Sari la conținut

STUDIOMASTER SM2040-ST Mixing Console

Postări Recomandate

Bună ziua,
La începutul anilor 90 am primit o ofertă să fac parte din echipa unui post de radio local nou înfiintat, la initiativa unor studenți și foști studenți, din centrul universitar. Urma să mă ocup de partea tehnică, dotări electronică, aparatură,  și de partea tehnică de emisie.
Unde vreau să ajung?
La un lucru care poate interesează aici...
Tot ce ieșea în eter era procesat într-un mixer în studioul de emisie.
STUDIOMASTER SM2040-ST Mixing Console. 
-4 canale de microfon: Balanced-Phantom/Unbalanced
-2 canale stereo: Line/Phono
-1 canal stereo: Line/CD/Tape
-1 canal stereo: Line/CD/Aux
-Main Master Volume R/L
-Effect Send/Return...
-Și ceva care era cel mai important: Talkover Effect!
Plus altele, dacă veți urmari schema.
De documentație nici vorbă, manual de service, niet!!...
Pentru urbe, și pentru ce era pe-atunci prin studiourile de radio sărace, a fost o minunație. Mic, compact, semi-profi, nu puteai să ceri mai mult!!
Muncit la greu săracul... Slidere, tonuri, jack-uri de intrare, ieșire, serigrafia de pe față aproape nu se mai cunoștea, nimic.
Am încercat o evaluare și o restaurare dar din păcate, nu mai era nimic de făcut. Componente rare, speciale și greu de procurat.
Așa că din fericire am făcut un pic de inginerie inversă și am reusit să scot schema electronică.
V-o prezint și vouă, poate este cineva interesat să încerce!

Eu am facut vreo două, cred că trei clone cu numai 2 canale de microfon și 2 de linie, la care am adăugat un Fader pentru că erau console, în varianta mea pentru DJ.
Am să o postez în etape, redesenată după notele mele. 

Deocamdată canalele de microfon.

Mixing Console_StudioMaster SM2040-MicCH.pdf

Editat de msg2941
  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7689-studiomaster-sm2040-st-mixing-console/
Distribuie pe alte site-uri

• 2 weeks later...

Bună seara,
Așa cum am promis am reușit să scot la lumină schema mixerului semiprofesional de studio, prezentat.
După aproape treizeci de ani, stătea uitată printre hârtiile mele, ar fi fost păcat, să se piardă. 
Chiar a fost un exemplar pentru acea oră, foarte bun, cu calitați deosebite.
Pentru cine vrea să-l încerce este un proiect mai complex, fiind nevoie de o experiență medie în domeniul audio și antrenament în manufacturare.
Bineînțeles că se poate reduce la un canal de microfon și două de linie adăugându-se și un reglaj de CROSSFADER foarte util pentru DJ. 
Nu este un proiect Copy-Paste necesită grijă în constructia sau cumpărarea cutiei, proiectare serigrafiere, proiectare cablaje, plantare componente și tot procesul în amănuntele căruia nu mai intru, experimentații știu la ce mă refer.
La ora acuală, aproape totul poate fi comandat.
Posibilul constructor poate alege, care va fi mulțumirea lui, la terminarea proiectului...
Este bine să se facă un montaj experimental înainte de a trece la execuția propriuzisă. 
O clonă care să dea o deplină satisfacție și cu care să se mândrească electronistul, după modesta mea opinie, este aceea care se face de la A la Z, începând cu ceea ce am specificat mai sus.
Alimentatorul nu l-am pus deocamdată, este simplu fără pretenții. Se poate folosi un transformator toroidal care să acopere aria de consum. 
Amplificatorul de cască se alimentează dintr-o înfășuare separată față de rest.
Am să-l postez pe curând.
Cam atât...
Pentru cine dorește și are nevoie, oricând cu precizări, în limita timpului.
Numai bine.

P.S
Rog administratorul site-ului, ca schemele prezentate în primele două posturi să fie șterse
întrucât eu nu am acces la editarea lor. 

1_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_CH1-4_MIC.pdf 2_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_CH5-6_LINE-PHONO.pdf 3_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_CH7_LINE-TAPE.pdf 4_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_CH8_LINE-AUX.pdf 5_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_HP_Stereo Amp._SCH.pdf 6_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_MASTER L-R_SCH.pdf 7_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_MASTER_A-B OUT&REC_SCH.pdf 8_SM2040-ST-Mix.Console_Sum_Mic-LINE-EFF-TalkOver Syst._SCH.pdf 9_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_SCH_BLOCK DIAGRAM.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7689-studiomaster-sm2040-st-mixing-console/#findComment-85166

Buna ziua,

Schema de la PEAK-METER pe care am utilizat-o eu, în clonele pe care le-am facut, pentru că mixerul original avea VU-metre analogice cu ac.
VU-metrele de la magnetofoanele Tesla, nu mi-au plăcut. 
Erau și foarte scumpe, așa că am ales această soluție având la ora aceea posibilitatea să achizitionez aceste circuite integrate și altele.

10_StudioMaster-SM2040-ST-Mix.PEAK-METER_SCH.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7689-studiomaster-sm2040-st-mixing-console/#findComment-85167

Buna ziua,
Am mai găsit niște schițe de-ale mele, cu Face Plate-ul de la mixer. 
Le-am trecut pe curat crezând, că poate fi o idee pentru serigrafiei, 
folosind de un model existent...neavând timp de desenat și editat de la zero.
Canalele 1-4 recomand sa fie făcute separat, la fel și 5-8 pentru a putea folosi sitele serigrafice și la alte proiecte, mai mari sau mai mici.
Desenul unui model pentru Master, deocamdată nu este gata, fiind mai complex.

CH1-4 MIC_INP_FACE PLATE.jpg

CH5-6 SOURCE LINE_PHONO-CD_INP_FACE PLATE.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7689-studiomaster-sm2040-st-mixing-console/#findComment-85168

Am ajuns aproape de final...

Placa masterului este cea de mai jos.
Sunt de făcut unele precizări:
1.Butoanele "REZ"  nu erau pe placa originală.
Le-am adaugat eu pentru diverse funcții la clonele construite de mine.
2. Unde scrie: "EFFECT MODULE", exista la vremea când mixerul era nou,
un modul cu efecte presetate, care erau selectate din comutatorul- "EFF PRST".

Spatiu decupat era folosit la afișajul cu LCD.
Eu nu l-am mai găsit la locul lui, unde trebuia să fie...
În spațiul rămas liber eu am folosit un Analog Delay cu reglajele aferente, comutatorul utilizând-ul la, "REPEAT" cu 10 trepte fixe.

MASTER MODULE_FACE PLATE.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7689-studiomaster-sm2040-st-mixing-console/#findComment-85169

Bună seara,

Cu schema alimentatorului, povestea acestui mixer s-a terminat.

Sunt trecute și formulele de calcul din datasheet, pentru partea de curent mai mare.

Rezistența Rsc nu are valoarea trecută.

Se calculează după necesitați.

R1 are valoarea pentru tranzistoarele din schemă.

Pentru altele se calculează.

În rest totul clasic. Bănuiesc că alimentarea este supradimensionată pt. că de la ieșirea de HP se puteau conecta două incinte pentru monitorizare, direct din integrate. Nu știu...

Numai bine!

11.StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_POWER SUPPLY_SCH_MOD.pdf

Editat de msg2941
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7689-studiomaster-sm2040-st-mixing-console/#findComment-85171

Bună seara,

Din grabă, am scăpat din vedere circuitul de alimentare al microfonului condensator.

Revin cu schema completată.
Sursa de alimentare phantom de +48V stabilizat și cu protecție la scurt circuit, cu ondulație redusă și zgomot redus, pentru CH1-4 Micro. 
Astfel de surse de alimentare necesită o tensiune de ieșire foarte bine filtrată, cu ondulație și zgomot redus, cu un curent mai mic de sub 200-250mA.  
Parte din schema în discuție, este o soluție simplă și ieftină, inspirată dintr-una profi.
Nu am pretenții că am descoperit eu roata...
Am folosit componente românești, fară probleme.
Darlingtonul era un produs nou, de IPRS Băneasa, în capsulă F22. 
Are un mic radiator și se monteaza pe cablaj, de fapt ca toate componentele, mai puțin trafo.

La acele timpuri să folosești un microfon condensator, pentru un studio de înregistrări sau pentru un studio de radio mai sărac, era greu de imaginat. Neumann, Rode sau un AKG...vise!
Unu, pentru că era extrem de scump, câteva sute de $ sau DM, asta pentru că nu putea fi vorba de știfturi, copii diverse făcute prin garaje, (care nici nu se găseau) și doi, nu-l luai de la "Dioda".
Microfoanele dinamice Shure SM58 pentru voce și Shure SM57 pentru instrument, erau baza, bune la orice.
Acest lucru se întâmpla la începutul anilor 1980, microfoanele acestea au rămas în continuare un standard.

În ceea ce privește cele pentru studio, pe tot parcursul anilor `80 -`90 și ulterior, Shure SM7B dinamic cardiodid se poate spune că se remarcă în special în domeniul radioului și al transmisiunilor live.
Dar... nu a fost valabil unde eram eu!!

12.StudioMaster-SM2040-ST-Mix.Console_POWER SUPPLY_V2_Phantom_SCH_MOD.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7689-studiomaster-sm2040-st-mixing-console/#findComment-85173

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock