Sari la conținut

Repartitia puterii unei boxe .


SIG

Postări Recomandate

Am citit intr-o carte despre audio ca ,in principiu,intr-o boxa repartitia puterii pe cele trei difuzoare,consideram boxa pe trei cai,este urmatoarea:

Putere dif.medii=0.1 X Putere dif. Bas

Putere dif. inalte=0.01 X Putere Bas.

In consecinta,daca luam de ex. o boxa de100W,conform celor de mai sus,

ar' trebui sa avem pe diful de bas 90W + 9 Wpe diful de medii + 1W pe diful de inalte.

Acum,daca ne gandim la o aplicatie practica,sa zicem ca vrem sa construim o boxa.Cum alegem puterile difuzoarelor?Conform celor de mai sus?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu n-am gasit nicaieri vreo formula de calcul a distributiei puterii in functie de frecventa, dar varianta expusa de tine nu mi se pare in regula, in sensul ca pentru 90W la bass, difurile pentru medii si inalte sunt prea mici. Nu ma hazardez sa propun eu alta varianta, dar cine s-a uitat intr-o boxa industriala a vazut ca nu e tocmai asa. Poate ne lamureste un "boxar" mai priceput.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce-i drept si mie mi se pare cam mare raportul intre puteri.

Ideea am desprins-o dintr-un articol a carei aplicatie poate difera de ce vreau eu sa analizez.

Totusi cam cat ar' trebui sa fie raportul puterilor intre difuzoarele dintr-o boxa?

Mersi.

4uu9k7b.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Totusi cam cat ar' trebui sa fie raportul puterilor intre difuzoarele dintr-o boxa?

Nu stiu daca exista o formula,dar va dau doua exemple de incinte comercializate.

70W

Bas - 70W 204 mm

Medii - 60W 106 mm

Acute - 50W 115 x 71 mm

27Litrii

4yysy86.jpg

 

90W

Bas - 90W 245mm

Medii 1 - 25W domeniul 2-5Khz(sensibilitatea maxima a urechii"prezenta") 130 mm

Medii 2 - 60W 106 x 106 mm

Acute - 50W 155 x 75 mm

47Litrii

6aqo31f.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Varianta expusa de Miron ( in special cea de 90 W ) mi se pare pare mult mai buna, mai ales ca precizeaza si volumul incintei. Miroane, daca ne dai si diametrele difuzoarelor...

 

Editare tarzie : de fapt, diametrele erau date... (cred ca trebuie sa-mi schimb ochelarii...)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca imi miroase a OFFTOPIC.... #-o

 

Si ca sa devenim ONTOPIC vin si eu cu doua completarii legate de repartitia puterii pe cele trei sau doua difuzoare dintr-o incinta "oarecare"(sa-i zicem asa):

1. Repartitia puterii este oarecum dependenta de caracteristicile filtrului pasiv daca acesta exista sau poate este o incinta activa - aici avem cateva particularitatii practice ???

2. Repartitia puterii depinde si de tipul incintei cu anumiti coeficienti de corectie a puterii pt fiecare difuzor in parte. Nu este o definitie unanim valabila deoarece s-ar putea ca la doua tipuri de incinte rapoartele puterilor difuzoarelor sa se mentina egale. Asadar, aceasta ultima concluzie trebuie privita ca atare.

 

P.S. Referitor la afirmatia lui miron1947 as dori sa-mi spuna de ce tip erau incintele carora le-a reprodus puterea difuzoarelor mai sus: bassreflex, inchise etc ???

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

referitor la primul post al lui Sig, ce a scris domul in lucrarea respectiva este perfect adevarat, insa domul respectiv a omis sa mentioneze ca a presupus ca difuzoarele au aceeasi sensibilitate la 1m distanta si 1W putere, iar filtrele le-a presupus ideale.

nu s-a facut referire la puterea maxima suportata de catre acele difuzoare ci la distributia de putere pe fiecare difuzor a.i. sa se obtina aceeasi amplitudine la o anumita putere, adica la 100W consumati din amplificator cei 90W repartizati difuzorului de bass sa corespunda unei amplitudini de ....sa zicem ....105db/m, cei 9W repartizati dfuzorului de banda medie sa fie necasari tot pentru 105db/m, idem pentru tweeter.

astfel se va obtine amplitudine constanta( in regim ideal) pe toate cele 3 difuzoare. in caz contrar, unde avem mediile si bassul cu 105db, iar tweeterul debiteaza 110db, atunci vom fi agresati cu frecvente inalte de aproape 4 ori mai puternice decat restul lantului acustic. auditite deranjanta si obositoare.

in orice incinta pe 3 cai cel mai mare consumator de putere va fi difuzorul de banda joasa, motivul fiind curentii mari necesari miscarii membranei pe curse lungi pentru a atinge o anumita amplitudine, pe locul doi va fi difuzorul de banda medie, iar pe 3 tweeterul.

 

stima!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca articolul e util in cazul sistemelor 5.1.Acolo subwooferul trebuie sa scoata de 10 X mai mult decat mediile unui satelit.

Asa cred.

P.S.

La boxele pe mai multe cai nu se mai aplica

In ideea unei sonorizari uniforme,daca avem SPL-uri diferite la difuzoare,

ne ajuta L-Padurile(Driver Attenuation circuit)?

Deranjeaza aceste L-Pad uri schema clasica de constructie al unui filtru pasiv ptr. boxa?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Raportul 1;1/10;1/100 este corect daca:

- reteaua de separare este de ord.II sau mai mare;

- difuzoarele au acelasi SPL sau suntegalizate prin reteaua de separare.

Desigur ca trebuie avut in vedere ca difuzoarele utilizate de amatori sunt de cele mai multe ori "infrumusetate" cu caracteristici tehnice mult umflate!

Deci daca provenienta este incerta, bazati-va pe max. 1/10 din puterea inscrisa pe difuzor. :twisted: Sau plangeti dupa el! :oops:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Am vazut aici multe pareri interesante dar daca se poate sa-mi spuna si mie cineva cum limitezi puterea ce este repartizata fiecarui difuzor ca eu unul am cautat pe la toate firmele astea comercializatoare de difuzoare, filtre etc. si nimeni nu stia sa-mi zica nimic, mai mult ma intrebau ei pe mine "dar ne spui si noua cu ce se mananca ce ai spus tu?".Daca se poate sa puneti si o schema ceva orice. Multumesc anticipat

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

poate sa-mi spuna si mie cineva cum limitezi puterea ce este repartizata fiecarui difuzor

Daca ar fi sa privim dintr-o perspectiva teoretica cerinta dvs., limitarea puteri se poate realiza ori prin limitarea curentului care circula prin bobina difuzoarelor ori prin limitarea tensiuni aplicate acestora.

Metoda prin limitarea curentului se poate realiza doar din cadrul modulului de amplificare a semnalului aplicat ulterior difuzorului.

Limitarea tensiuni aplicate se poate realiza si local in incinta acustica cu repercursiuni asupra claritati reproduceri semnalului muzical dar si mai rau, daca nu se iau masurile corespunzatoare, asupra integritati fizice a difuzoarelor.

Sa pornim de la premiza ca se iau masurile corespunzatoare, adica dupa un anumit prag sa se produca deconectarea difuzoarelor. Apar aici o serie de probleme de proiectare legate in primul de rand de faptul ca controlarea valori raportului R/X, adica rezistenta ohmica a bobinei difuzorului pe reactanta ei, este o sarcina foarte dificila care necesita niste circuite relativ complexe, care in anumite cazuri pot sa coste jumatate din pretul difuzorului de joase sau chiar mai mult. O alta modalitate este sa monitorizam numai valoare R, caz de altfel folosit de cateva din circuitele destinate acestui scop care s-au construit de-a lungul vremi. Din pacate aceste circuite (este un topic in aceasta sectiune unde Dl.SIG a prezentat un astfel de circuit) au dezavanatjul de a actiona si in regim nominal de functionare, cu repercursiuni deranjante asupra ascultari programului sonor. Daca se incearca micsorarea sensibilitati de actionare a montajului, in multe din cazuri mai devreme sau mai tarziu se defecteaza difuzorul.

In concluzie, este foarte greu de gasit o solutie de protectie perfecta, doar daca se ia in considerare ambele metode: prin limitarea curentului, respectiv llimitarea tensiuni. Exemple de implementare a uneia sau a ambelor metode sunt incintele acustice active.

O alta metoda care sa nu conduca la defectarea difuzoarelor este sa alegem corect puterea amplificatorului si sa interpretam corect puterea incintei sau a difuzoarelor care o echipeaza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock