Sari la conținut

FBT RANGER Lead & Bass 300W amp.

Postări Recomandate

Bună seara,

Răsfoind prin caietele cu scheme și amintiri am găsit, ceva rar...
Nu cred că mai există pe undeva acestă schemă de amplificator, sau dacă există este uitată.
Este vorba de o schemă italiană de la un amplificator a firmei FBT.
Amplificatorul s-a construit din 1966 pană în 1970.
Este ceva deosebit...Un monstru!!
Atât în privința greutății 😞 , cât și a sunetului, asta pe vremea când sculele nu se amplificau pe față, ci erau "pe spate" și trupele se chinuiau să facă la cerintele de putere tot mai crescândă, ca să echilibreze sunetul, în ansamblu.
Acest amplificator, "când dădeai cu basul în el, TE TRĂSNEA!!"
Avea 200W RMS, sau în varianta mai de casă, 150W RMS.
Incinta s-a construit în mai multe variante:
Pentru bass:
-Difuzoare RCF de 15"-2 bucăți 8ohm/ieșire 4 ohm, sau unul de 18"-8ohm și 2 de 12"/16 ohm în paralel
Pentru chitară:
-Difuzoare RCF 2-4 de 12"/8ohm ieșire 4/8 ohm, + 2 motoare-8ohm cu filtre pasive. (Îmbunătățiri făcute mai târziu...)  
Ieșirea era pentru 4 si/sau 8ohm, nu mai rețin.
Se poate spune că, este un amplificator combinat, "LEAD & BASS", dar el era folosit mai mult de basiști, pentru calitațile sale și robustețe. Astea erau vremurile...
Schema preamplificatorului este prezentata mai jos, cu tranzistoarele originale.
Pentru cine vrea să încerce această schemă, bineînțeles că poate să pună tranzistoare moderne, cu zgomot mic și amplificare mai mare.
Voi posta curând și schema etajului final, când o termin de trecut pe curat.

FBT Bass Amp_300W_CL.jpg

Cabinet-FBT RANGER BASS-300W.jpg

FBT RANGER LEAD-1.jpg

FBT RANGER LEAD-2.jpg

FEB RANGER LEAD-BASS_rear panel.jpg

HEAD-FBT RANGER-LEAD-and BASS-300W.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7680-fbt-ranger-lead-bass-300w-amp/
Distribuie pe alte site-uri

Am reușit să fac documentarea, pentru cele trei modele care au fost fabricate, și au apărut pe piață.
Denumirile corecte erau:
1. FBT Green Ranger ONE - LEAD /100-150W
2. FBT Green Ranger TWO - LEAD /100-150W
3. FBT Green Ranger BASS- BASS Quitar/200-250W.
4. A mai existat un model, WOODSTOK 100 - de 100W, probabil în onoarea vestitului festival.
Postez și schemele corectate.
Woodstock-ul este identic ca schemă electronică cu Ranger ONE. Diferă puțin panoul frontal, butoanele și poziționarea, mai în "stil american".
Postez schemele de la preamp. corectate și revizuite.
Revin curând, cu etajele finale, ele fiind două.

FBT GREEN RANGER BASS_pre_1.jpg

FBT Green Ranger ONE_LEAD_pre_2.jpg

FBT GREEN RANGER TWO_LEAD_pre_3.jpg

FBT GREEN RANGER-TWO_Guitar-Head.jpg

Woodstock 100 Amp.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7680-fbt-ranger-lead-bass-300w-amp/#findComment-85047

Schema etajului de putere de 200-300W.

Aici, trebuiesc lămurite niște aspecte, pe care eu le-am întalnit în depanarea amplificatorului, și cauzele defecțiunilor.

Am căutat să evit aceste neajunsuri și să am grijă, atunci când am făcut vreo trei-patru clone, atât a amplificatorului integral cât și partea de putere separat, câteva aspecte simple.

Partea de protecție la scurtcircuit nu este desenată. Urmează...

La fel și cu reglajele și îmbunătățirile care se pot aduce per ansamblu.

Voi da detalii pe parcurs dacă există interes.

FBT Green Ranger-PWR.300W.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7680-fbt-ranger-lead-bass-300w-amp/#findComment-85049

Schema etajului de protecție la scurt circuit pe ieșire.Original.
Reglaje:

Erată.
-Grupul R4+R2 l-am găsit la original cu o rezistentă de 33K.
 Am scris greșit R2+R3!
-R6 (100K), reglat pentru 47K.
-Se ajustează R6 și R4 pentru 1/2 din tensiunea de alimentare și corectarea distorsiunilor de racordare.
-După stabilizarea termică, cu intrarea amplificatorului în scurt, se reglează din R15 curentul de mers în  gol. Eu l-am găsit la 25mA...

-Pentru varianta de 150W, care este alimentată cu +65V/6A:
Transformatorul: secundar 48V/6A
Condensatorii de filtraj:2X5000/100v
Rezistente: R13=1K5.
Q1- BFW44/2N2904*   Q4-BD115/BD139*
Q2- 2N1613/BD139*   Q5-BFW44/BD140*
Q3- BC414/BD139*   Q6-Q13_2N3055(**originalii erau inscripționți cu S).
Obs: *Finalii sortați cu hFE>50, și tensiunea Vce, la fel, >70V.
*Atențíe mare la calitatea condensatorelor electrolitice și a celor uscate, în special la tensiuni.
*Amplificatorul se poate îmbunătăți pentru 150W cu finalii 2N3055-2N2955, modificânduse și schema de protecție, sau înlocuind-o cu alta similară, adaptată.
*Pentru varianta de 300W, trebuie văzut ce se poate pune ca finali, complementari, pilot și intrare.
*Condensatorii de filtraj:4X5000/150V

FBT Grn. Ran.Prot-PWR.300W.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7680-fbt-ranger-lead-bass-300w-amp/#findComment-85050

La 24.04.2025 la 20:32, msg2941 a spus:

Schema etajului de putere de 200-300W.

Aici, trebuiesc lămurite niște aspecte, pe care eu le-am întalnit în depanarea amplificatorului, și cauzele defecțiunilor.

Am căutat să evit aceste neajunsuri și să am grijă, atunci când am făcut vreo trei-patru clone, atât a amplificatorului integral cât și partea de putere separat, câteva aspecte simple.

Partea de protecție la scurtcircuit nu este desenată. Urmează...

La fel și cu reglajele și îmbunătățirile care se pot aduce per ansamblu.

Voi da detalii pe parcurs dacă există interes.

Aici în schema generală s-a strecurat o greșeala în desen pe partea de intrare.

Am corectat în atașament.

Aș fi vrut să vă mai spun că acesta schemă a făcut obiectul unei cărti care a apărut în țară prin anii 80, cred. Este redat în detaliu un studiu și modul de calcul al întregului amplificator.Este o lucrare substanțială.

Nu mai știu denumirea carții și autorul. Atât știu, că era cu coperta bleu lucios și scria cu negru, parcă...

FBT Green Ranger-PWR.300W.jpg

Corecție etaj intrare .png

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7680-fbt-ranger-lead-bass-300w-amp/#findComment-85051

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock