Sari la conținut

corector ton cu TDA 1524

marius_med

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc acest preamplificator-corector de ton cu TDA 1524 si as dori sa va intreb daca merita efortul. Nu am auzit doar vorbe bune despre acest circuit integrat, dar ma gandeam ca ar fi mai indicat sa cer si alte pareri.

Deci, ce spuneti? Orice alte sugestii sunt binevenite.

Stereo_Preamplifier_Corector.doc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 41
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Corectorul de ton cu TDA1524 si altele asemenea, care folosesc principiu de corectie in tensiune, au marele dezavantaj ca daca nu se respecta valoarea nominala a semnalului audio pe intrare si din greseala se ataca circuitul integrat cu un semnal mai puternic, TDA-ul se defecteaza. Performantele sunt relativ modeste, TDA1524 fiind dedicat pt aplicatii "home".

Personal, va recomand sa realizati un corector de ton simplu si cu niste potentiometre de calitate, ca de exemplu acesta (vedeti schema nr.2 din primul post):

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?showtopic=20

Schema de mai sus este pentru un singur canal. Se pot utiliza si alte tipuri de amplificatoare operationale.

Alte scheme:

corector_de_ton_stereo_de_inalta_calitate.JPG corector_ton.jpg

P.S. Se poate insera si un potentiometru pentru balans in toate schemele de mai sus. Ramane sa va decideti asupra numarului de caii de corectie 2 (joase si inalte) sau 3 (joase, medii si inalte).

Link spre comentariu

mariuse, si tu vrei cu TDA1524 sa-ti faci un corector?????????????? :j3:

Nu e bine :j3: dar trebuie sa te gandesti ca se strica foarte usor daca i-ai dat cu semnal pe intrare mai mult decat ii trebuie. Si cum noi avem tentatia sa dam volumul cat se poate de tare (volumul de la PC...sau alte surse de semnal puternice) iti inchipui ce iese. Asa ca, mai bine iti faci un corector de ton misto, pro, cu OPA2134 sau altele.

scheme sunt cu duiumul. thumbup.gif

Link spre comentariu

-multumesc pentru sfaturi, dar totusi as inclina catre un corector cu circuit integrat ....cred ca au o mai mare fidelitate si in plus nu ocupa prea mult spatiu.

-Releu, ai vreo schema cu ceea ce zici tu (OPA2134 sau altele...care sa merite) ????

-se gasesc usor astfel de integrate??

Link spre comentariu

multumesc pt scheme home, dar din cate vad eu acolo sunt 3 preamplificatoare si doar un corector de ton care are niste chestiii in schema care nu stiu ce sunt: "ferrite bead"

Dar de schema asta cu LM1040N ce spuneti?

post-985-1207738028_thumb.jpg

Link spre comentariu

mariuse.....poti construi corectorul de ton pe care ti l-a recomandat donpetru mai sus.....l-am facut si eu si se aude bine

LATER EDIT: imi cer scuze....nu citisem toata discutia....am postat mai sus 3 scheme de preamplificatoare audio si nu corectoare de ton

post-257-1207738907_thumb.png

Link spre comentariu

pai cred ca ar fi o idee buna, insa as vrea sa stiu si parerea voastra in legatura cu cea de-a doua schema propusa de min cu LM1040.

Circuitul integrat LM1040 este un circuit integrat care din punct de vedere a caracteristicilor tehnice nu este mai prejos decat un TDA1524.

Am atasat mai jos un extras din specificatiile tehnice ale acestui circuit integrat. Este vorba de tensiunea maxima aplicata pe intrare. Daca credeti ca puteti gasi acest circuit integrat in Romania la un pret accesibil si "original" si mai puteti sa includeti un circuit de limitare a semnalului de intrare, atunci puteti sa-l cumparati. Dar va repet, solutii cu corectie in tensiune a semnalului de audiofrecventa sunt solutii lowcost nu de foarte buna calitate si incadrabile in standardul Hi-Fi DIN 45.500 (distorsiuni maxim acceptabile 1%). Din pacate, pentru aplicatii de inalta calitate, asa cum cred ca doriti sa realizati dvs. corectorul, nu se accepta pe corectoare de ton distorsiuni mai mari de 0,01%, ceea ce din acest punct de vedere circuitul integrat LM1040 nu se incadreaza. Nu stiu daca ati observat dar THD-ul specific acestui integrat este de circa 0,3%, ceea ce este prea mult pentru un corector de ton care se vrea Pro si HiFi. Asadar... mai ganditi-va. rolleyes.gif

123.JPG

Link spre comentariu

da, asa e.Aveti mare dreptate.

1.Voi construi corectorul de ton propus de dumneavoastra cu operationale (TL072 - varianta cu 2 benzi de corectare-"primul post a doua schema), dar nu stiu cum sa fac sa inser si un potentiometru de balans.

2. banuiesc ca operationlul NE5532 in schema cu 3 benzi de corectie are rol de amplificare, il pot atasa schemei pe care o voi folosi dupa condensatorul C105 de 10uF? mai trebuie sa fac alte corectii in aceasta situatie (volumul poate ramane unde e pozitionat sau trebuie amplasat inainte de circuitul NE5532?

3. potentiometrele de 100K sunt liniare?

4. acea schema mica de la "imput level" reprezinta de fapt un filtraj suplimentar pt tensiunea de alimentare si de acolo (+Vcc, -Vcc) trebuie sa alimentez operationalele?

Link spre comentariu

da, asa e.Aveti mare dreptate.

1."primul post a doua schema), dar nu stiu cum sa fac sa inser si un potentiometru de balans.

Daca folositi potentiometre de volum separate(nu tandem),nu aveti nevoie de balans.

3. potentiometrele de 100K sunt liniare?

Pentru ton se folosesc potenstimetre liniare.

4. acea schema mica de la "imput level" reprezinta de fapt un filtraj suplimentar pt tensiunea de alimentare si de acolo (+Vcc, -Vcc) trebuie sa alimentez operationalele?

Input level(nivel intrare),se refera la potentiometrul de sus,iar schema cu condensatoare este filtrarea alimetararii.Da,acolo trebuie alimentate operationalele.

Link spre comentariu

banuiesc ca operationlul NE5532 in schema cu 3 benzi de corectie are rol de amplificare, il pot atasa schemei pe care o voi folosi dupa condensatorul C105 de 10uF? mai trebuie sa fac alte corectii in aceasta situatie (volumul poate ramane unde e pozitionat sau trebuie amplasat inainte de circuitul NE5532?

Operationalul NE5532 are rol de preamplificator audio in aceea schema si se poate atasa pe iesirea corectorului de ton realizat cu cele doua TL072.

1."primul post a doua schema), dar nu stiu cum sa fac sa inser si un potentiometru de balans.

corector_de_ton_cu_balans.GIF

Acea schema este foarte importanta. Daca utilizati doua TL072 (montajul stereo) atunci este suficient sa plasati in apropierea alimentarii fiecarui circuit integrat (cat mai aproape de pinii acestora) un condensator de 100nF intre plusul alimentarii si masa, respectiv minusul alimentarii si masa. Din anumite considerente, nu va recomand sa aplicatii solutia de conectarea a unui condesator de 100nF intre +V si -V, asa cum se arata in schema. Condensatoarele C1 si C2 se pot amplasa oriunde pe placa corectorului de ton cu observatia rutarii corespunzatoare a traseului de masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock