit la puterea de intrare.Nu urmeaza sa emit nimic,-curentul cu aceasta frecventa nefiind trimis catre o antena sau ceva asemanator.

Link spre comentariu

M-am referit la puterea de intrare.Nu urmeaza sa emit nimic,-curentul cu aceasta frecventa nefiind trimis catre o antena sau ceva asemanator.

Totusi,ce putere trebuie sa aiba?Daca este vorba dora de un osilator sinusoidal de 21 Mhz,poate fi unul cu un BF eventual?

Link spre comentariu

Sa lamurim putin lucrurile care e treaba cu TRANSVERTORUL. Citez din DEX:

"Ma?in? electric? sincron? care converte?te un curent continuu ?n curent alternativ sau invers; ma?in? electric? care schimb? frecven?a unui curent alternativ"

Transvertorul se utilizeaza pentru a creea o frecventa (de regula 60Hz) cu ajutorul unei masini electrice de curent alternativ al carui rotor este cuplat de un motor de c.c., alimentat bineinteles in c.c. Metoda asta se utiliza in Statele Unite si Canada in perioada interbelica pentru reglajul automat al frecventei in cadrul un sistem de distributie de energie electrica pe joasa tensiune, in cazul lor, 110Vac. Acum, din cate stiu nu se mai utilizeaza dar denumirea in sine a sistemului a ramas.

In electronica vorbim de convertoare:

-c.c.-c.a. (numite si formatoare de unda sau impulsuri - CHOPPER-e sau invertoare);

-c.a.-c.a. (numite onduloare);

- c.a.-c.c. (numite redresoare).

Stepan, ai imprumutat o denumire pt. circuitul pe care vrei sa-l faci care nu este tocmai potrivita (adica pt. frecvente de 21Mhz). Cea mai potrivita denumire ramane cea de oscilator. Din cate am inteles eu mai sus acest oscilator vrei sa aiba frecventa fixa pe 21MHz fara nici o posibilitate de reglaj si sa fie alimentat la... 12Vdc. Daca e asa atunci am cautat pe net niste informatii care sper sa-ti fie de ajutor. Apropo, as dori sa ne spui cam ce precizie vrei sa aiba oscilatorul asta, sa fie cu tranzistor simplu, cu o poarta logica si quartz etc ????????????

http://howto.wikia.com/wiki/Guide_to_oscillators_circuits

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/555/555.html

http://www.greyrocktech.com/OSC0236LP-DS-052004.pdf

:biggrin:

Asa cum am mentionat inca din preambul,NU SUNT RADIOAMATOR si nici nu ma intereseaza acest domeniu ; intamplator am nevoie de un asemenea aparat pentru aplicatii de alta natura... Admit asadar ca am utilizat terminologie inadecvata si multumesc pentru precizarile facute,-voi tine minte cu aceasta ocazie acesti termeni cu care nu m-am mai intalnit pana acum.

In alta ordine de idei,este bine ca oscilatorul sinusoidal cu pricina sa aiba o marja de reglaj,nefiind necesara o stabilitate drastica a frecventei ; aceasta din cauza ca urmeaza sa trimita curentul alternativ catre o bobina si in final calculatia si reglajul functionarii se va face in functie de toate elementele circuitului fiind deci bine sa existe o posibilitate de reglaj ; bobina poate fi incapsulata si ecranata pentru a nu exista emisii radio care sa deranjeze pe cineva...

Multumesc pentru link-urile oferite,voi cerceta aceste adrese sa vad daca pot gasi ceva interesant.

Toate cele bune !

Link spre comentariu

Totusi,ce putere trebuie sa aiba?Daca este vorba dora de un osilator sinusoidal de 21 Mhz,poate fi unul cu un BF eventual?

In aparatul la care utilizez acest oscilator,functia sa este aceea ce a supune materialul de extractie unei anumite frecvente,nefiind in mod imperios necesara o anumita valoare a puterii ; evident,anumite fenomene de rezonanta nucleara se petrec in structura intima a materialului de extractie cu un randament mai bun daca puterea este mare ; totusi,pentru primele experimente nu doresc sa lucreaz cu puteri mari,-asadar un 50 Watt ar fi indestulator.

Link spre comentariu

Asa,v-ar fi util?

Multumesc pentru amabila interventie..,dar este necesar un oscilator de 21 MHz,fara quart,intr-o schema cu tranzistoare.

Mai tarziu,voi avea nevoie si de un oscilator de stabilitate si pentru putere mult mai mare,insa doar daca experimentele acestea initiale vor da rezultatele scontate.

Link spre comentariu

Acesta nu este cu quartz,este doar cu un tranzistor.

Ca sa fiu mai clar,-oscilatorul este chemat sa alimenteze cu un curent alternativ de 21 MHz,o bobina cu miez de fier pur(permeabilitate magnetica 400)in conditiile in care inductia trebuie sa fie de 0,0001 Tesla ; acestea sunt datele obligatorii ; pentru un miez de fier pur cu diametrul de 50mm si avand in vedere ca lungimea cadrului bobinat nu este cu mult mai mare decat diametrul sau,nu vom aplica formula de calcul pentru solenoid ci pentru un cadru bobinat cu n spire : gasim ca produsul dintre intensitatea curentului si numarul de spire este n I = 0,009947184 deci pentru 10sp am avea curentul de circa 1mA,-la r = 25mm,I=1mA si n = 10spire obtinem 0,0001 Tesla inductia cadrului bobinat asupra miezului feros de permeabilitate 400...

Tinand cont de valoarea mica a intensitatii si de faptul ca deocamdata in schema nu este intercalat un amplificator de putere,pentru 50 Watt cat am dat eu initial valoarea puterii,ar trebui sa avem o tensiune de ...50000 V ! Imi rezulta asadar ca puterea la care lucreaza in mod direct oscilatorul trebuie sa fie mult mai mica,ori schema acestuia sa fie astfel proiectata incat sa reduca in mod corespunzator amperajul pastrand stabilitatea frecventei de 21 MHz...

Unele scheme de oscilatoare sunt prevazute in schema cu un condensator semivariabil© si o bobina de cuplaj(L) in care capacitatea condensatorului si inductia acestei bobine se calculeaza cu formula LC = 1 supra de 4 ori produsul dintre patratele frecventei si numarului pi.

Cu quartz,fara quartz..,in definitiv oscilatorul trebuie sa-mi dea o frecventa stabila de 21 MHz...Acestea sunt cerintele problemei,iar textul brevetului FR 2,680,613 / 26.02.1993 cu titlul "Activateur pour mutation isotopique",nu lasa de inteles ca s-ar putea lucra si la o alta valoare a frecventei.Ma tem ca un astfel de oscilator va trebui proiectat special pentru aceasta aplicatie,deci luate in considerare exact datele problemei concrete,asa cum am incercat sa mentionez mai sus...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock