Sari la conținut

cum aflam care piese sunt originale


titi

Postări Recomandate

tocmai acum am avut o discutie cu prieten de bloc referitoare la calitatea componentelor electronice care se vand in magazine gen dioda, conex, metrafo etc. El spunea ca cam toate componentele sunt de provinienta necunoscta si de calitate proasta si ca cei de la SONY, PANASONIC si alte firme le sorteaza, iar resturile ajung in magazine la preturi derizorii.

 

ma intereseaza in primul rand daca stiti vreo metoda cum pot sa aflu daca tranzistorii care ii cumpar de la magazin sunt originali ? Am vazut si ce am mai citit si prin alte parti, ca de exemplu aici:

http://transfal.tripod.com/indexold.html

dar as dori sa stiu daca metoda prezentat acolo este credibila si daca mai stiti si altele ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dl. titi, observ ca deja la problema expusa ati inceput sa gasiti o rezolvare (a se vedea pagina web).

 

Ce ar mai fi de adaogat sau completat ?

 

E foarte greu de depistat (ma refer vizual) tranzistorii "piratati", sa-i numesc asa. Multi producatorii de piese electronice au vandut patente de realizare a anumitor componente, cel mai celebru caz, fiind tranzistorul 2N3055; astfel incat la ora actuala si "pirati" s-au specializat scotand pe piata copii conforme cu originalul. Metoda pentru depistarea "falsurilor" in site-ul respectiv nu pot sa va spun cat de exacta este dar se poate incerca.

 

Multi dintre noi nu avem la indemana circuite de proba pentru fiecare tip de tranzistor si de multe ori ne rezumam la ce indicatie ne ofera multimetru pe pozitia "tester diode", atunci cand verificam fiecare jonctiune. In general, un tranzistor simplu (deci nu Darlighton), daca este de putere si Hfe mai mic de 100, atunci cand masuram jonctiunile sale, am observat ca trazistoarele "originale" indica de regula intre 530...550. "Falsurile" indicau sub 530 pe jonctiunea CB si BE. Acelasi lucru l-am observat si pe tranzistoarele MOSFET IRF640 / IRF9640, ca de exemplu capsulele TO-220:

Capsula TO-220 - originala - indicatie: 535.

TO220_bun.jpg

Capsula TO-220 - "falsa" - indicatie: 515-520.

to220_fals.jpg

In cazul tranzistoarelor bipolare mai trebuie sa tinem cont de o marime importanta si modul in care variaza cu temperatura aceasta marime. Este vorba de rezistenta de izolatie intre colector-baza si cat de mult scade aceasta rezistenta cu temperatura capsulei. In decursul aniilor de functionare intr- anumita schema rezistenta de izolatie ("masurata la rece") poate scade la cativa Mohmi fata de momentul fabricatiei capsulei cand putea fi mai mare de 100MOhmi (de regula 200Mohmi).

In ceea ce priveste circuitele integrate, problema nu este chiar asa usoara, un aspect pe care ar trebui sa-l cautam este modul de marcare asa cum se arata in site-ul lui titi.

 

In concluzie, pentru a fi siguri de rezultat (adica daca este sau nu fals tranzistorul), trebuie sa-l testam pe o schema, dar si metodele mai putin precise pot fi de un real ajutor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc de explicatii.

ma gandesc sa incerc schema aia cu probat 2SC5200, 2SA1943, dar acum nu am tranzistoarele astea. Nu ar merge sa o adaptez la alte modele de tranzistoare si ce trebuie sa fac ?

 

:d8: :f3: :f3: :f3:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock