Sari la conținut

Cum obtinem un condensator nepolarizat.

Postări Recomandate

Sunt aplicatii care necesita folosirea condensatoarelor nepolarizate,iar ca practica,acolo unde se poate,se imperecheaza doi condensatori electrolitici.

Ce nu stiu sigur este faptul ca trebuie legate minusurile impreuna sau plusurile ?

Daca e corecta doar o varianta,ce se intampla daca legam in cealalta varianta?

Mersi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/
Distribuie pe alte site-uri

Ce nu stiu sigur este faptul ca trebuie legate minusurile impreuna sau plusurile ?

De regula se leaga plusurile impreuna.

Nu se intampla nimic, totul depinde de aplicatie.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/#findComment-471

• 3 months later...
Sunt aplicatii care necesita folosirea condensatoarelor nepolarizate,....

Mersi.

Legarea plusurilor impreuna are o explicatie sau e doar o uzanta fara acoperire teoretica sau practica?

Cateva amanunte:

1. Din punct de vedere electric, legarea plusurilor sau minusurilor este absolut identica!
    Condesatoarele electrolitice C1 si C2 sunt inseriate. La trecerea curentului alternativ, ce se intampla in C1 si apoi in C2 in timpul alternantei pozitive (fenomene diferite!). se va intampla la fel in C2 si C1 la inversarea sensului in timpul alternantei negative. Condesatoarele electrolitice vor suferi acelas tratament electrochimic in mod alternativ indiferent de legare. Se pot explica in detaliu fenomenele electrochimice respective dar necesita spatiu mai amplu.
  2. Se recomanda legarea minusurilor impreuna din motive practice!
    Condesatoarele astfel legate vor necesita un singur postament izolat electric pentru fixarea lor , in caz contrar, la legarea plusurilor, condesatoarele vor necesita fiecare in parte cate un postament izolat si fata de masa si intre ele, deoarece corpurile lor reprezentand minusul vor fi conectate la retea.

Cam asta-i.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/#findComment-3956

Depinde de aplicatie, afirmatia dvs. din citat nu este universal valabila.

Afirmatiile cu argumentarile respective din P#6 se refera la condesatoare electrolitice in curent alternativ, potrivit solicitarilor din topic. Am inteles ca nu sunt obiectiuni sub aspectul descris.

Nu pot sa ma pronunt asupra valabilitatii unei afirmatii daca nu stiu concret despre ce alta aplicatie e vorba.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/#findComment-3974

Depinde de aplicatie, afirmatia dvs. din citat nu este universal valabila.

Observatia este corecta!

Cred ca observatia ascunde o dibace capcana in care eu am cazut......... si acum incerc sa dreg busuiocul din P#8.

Am afirmat in P#6:

deoarece corpurile lor reprezentand minusul vor fi conectate la retea.

Pentru o maxima generalizare, corect ar fi fost sa sune asa:

"deoarece corpurile lor reprezentand minusul vor fi conectate la circuitul de curent alternativ."

Pentru ca depinde de o aplicatia specifica in care condesatoarele electrolitice in cauza vor fi conectate fie la reteaua industriala 220v/50hz la care m-am referit, sau poate, de ex. la un nevolnic grup electrogen care alimenteaza pe marginea unui sant ceva unelte - dispozitive ce au in compunerea lor circuite cu condesatori electrolitici.

Se accepta rectificarea?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/#findComment-3994

• 11 months later...
  • 2 years later...

Am si eu in filtru de boxe care avea un condensator de valoare 22Uf/100V care era nepolarizat.Din pacate nu am gasit unul identic nepolarizat pt a-l inlocuii.Am gasit de aceiasi valoare dar polarizat.Ce se intampla daca il pun pe acesta polarizat?Daca totusi nu merge sa il folosesc pe acesta mai am inca 4 bucati condensatoare de 10UF si ma gandeam sa le pun pe acestea serie/paralel pt a obtine valoarea dorita.Cum e mai bine?Multumesc

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/#findComment-36513

Am si eu in filtru de boxe care avea un condensator de valoare 22Uf/100V care era nepolarizat.Din pacate nu am gasit unul identic nepolarizat pt a-l inlocuii.Am gasit de aceiasi valoare dar polarizat.Ce se intampla daca il pun pe acesta polarizat?Daca totusi nu merge sa il folosesc pe acesta mai am inca 4 bucati condensatoare de 10UF si ma gandeam sa le pun pe acestea serie/paralel pt a obtine valoarea dorita.Cum e mai bine?Multumesc

poti pune 2 condesatoare de 10uF 100V in paralel dar sa fie nepolarizati. asa esti aproape de valoarea initiala. daca vrei inseriate trebuie sa ai 2 condesatoare de 47uF bineinteles la tensiunea de lucru specificate, acestia pot sa fie polarizati.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/#findComment-36516

Apropos de intrebarea ridicata in prima postare, asa cum precizeaza si autorul articolului atasat de domnul @miron1947, "nepolarizarea" obtinuta prin anticuplarea in serie a unor condensatori electrolitici, este doar o "pseudo-neplarizare". In realitate prin acest tip de cuplare tensiunea la bornele unui condensator se va reduce la jumatate din cea a circuitului exterior condensatoarelor. Daca tensiunile de lucru ale fiecarui condensator, sunt de ordinul de marime al retelei exterioare lor, sau mai mari, atunci fenomenele ireversibile care au loc la nivetul electrolitului vor fi incetinite si condensatorii vor avea un timp de "uscare" mai lent. Am constatat personal acest lucru, atunci cand avand nevoie de o capacitate cat mai mare, am ales condensatori electrolitici, care impreuna acopereau (cu o mica rezerva) tensiunea aplicabila la bornele circuitului serie. Acestia s-au "uscat" si au "plesnit" intr-un timp destul de scurt, facandu-ma sa-mi para rau pentru banii cheltuiti, dar mai ales pentru condensatorii distrusi, pe care as fi putut sa-i folosesc in "legea lor", adica intr-un circuit polarizat. Deci atentie mare, caci solutia este tot o improvizatie, chiar daca functioneaza un timp nedefinit. Eu personal prefer solutia cu condensatori uscati (nepolarizati) specializati, chiar daca sunt mai scumpi.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/84-cum-obtinem-un-condensator-nepolarizat/#findComment-36520

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock