Sari la conținut

Sfat privind incinta inchisa

ionioni2000

Postări Recomandate

Avand ca date difuzorul asta : http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/...on/ws17e_8.html

si ca tweeter, difuzorul asta: http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/...en/dtw72_8.html

se poate construi o incinta de compresie cu cele doua?

Stiu ca exista o formula bazata pe parametrii TS si din care rezulta ca daca .... mai mare de cat ... =>

difuzorul respectiv se poate folosi in incinte de compresie si daca ...mai mic => este recomandat in bass-reflex,

dar nu stiu formula aia!

Poate o stie cineva?

II

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 1 month later...
Ok, multumesc!!!

Revin cu precizari. Desi initial am realizat incintele inchise, asa cum rezulta din calcule si mi-au recomandat si cei de mai sus, probabil din cauza mea cumva, nu sunau prea bine pe bas. Sunetul n-avea nici punch si nici nu coborau prea mult in frecventa. Pentru ca se putea, m-am hotarat sa le transform in bas-reflex. Am calculat cu WinISD cam cat ar trebui sa fie diam tubului si cat lungimea. Zis si facut! Ce-a iesit mi-a intrecut cele mai optimiste asteptari. Nu credeam ca difuri de 17cm pot sa sune atat de curat si cu un bas atat de profund! Nu stiu cum sa va explic, dar redescopar acum cu ele melodii care n-au sunat niciodata mai bine. Probabil ca vechile mele boxe nu erau asa bune cum credeam. Singurul lucru ce ma nemultumeste la ele este aspectul exterior, eu fiind un antitalent notoriu la design. N-am mana , ce mai!

Pe scurt: cabinete MDF19, 340x270x210mm interior, difuri Visaton W17E8 joase si DTW72 8 inalte, filtre 12db/oct cu f=4850Hz, captusite in interior cu burete de 18-30mm, tub de bas de fi50x100mm mufat cu teava PVC de 50, ca sa ajunga la 180mm, coltare plastic. Daca intereseaza si pe altii, pot da toate detaliile de constructie.

Multumesc,

II

Link spre comentariu

Daca intereseaza si pe altii, pot da toate detaliile de constructie.

Mai mult ca sigur ii va interesa si pe alti, actuali sau viitori membri ai forumului, detaliile de executie. Asa ca, va rog sa le postati.

Link spre comentariu

Mai mult ca sigur ii va interesa si pe alti, actuali sau viitori membri ai forumului, detaliile de executie. Asa ca, va rog sa le postati.

Sa incepem cu difuzoarele: ele sunt precizate in primul post si se gasesc in Romania la mai multe firme. Pentru ca sediul ********* este la mine in oras si pretul este OK eu am luat de la ei.

Incintele: material MDF de 19 mm, dar cred ca ar merge si PAL de 18...20mm. Dimensiunea fetei: 340x250mm. Adancimea interioara este de 210mm (intre placa fata si placa spate). Restul dimensiunilor rezulta in functie de grosimea materialului pe care-l folositi si de cum asamblati lateralele si capacele (adica daca lateralele stau pe capacele sus-jos sau invers). Cutia este intarita pe interior cu baghete de lemn de 18x18mm, pe toate muchiile. La asamblare am folosit un adeziv numit Bison-montaj Kit. Vedeti ca se usuca foarte repede (20...30s) si trebuie sa lucrati doua persoane, de unul singur nu razbesti. Gaurile le-am realizat cu traforajul, cel cu atelierul de mobilier neavand freza. In MDF merge chiar usor, nu stiu in PAL. Decuparea pentru diful de bas are 150mm si este centrata stg-dr si cu axul la 120mm fata de muchia de jos. Decuparile pentru tweeter si tub bas-reflex au 50mm, situate la 80mm de sus in jos si cu 75mm fata de laterale. Pt tweeter trebuie sa faceti niste decupari suplimentare de 5x8mm, excentrice, pt terminale. Tubul de bas este luat tot de la *********, dar vedeti ca nu-l gasiti pe site (nu stiu de ce). Are fi 50mm si este lung de 100mm. Din calcule rezulta o lungime de 190mm, dar nu ar incape in adancime, asa ca l-am facut de 180mm. Se mufeaza f usor, incalzit pe aragaz, cu teava de PVC sanitara, neagra, fi50mm si apoi se taie cu bomfaierul la lungimea exacta. Cu rabdare, slefuiti cu smirghel muchia rezultata dupa taiere pana ramane neteda si usor bombata - ca sa nu apara zgomot de aer in folosire. NU lipiti teava taiata de tubul bas-reflex acum, ca nu mai intra pe decupare! O puteti lipi ulterior, dupa ce ati introdus tubul bas-reflex in fata, prin interior. Eu nu am lipit-o deloc fiindca intra fortat, sta si singura, nu iese usor. Interiorul l-am captusit cu buret de 20mm grosime, cat am avut, si pentru restul am folosit buret de 8mm, de la placile baza de PC, pus in 2. L-am lipit cu Bison universal, un fel de prenadez. Cupla de conexiuni am luat-o tot de la *********, este cea cu suruburi teapene de 6, in capac infundat de plastic negru.

Revin ceva mai tarziu cu detalii despre filtre si ceva poze.

Numai bine, II.

Link spre comentariu

Ma scuzati, va mai dura ceva pana voi putea sa revin si cu restul de informatii.

II

Inatai pozele.

post-645-1210708325_thumb.jpg

post-645-1210708351_thumb.jpg

post-645-1210708382_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu am preferat sa-mi realizez filtrele singur, avand deja condensatorii si mosoarele pentru bobine. Pentru Z=8ohm si F=4850Hz rezulta L=0.37mH si C=2.9uF. Sarma de bobinaj trebuie sa fie de minim FI=1.00 mm, iar condensatorii sa aiba tensiunea de lucru de minim 63V, preferabil 100...160V. Bobinele nu trebuie sa aiba miez si se monteaza cu axele perpendiculare. Daca vi se pare laborios (si chiar este!) poate este mai simplu sa achizitionati filtre de-a gata, din comert, de la mg de electronice, se numesc Filtre de boxe pe 2 cai/8ohm. Din ce am vazut eu, acestea separa pe la aprox. 4000Hz. Evitati filtrele care au miez la bobine SAU condensatori tip electrolitici aluminiu. Condensatorii din filtre TREBUIE sa fie nepolarizati, cu tensiune peste 63v, cu terminale mai robuste. Daca doriti detalii despre filtre, voi face un scan, pt a se vedea mai bine ultimele pagini cu schema electrica.

II

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock