Sari la conținut

Amplificator 2x100W Dorofeev 2020


zvonacfirst

Postări Recomandate

Va salut.

Am gasit pe net acest proiect interesant de amplificator al unui rus si, incercand sa ma documentez pe net, am gasit pe acest forum o postare a lui @donpetru referitor la acelasi amplificator, pe care intentionez sa il construiesc.

Am vreo doua intrebari - deocamdata sunt numai doua -, la care sper sa primesc raspuns:
- sunt doua scheme, cate una pentru fiecare canal audio, un canal inversor si unul neinversor. Nu inteleg de ce sunt asa, si daca trebuie folosite ambele scheme, deci sa zicem un canal inversor pentru Left si unul neinversor pentru Right (sau nu conteaza care este Left si care Right), sau trebuie utilizate doua canale de acelasi fel.

- in scheme exista un condensator electrolitic C3 cu terminalul pozitiv conectat la pinul 1 al operationalului. Pe cablaj, acel condensator este pus invers, adica cu terminalul negativ la pinul 1 al operationalului. Am marcat cu rosu condensatorul respectiv. Unde este eroarea, in schema sau pe cablaj? Sau nu este eroare pentru ca nu conteaza cum este montat?

Multumesc.

 

image.png.9049f9d810f8df190a9ea4320b8b3f83.pngimage.png.8d37ee34d67875019c246d358423708a.png

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • zvonacfirst changed the title to Amplificator 2x100W Dorofeev 2020

Daca doriti si un regim stereo atunci mai bine realizati un canal (inversor sau neinversor, la alegere) in doua exemplare si pe intrarea lor folositi un defazor cand doriti sa aveti iesirile in punte. E cel mai bine asa.

Pe site-ul de unde am preluat schema aceea de amplificator audio, stiu ca la vremea respectiva autorul a mentionat ca a construit-o si functioneaza bine dar, din experienta, e mai bine sa fiti putin rezervat din cauza schemele de amplificatoare audio cu AO mai au chichitele lor in ceea ce priveste toleranta sau dispersia de fabricatie. Nu zic ca nu e bine de testat pt experienta dvs. dar fiti atent si precaut in constructia montajului (sau montajelor).

Dar ce transformator pentru alimentare aveti ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am un transformator cu tole cu doua înfășurari secundare 2x40V 2x5A cu prize din 10V în 10V, plus niște tensiuni suplimentare de curent mic. 

Mai am un alt transformator masiv, dintr-un sistem Sony, tot cu tole, care, dacă nu greșesc, are 2x27V de curent mare plus alte înfășurari cu tensiuni și curenti mai mici. 

Cel puțin pentru teste le pot utiliza pe acestea, ulterior am să văd. 

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intre timp am gasit si versiunea 2022 a acestui amplificator. Acum exista si reglaj pentru bias.

 

image.thumb.png.94a5e528bfadcf1de23d2da222bb6c1a.png

 

Cand preiau un proiect de pe net, mai ales de la rusi, imi place sa refac cablajul daca am poze pentru inspiratie pe site-ul respectiv. Fac asta pentru a utiliza amprentele componentelor pe care le am. Am patit-o de vreo doua ori sa nu se potriveasca componentele mele cu cele rusesti, si in acest caz in mod sigur ar fi fost la fel. Asa ca am desenat cablajul inspirandu-ma din ce am gasit pe net dar am facut destul de multe modificari, repozitionari de componente, optimizari de trasee, etc.

Daca aveti sugestii sau corectiii va rog sa nu ezitati sa mi le comunicati. Multumesc.

Am sa fac si celalalt canal, cel neinversor, cu componentele asezate in oglinda.

 

image.thumb.png.0023b448935b89b4807e1bfe42dc4c92.png

 

O simulare 3D arata cam asa:

 

image.thumb.png.4b6cd01fd81804086395a788cda196a5.png

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am finalizat si desenul modulului pentru al doilea canal, realizat in oglinda fata de primul.

Pentru a experimenta, asa cum a scris @donpetru, m-am hotarat sa respect schema rusului, adica sa fac cele doua canale unul inversor si unul neinversor.

 

image.thumb.png.9c9c5493406a1ee77144d537c22483b4.png

 

image.png.a4b6aa0295a5a3c8a7fb9f9096e15e32.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La finalul articolului in care prezinta amplificatorul varianta 2022 rusul face o afirmatie:

 

Тесты показали, что дешевые китайские ОУ NE5532 по 5 рублей лучше себя ведут, чем оригинальные, меньше склонны к возбуду и имеют лучше КНИ, не знаю, с чем это связано. ОУ брал тут: NE5532 aliexpress

 

O traducere cu Google Translate:

Testele au arătat că amplificatoarele operaționale chinezești ieftine NE5532 pentru 5 ruble se comportă mai bine decât cele originale, sunt mai puțin predispuse la excitație și au SOI mai bună, nu știu cu ce se leagă asta. Am amplificatorul operațional aici: NE5532 aliexpress

 

Posibil sa fie adevarat ce afirma rusul?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

S-ar putea fi alte operaționale in capsula aia, la chinezi nu se știe niciodată. 
Până acum eu cel puțin am constat invers, cea ce nu e de la ei mergea bine, vorbesc in general, nu cu acest amplificator. Un 2068 de la JRC cred ca ar merita încercat, din sursă sigură.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Doua observatii daca imi permiteti la PCB-urile realizate - mai jos am exemplificat doar unul din cele doua PCB-uri dar si la celalalt se pastreaza observatiile:

1) distanta intre conectorii de iesire prea mica (ganditi-va ca papucii se bat cap in cap);

2) acele tranzistoare BD139/140 sigur vor avea nevoie de un mic radiator. Deci, ar trebui facut loc sa incapa cate un mic radiator la fiecare BD.

cablaj obs.png

In rest, felicitari pentru initiativa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am să încerc să fac un pic de loc  pentru a mări distanța dintre acei conectori. Eu am o amprentă făcută pentru acel ansamblu și cred că am mai folosit acea configurație fără probleme, dar am să verific.

Acele tranzistoare BD, ca și cele trei din zona finalilor, pot fi prinse împreună cu un șurub - asa scrie si rusul in articol -, eventual intercalate cu niște radiatoare customizate realizate din tablă de Al. Spațiul nu îmi permite să las loc de radiatoare clasice.

Mulțumesc pentru felicitări dar ideea era să verificați un pic rutarea,  planuri de masă, etc, acesta fiind primul PCB pe care îl desenez pentru un proiect audio.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock