Sari la conținut

masa unui cablaj


marius_med

Postări Recomandate

e bine ca masa unui montaj sa inconjoare cablajul propriuzis asa cum e in imaginea postata sau e un fel de bucla la masa? (ma refer la corectoare de ton, protectii pt boxe etc) La amplificatoare am observat ca se realizeaza o "stea de masa"

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"Masa" care inconjoara traseele circuitului imprimat poate inconjura si traseul de masa. Aceasta modalitate se numeste "Copper plane" in tehnica realizarii PCB-urilor si se aplica cu un anumit rost. In circuitele de audiofrecventa "Cooper plane" se aplica pentru a ecrana suplimentar circuitele de semnal, idem pentru tehnica realizarii circuitelor digitale unde are rol si de reducere a capacitatii parazite intre doua trasee de semnal digital.

 

Pt. ca va referiti, cred, la circuitele de audiofrecventa, in acest caz tehnica "copper plane" se aplica numai pentru ecranare si se conecteaza intr-un singur punct la masa (resp. punctul de "minus" a sursei de alimentare a circuitului). Din acel punct pornesc radial un traseu de masa catre intrare si iesire. De regula se recomanda ca lungimea acestor trasee sa fie minima, pe lungimea lor, in anumite puncte, conectandu-se celelalate componente din circuit.

 

Condensatoare electrolitice de bypass pe alimentarea circuitelor se conecteaza la masa, se prefera sa fie dispuse pe un alt traseu radial plecat din punctul de masa anterior mentionat.

Multi electronisti amatori cred ca realizeaza "un copper plane" pe fata bottom a PCB-ului daca conecteaza la el toate punctele de masa a componentelor. In acest caz nu se poate vorbi de un copper plane, deoarece traseul creat este un simplu traseu de masa (in bucla sau fara bucla), fara proprietati deosebite de "ecranare". Traseul "in bucla" se proiecteaza numai daca PCB-ul creat reprezinta tot circuitul. Daca se creeaza mai multe PCB-uri exista probabilitatea ca sa apara perturbati la interconectarea modulelor (zgomot de fond exagerat etc). Un PCB cu "coper plane in bucla" este si cel postat de dvs.

OBS. Toate zonele sau insulele de pe PCB aflate pe un anumit layer trebuie sa fie interconectate la "copper plane", acesta conectat ulterior la masa. PCB-ul dvs. din cate vad nu respecta aceasta regula.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

existand toate premisele pt a avea zgomot de fond ?

Zgomotul de fond este foarte probabil sa apara atunci cand interconectati mai multe PCB-uri proiectate asemanator si alimentate de la aceeasi sursa de alimentare. Daca realizati numai un singur PCB dupa regula expusa in imaginea dvs. de mai sus si care cuprinde toate circuitele atunci sansa de a avea un zgomot de fond mai pronuntat decat in mod obisnuit este mai mica.

Va rog, mai citit inca o data modul de realizare a solutiei "Copper plane" pe care am spus-o mai sus si pe care o recomand. Si mai cititi, va rog, inca o data ... observatia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Referitor la schema postata:

- va rog sa nu mai postati in forum format bmp. Ocupa spatiu cel mai mult. Incercati sa faceti intai o conversie in JPG si apoi postati schema;

- am vazut pe schema trecut alimentarea montajului intre +/-6....36vcc, ceea ce este gresit. Va recomand o tensiune stabilizata de +/-15Vcc.

 

2. Referitor la cablaj:

- trasarea GND-ului nu este tocmai buna. Ori de cate ori realizati un cablaj imprimat niciodata nu lasati sau inserati strapuri pe traseul de masa. Am vazut ca aveti un strap. Masa celor doua circuite integrate este si ea incorect realizata, ca si modul in care ati montat condensatoarele de decuplare de 100nF pe alimentarile circuitelor integrate. Ar trebui sa mai reganditi asezarea pieselor, implicit a traseului de masa si sa amplasati condensatoarele de 100nF pe alimentarea circuitelor integrate cat mai aproape de pinii de alimentare a acestor integrate (in special "+" si "-").

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

voi incerca sa reconfigurez cablajul, insa nu inteleg cu ce am gresit la circuitul de masa cu exceptia acelui strap

-pot alimenta montajul si la +/- 12 V ?

 

imi cer scuze pentru schema postata, de acum voi fi mai atent in ce format se afla......

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca poti incerca si doar cu un singur transformator.

Acolo ai precis peste +/- 20 V ca sa poti stabiliza la +/- 15V cat ai nevoie ptr.preamplificator.

Eu am un amplificator JVC si acolo am un singur traf. Tensiunea ptr.stabilizare, de +/- 15V, este luata de dupa bornele condensatoarelor gabaritice de filtraj si nu am nici un zgomot de fond.

Probabil ca profesionist gandid e mai bine cu doua trafuri,dar dupa cum va zic ampliful meu este silentios si doar cu un traf.

Daca gresesc,puteti sa ma corectati.

 

Scuze de Off topic.

Cu ce program ai facut cablajul?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock