Sari la conținut

Ce model nou de osciloscop digital imi recomandati ?

Postări Recomandate

Ma tot bate gandul ca in prima parte a acestui an sa inlocuiesc osciloscopul ATTEN pe care il am (foto mai jos) - daca mi-aduc bine aminte din anul 2012 - cu un alt osciloscop digital mai performant, mai de actualitate cu ajutorul caruia sa pot masura semnale de max.1MHz. Bineinteles, s-ar putea cateodata sa fie nevoie sa masor si frecvente de ceas de ordinul Mhz (poate, rar putin peste 100Mhz... max.200Mhz - ma gandeam ca s-ar putea sa fiu nevoit sa verific semnale de bus la frecvente de ord Mhz - spun asa... ochiometric). As dori de data asta sa trec la o marca si ceva mai serioasa chiar daca depaseste putin un buget orientativ de 1000 Euro (dar parca nu as exagera foarte mult in privinta bugetului, avand in vedere ca osciloscopul va fi pentru uz personal!).

Cu vechiul ATTEN, care merge si acum destul de bine, nu stiu ce sa fac: ma gandeam sa-l ofer cadou intr-un concurs aici pe site dupa ce voi achizitiona noul osciloscop !!! Mai ma gandesc, vedem la momentul respectiv.

Pana atunci as dori sa citesc sfaturile voastre, experientele voastre cu diverse osciloscoape digitale. Am vazut pe net multe produse. Parca as lua ceva cu certificat de conformitate, ceva mai serios, nu stiu, voi ce spuneti: merita, nu se merita ?

ADS1202CML_6201_3.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7704-ce-model-nou-de-osciloscop-digital-imi-recomandati/
Distribuie pe alte site-uri

Salutări!

Merită să cumpărați dacă aveți lucrări,montaje care să justifice investiția.... cumpărat doar pt a moderniza laboratorul...nu!

Eu aș cumpăra o sondă diferențială... dacă ar fi bani!

Indiferent de ce hotărâți,spor in toate și sănătate!

• Thanks 1

dl.Petru, avand in vedere ca il folosesti mult pentru audio si mai putin pentru SMPS, microcontrolere, eu ti-as recomanda un tandem format din:

1. QuantAsylum QA403 – Audio Analyzer

2. Un osciloscop digital de firma cu sau fara certificat (ex. Rigol DHO924S dar osciloscopul nu vine cu certificat!).

Referitor la certificatele astea as dori sa subliniez urmatoarele. Avem doua tipuri de certificare, unul care conteaza (cel de cablibrare) si unul care e mai mult de marketing (cel de conformitate).

Ce face unul si ce face altul:

1) Certificate de conformitate (CoC / Certificate of Conformance) - Declara ca produsul respecta specifica?iile producatorului. Acest certificat:
- Nu este de calibrare;
- Nu garanteaza precizia reala a masuratorilor;
- Este practic o hârtie standard, inclusa la majoritatea osciloscoapelor, precum spuneam, asa de marketing sau ca da bine la utilizatorii D.I.Y.

2) Certificat de calibrare (Calibration Certificate) - Osciloscopul este testat pe un etalon trasabil (de obicei NIST sau echivalent). 
Se verifica parametri precum:
- amplitudine;
- timp;
- linearitate;
- zgomot;

Acest certificate de calibrare pot fi:
a) Standard (inclus la unele modele);
b) Cu date (mai scump, include valorile masurate);
c) ISO/IEC 17025 (cel mai strict, pentru industrie).

Acum sa concluzionez, un certificat este necesar daca vrei sa sa validezi un produs (sau un kit) comercial sau sa publici date oficiale privind caracteristicile tehnice ale unui anume kit electronic sau a unei scheme electronice. Desi poate o sa fie utilizatori carcotasi care o sa zica ca nu e chiar nevoie, in cazul proiectelor tale prezentate, nu stiu, dar daca ai avea si un certificat de calibrare, rezultatele obtinute la masuratori ar capata o imagine mai completa si mai credibila asupra, desi, revin, mai putin utilizatori D.I.Y pun accent pe asta (vezi perioada folosirii osciloscopului pe care il ai in prezent).

Oricum, daca achizitionezi o firma de marca (mai de renume) chiar si fara certificat la vanzare, producatorul garanteaza incadrarea produsului in anumite limite. De ce?
1. Osciloscoapele moderne sunt deja calibrate din fabrica (ceea ce vroiam sa subliniez anterior).
2. Osciloscoapele au deriva este foarte mica (cred ca te-ai convins ca si ATTEN-ul dupa atatia ani si-a pastrat lucrul asta, desi ca precizii de masurara nu este foarte departe de un Tektronix (in audio chiar mai putin conteaza!).
3. Pentru masuratori audio (THD, FFT, forme de unda), certificatul nu schimba mare lucru mai ales in zona de frecventa audio.

Deci, daca ai un analizor audio (QA403) sau un osciloscop bun (Siglent, Rigol, Tektronix, PicoScopes seria 5000), precizia este deja suficienta (fara nici un certificat).

Editat de prog
  • Thanks 1

Eu as merge pe tandemul: RIGOL DHO924S + acel QuantAsylum QA403.

DHO924S este cel mai ieftin direct la importator aici:

https://shop.agesys.ro/ro/cu-4-canale/1499-dho924s.html

Un alt osciloscop bun este Siglent SDS2102X Plus 2Ch 100MHz 2GSa/s:  https://www.siglent.eu/product/1176068/siglent-sds2102x-plus-2ch-100mhz-2gsa-s-oscilloscope

Au preturi bune Siglent.eu din Olanda. Nu am cumparat niciodata de la ei! Nu stiu cum e cu garantia. Mai bine luat de la importatorul care aduce si Rigol,:

https://shop.agesys.ro/ro/cu-4-canale/1396-sds2104x-plus.html

• Thanks 1

Multumesc tuturor. 

Da, dupa ce am studiat si eu optiunile cred ca am sa iau pana la urma un QuantAsylum QA403. Asta un prim pas.

Al doilea pas este osciloscopul, am de ales intre Siglent SDS2104X Plus si RIGOL DHO924S, fiecare cu patru canale, deoarece pe al treilea canal o sa conectez sonda de curent (vezi pas 3) si pe canalul 4 poate va fi nevoie de monitorizat al parametru. Am observat pe site-ul recomandat de @dan_e ca cele doua produse sunt disponibile de livrare in 8 sapt (SIGLENT-ul) si in 2 sapt. (RIGOL-ul). Nu ma grabesc. As mai avea ca altenativa sa comand de pe siglent.eu dar nu stiu acolo cum e cu garantia, vorba lui @dan_e

@hixpp02, ma uitam pe site-ul recomandat de dvs. - din Germania - ca au preturi bune dar cu garantia cum e la ei ??? Presupun ca va trebui achitat inainte si asteptat in cazul SIGLENT 6...8 saptamani  !!! Nu e prea placut dar... !!!

Si al treilea pas, da, tot a adus in discutie o sonda de curent @flomar60, am gasit o sonda Siglent CP4020, perfecta, as spune pentru audio si SMPS. Am observat ca e disponibila la vanzare doar pe siglent.eu. Nu ar fi o problema.

Altceva, ce ar mai fi util in domeniu asta global: audio-SMPS-microcontrolere ?

P.S. Bineinteles, nu va imaginati, trebuie sa ma imprumut in banca de asa ceva. Tot trebuie sa-mi fac niste implanturi dentare, am zis sa suplimentez putin suma si sa-mi fac si un asemenea moft, sa-i zic asa !!!! De cand eram student visam asta !!!!!!Offf! :rolleyes:

Batronix vinde din stoc majoritatea produselor, cu garanție valabilă în UE.

Transportul în cazul meu a durat 3 zile.

Dacă găsiți în țară la firmă serioasă la preț asemănător, cel mai bine… in cazul meu nu am avut noroc.

Pentru audio QuantAsylum QA403 sigur este alegere buna.

Am dat comanda de QuantAsylum QA403. Cam scump, sa vad cat mai trebuie sa platesc la DHL !

Pentru osciloscop am optat pana la urma sa iau un Siglent SDS2104X comandat la shop.agesys.ro (si aici, ca si la Batronix trebuie sa astept cateva saptamani - acum sa vad cat timp dureaza pana intru in posesia osciloscopului de la firma din RO!!!). 

In ceea ce priveste sonda de curent, aceasta am comandat-o la Siglent.eu care s-au miscat foarte repede. Mi-au si trimis mail-ul de expediere prin FedEx.

Ramane sa intru in posesia acestor produse si va tin la curent aici, sa vedem cat de repede sosesc si daca totul e OK.

Multumesc inca o data utilizatorilor care au rapit din timpul lor pentru a-mi da un sfat aici. Bineinteles, parerile voastre pot continua. Intre timp, astept sa vad ce unealta ajunge prima!!! Sa fie sonda ?!! Posibil!

• Like 1

Astazi am primit doua colete: sonda de curent Siglent CP40 si analizatorul audio QA403 (foto mai jos cu ambele). 

Obs!: E prima oara cand comand produse la firmele de unde am luat cele trei repere - deci, pana acum nu am mai cumparat nimic de la ei!

A doua zi dupa c-da (adica martea trecuta) am fost contactat de un reprezentat al firmei shop.agesys.ro care mi-a transmis ca urmeaza sa primesc osciloscopul SIGLENT SDS2104X in maxim 8 saptamani (s-ar putea chiar si mai repede, deci maxim sfarsitul luni martie). La o prima interactiune cu aceasta companiei (firma), sunt semnale pozitive, ramane sa fie confirmate dupa primirea osciloscopului. Ramane de vazut (va tin la curent aici).

Deci, primi care au expediat coletul cu FedEx au fost cei de la siglent.eu,; foarte operativi si cum au sediul in Olanda nu am mai fost nevoie de taxe vamale. Coletul s-a scurt foarte bine spre Romania, ambalat corespunzator.

In ceea ce priveste acel analizator audio QA403, l-am comandat direct de la producator din SUA (au sediul undeva pe langa orasul Denver), m-a tinut vreo 48 de ore in st-by ca sa-mi expedieze coletul. Sincer sa va zic am avut ceva emotii! 🙂 si l-au expediat intr-un final cu DHL, care de data asta au fost mult mai operativi fata de cum erau pe vremuri si chiar s-au miscat mai repede ca de obicei! Adica, formalitatile vamale au decurs foarte rapid. Bineinteles, mai aveam optiunea sa cumpar produsul de la o reprezentanta din UK (sa-i zic reprezentanta desi nu e 100% corect cred, ceva elektor ii spune). Acolo costa mai mult (fara taxe vamale era cu vreo 25% mai mult). Acest QA403 a venit chel, nici macar cu un cablu de conectare cu PC-ul. Nu ca ar fi scump un asemenea cablu dar la cat a costat produsul (cu tot cu taxe vamale aproximativ 725 Euro) nu cred ca era cine stie ce avere sa puna si un asemenea cablu. Mai ramane sa fac rost de un asemenea cablu si bineinteles de niste conectori BNC sau niste sonde, ramane sa mai studiez putin si manualul in privinta asta. Sunt in manual si niste indicatii de verificare sau calibrare a produsului (parca asa imi aduc aminte! Inainte de prima utilizare). Repet, o sa mai citesc pe site-ul lor aceste aspecte.

CP4020_QuantAsylum.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
  • 1 month later...

Astazi am intrat in posesia osciloscopului SIGLENT 2104X plus care - făcând o comparație cu vechiul osciloscop ATTEN - SIGLENT-ul este un adevarat „OZN” cu un meniu super avansat si un display care afiseaza semnalele foarte foarte bine. Asa cum o sa observati din imaginea de mai jos e mult mai mare ca vechiul ATTEN. Osciloscopul, asa cum va spuneam mai sus, l-am comandat pe site-ul shop.agesys.ro pe 2 februarie (atunci firma estimase 6...8 saptamani pentru livrare - a durat cam 9 saptamani si ceva dar nu e o problema asta!). De ce ? Pentru ca am avut norocul sa prind acest oscilosco la vechiul pret cu TVA care acum recent pe site-ul lor am observat ca este fara TVA. Deci m-a costat aproximativ 6000lei cu TVA (acum costa aproximativ 7500 lei cu TVA). Chiar am avut ceva emotii in privinta asta dar firma a fost corecta si am platit pretul vechi din 2 februarie. Am fost tinut la curent atat telefonic cat si prin mesageria site-ului cu toate detaliile necesare. Avand in vedere pretul eu zic ca asteptarea a meritat. Este un pas urias. Am inceput sa-l butonez iar saptamana asta, poate imi fac timp sa vad cum functioneaza pe un kit de amplificator audio pe care il am mai la indemana si anume MicroSOUND-100. O sa incep sa folosesc atunci si QuantAsylum QA403. O sa vedeti rezultatele masuratorilor in topicul dedicat MicroSOUND-100. Iata si o poza cu SIGLENT-ul si ATTEN-ul (atten-ul fiind botezat de mine „micutul” - masoara si acum bine dupa aproximativ 14 ani de utilizare - important sa stim sa utilizam asemenea unelte ca sa ne tina cat mai mult!).

Multumesc tuturor celor care si-au exprimat un punct de vedere in acest topic.

SIGLENT 2104X PLUS.jpg

• Like 1
  • Thanks 2

Pentru activare licentelor SIGLENT 2104X plus am parcurs un tutorial interesat de pe forumul:

https://www.eevblog.com/forum/testgear/siglent-sds2000x-plus-hack/

Ca sa fac un rezumat, mai de actualitate, ca sa nu cautati prea mult in acel topic si nici sa fiti nevoiti sa instalati python pe PC, copiati codul de mai jos pe site-ul https://www.online-python.com/

import hashlib, re

#
# Input SCOPEID (not S/N !) here
# It has to be composed of 16 hexadecimal digits, under one of the following pattern
#   dddddddddddddddd
#   dddd-dddd-dddd-dddd
#
# It can be either lowercase or uppercase

SCOPEID = '0123456789abcdef'

# No more user input needed after that line

Model = 'SDS2000X+'

bwopt = ('100M','200M','350M','500M')
othopt = ('AWG','MSO','FLX','CFD','I2S','1553','PWA','MANC','SENT','A429')

hashkey = '5zao9lyua01pp7hjzm3orcq90mds63z6zi5kv7vmv3ih981vlwn06txnjdtas3u2wa8msx61i12ueh14t7kqwsfskg032nhyuy1d9vv2wm925rd18kih9xhkyilobbgy'
pattern1 = re.compile(r'[0-9a-f]{16}')
pattern2 = re.compile(r'[0-9a-f]{4}-[0-9a-f]{4}-[0-9a-f]{4}-[0-9a-f]{4}')

def gen(x):
    h = hashlib.md5((hashkey + (Model + '\n').ljust(32, '\x00') + opt.ljust(
        5, '\x00') + 2 * ((scopeid + '\n').ljust(32, '\x00')) +
                     '\x00' * 16).encode('ascii')).digest()
    key = ''
    for b in h:
        if (b <= 0x2F or b > 0x39) and (b <= 0x60 or b > 0x7A):
            m = b % 0x24
            b = m + (0x57 if m > 9 else 0x30)
        if b == 0x30: b = 0x32
        if b == 0x31: b = 0x33
        if b == 0x6c: b = 0x6d
        if b == 0x6f: b = 0x70
        key += chr(b)
    return key.lower()

temp_scopeid = SCOPEID.lower()
scopeid_valid = False

if (re.search(pattern1, temp_scopeid)):
    scopeid_valid = True
    scopeid = temp_scopeid
else:
    if (re.search(pattern2, temp_scopeid)):
        scopeid_valid = True
        scopeid = temp_scopeid[:4] + temp_scopeid[5:9] + temp_scopeid[10:14] + temp_scopeid[15:19]
    else:
        print("SCOPEID is invalid, should be 16 hexa characters with or without dashes")

if (scopeid_valid):
    print('SCOPEID is {}'.format(scopeid))
    print("\nKeys grouped by 4 digits for easy input in UI:\n")
    for opt in bwopt:
        key = gen(scopeid)
        print('  {:5} {:4} {:4} {:4} {:4} '.format(opt, key[:4], key[4:8], key[8:12], key[12:]))
    for opt in othopt:
        key = gen(scopeid)
        print('  {:5} {:4} {:4} {:4} {:4} '.format(opt, key[:4], key[4:8], key[8:12], key[12:]))

print("\nCommands to be pasted as SCPI commands, one line at a time: \n")
    for opt in bwopt:
        key = gen(scopeid)
        print('- Bandwith {}:'.format(opt))
        print('  MCBD {}'.format(key))
    print("\n- Other keys:")
    for opt in othopt:
        key = gen(scopeid)
        print('  LCISL {},{}'.format(opt, key))

Inlocuiti ID-ul din linia SCOPEID = '0123456789abcdef' cu ID-ul osciloscopului SIGLENT pe care il detineti (acest ID il gasiti apasand butonul Utility de pe osciloscop si dupa aceea acesati System Info).

Dupa aceasta modificare apasati butonul „RUN”, se va afisa un rezultat, sub forma, exemplu:

COPEID is 0123456789abcdef

Keys grouped by 4 digits for easy input in UI:

100M  6u3j p6va 2m2j fenj
  200M  ce4c j6q5 umwz 4jkf
  350M  mmn3 wmyq e5dp m7ar
  500M  d5mt xzmq fnn3 khj2
  AWG   r4ms qigt p3f8 62ss
  MSO   e3f6 r7k6 p89c qnmx
  FLX   qa4i k2rd 3gjw 2tr8
  CFD   mvn2 4ddp sw4a z649
  I2S   8ejx 7fs9 dadc hnjt
  1553  xt3z 5ymy 3jsr 27hi
  PWA   5rut iqs4 z7zu 2262
  MANC  a2jw pmrr 652p 5zcm
  SENT  rtmg i7wp tzij hrie
  A429  j84t 544e 66cp q5p2

Unde manual va trebui sa introduceti fiecare grup de 4 litere/cifre pentru fiecare licenta. Spre exemplu, la mine nu a mers update la 500Mhz, doar pana la 200 Mhz dar sunt multumit. In rest, s-au activat toate optiunile (spre exemplu, cea notata cu AWG inseamna activarea licentei generatorului de semnal, care apropo, functioneaza super bine).

• Thanks 1

Am avut ocazia sa butonez si eu un asemenea osciloscop, care, poate sunt utilizatori care nu stiu, e foarte cumparat. Pe forumul eevblog.com sunt nenumarate subiecte pe tema lui, ca de exemplu topicul exemplificat de dl.petru. Osciloscopul Siglent 2104X plus e chiar o unealta faina, robusta si chiar ca arata ca un „OZN” fata de acel ATTEN. Merita cumparat si sa-l stapaniti sanatos si... de ce nu, de abia astept sa vad noi clipuri cum testati diverse montaje cu noul osciloscop SIGLENT.

Cheers!

:cheers:

Editat de prog
  • Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock