Sari la conținut

DP0829 - AUX PSU PCB with various output voltages and DC LOADSPEAKERS PROTECTION

Postări Recomandate

Primul proiect pe anul 2025 este un proiect de placa de sursa de alimentare cu multiple utilizarii, cod DP0829. Anul trecut prin luna decembrie am dat comanda si de niste PCB-uri de fabrica dar pana la aceste PCB-uri - pe care le puteti vedea putin mai jos  - haideti sa va descriu la ce anume puteti folosi acest proiect.

Proiectul DP0829 se alimenteaza cu 2x15VAC si ne permite sa alimetam simetric mai multe montaje astfel:

- pe iesirile AUX1/2 - care au functie de crestere progresiva a tensiunilor de iesire dupa alimentare - putem alimenta niste preuri audio cu +/-12Vcc (ajustarea tensiunilor de iesire se face cu ajutorul semireglabilelor tip multitur SR1 si SR2). Se poate seta si +/-15Vcc pe iesire caz in care valorile rezistoarelor R4 si R8 se maresc la 1,2kOhm);

- pe iesirile AUX3/4 - vedeti conectorii HD6 si HD7, se poate alimenta cu 5V mai multe tipuri de circuite electronice, ca de exemplu un mp3 player;

- pe iesirile AUX5/6 - vedeti conectorii HD4 si HD5, se poate alimenta niste circuite electronice care se ocupa, spre exemplu, cu actionarea ventilatoarelor amplificatorului audio - un asemenea proiect este DP0810.

Pe langa iesirile de tensiune enumerate anterior, proiectul DP0829 mai contine o protectie la tensiune continua pe iesirile amplificatorului. Cele patru intrari-iesiri disponibile se pot pune cate doua in paralel daca veti folosi releele mentionate in lista de piese, fapt ce va permite sa actionati impedante de incinte acustice care cer la putere nominala si 10A. Avand in vedere ca se pot folosi si relee cu 2 contacte inchise/deschise pe un releu, cele doua contacte se pot configura, in anumite aplicatii audio, si in serie pt o incinta acustica. Bineinteles, aceste relee cu 2NO/NC se pot configura sa actioneze si patru incinte acustice cu conditia ca curentul nominal max. permis pe contact sa nu treaca de 5... 6Arms. Spre exemplu, patru canale audio de 100Wrms.

O alta functie utila pe care mai rar o vedeti implementata, este functia de monitorizare a tensiunilor de alimentare din cadrul DP0829. Aceasta functie monitorizeaza tensiunile de alimentare a amplificatorului (celor doua canale de amplificare, dupa sigurante) si tensiunile AUX1 si 2. Daca din varii motive una din sigurante se arde de pe alimentarea amplificatorului, acest lucru produce aprinderea led-ului 4 si deconecteaza incintele acustice. 

Deci, in linii mari cam acesta este proiectul DP0829 pe care l-am gandit sa fie utilizat cu viitorul DP0138 - TK500. Iata mai jos documentatia acestui proiect:

DP0829 - AUX PSU PCB with various output voltages and DC LOADSPEAKERS PROTECTION.pdf

Si bineinteles, va spuneam la inceput ca am facut si cateva PCB-uri de fabrica (30 de lei bucata). Am si radiatorul comun pe care sa montati LM317/337 si LM7805 - mai am doar 8 radiatoare la pretul de 20lei bucata.

Spor la mesterit tuturor! 

DP0829_2.png

DP0829_1.png

DP0829.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

@niksound, mersi, am notat. 2 buc.

Am uitat sa va spun ca initial au fost 18 bucati de vanzare, au mai ramas 16 bucati pt cine mai doreste. Nu uitati si de cele 8 radiatoare disponibile de vanzare.

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Bună ziua!

Se poate folosi un transformator de 2x12V în locul celui de 2x15V? Am făcut rost de unul și doresc sa știu dacă este ok sau trebuie sa cumpăr pe cealalt de 15V. Mulțumesc!

Daca folositi relee de 12V, mai bine folositi o alimentare de 2x12VAC, pentru ca pierderile de putere pe rezistorul care este in serie cu bobina releului sunt mai mici. 

Spre exemplu, eu am testat montajul cu ceva mai mult de 2x15VAC (transformatorul avea aprox. 16,5V in gol pe fiecare infasurare secundara) si pierderile pe acel rezistor de care va spuneam sunt semnificative. Ba mai mult, cu tensiunea obtinuta as putea folosi relee de 24VDC care se actioneaza lejer cu 20V. Deci, tensiunile de alimentare le alegem si in functie de ce relee avem.

Bună ziua. Am alimentat acest proiect, momentan de proba și funcționează foarte bine. Ați avut dreptate Don Petru, legat de căderea de tensiune pe rezistorul înseriat cu cele 2 relee, se încălzește destul de mult (am folosit 2x12Vac și după redresare și filtrare am 18.2Vdc). Mulțumim pentru aceste proiecte realizate foarte bine. 

Multumesc. 

Toate proiectele le-am creeat special pentru a vedea fiecare dintre voi, pasionati de acest hobby DIY electronica, anumite aspecte si astfel sa puteti dobandi mai multa experienta practica.

Am testat si eu proiectul recent (nu am mai prezentat aici imagini). Are o mica chestie care as vrea sa o "corectez" si anume: daca apare tensiune continua negativa pe iesirea amplificatorului protectia DC lucreaza, ceea ce e bine, numai ca nu se aprinde LED-ul de PROTECT DC !!! Repet, doar la tensiune negativa. Acum sunt prins cu alte proiecte dar pana gasesc o solutie, astept si de la voi, utilizatorii, posibile solutii de remediere. Nu e asa ca e frumoasa electronica ? 

Numai bine tuturor.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock