Sari la conținut

DP0120 - 100W_4OHM - HI-FI PRO Audio Amplifier

Postări Recomandate

Bună ziua. Se poate adapta un montaj de protecție adifuzoarelor pe acest amplificator? Este necesar? Amplificatoarele QSC au o astfel de protecție la CC pe ieșire, plus suprasarcina, supratemperatura. Au și un indicator de clipping ingenios, cu o punte redresoare și un LED la ieșirea operațional ului. 

Pe de alta parte, amplificatoarele cu ieșire cu masa flotant, din ce am citit, nu ar avea probleme cu tensiune continua pe ieșire, functionand ca un amplificator având cuplaj prin condensator pe ieșire. Sper sa nu fi spus prostii! 

In primul  rand se poate adauga un circuit de conectare intarziata a difuzorului si o protectie termica. De asemenea, din schemele de service QSC se poate adauga si acel LED de PEAK desi trebuie tatonat practic ca sa semnalizeze cat mai precis fenomenul de intrare in limitare. In ceea ce priveste o protectie la DC, asa cum arata schema DP0120 si tinand cont de fiabilitatea diodelor D3 si D9 folosite pe post de egalizare a caderilor de tensiune pe capacitoarele C1 si C14, nu se merita adaugat un asemenea circuit. Exista totusi la anumite scheme QSC dar la niste scheme mai complexe, cum sunt cele in clasa H sau G, unde debalansarea tensiunilor de pe plus si minus fata de mediana capacitoarelor se poate intampla in urma defectarii mai multor piese electronice. In acest caz cand se produce "debalansarea" apare pe iesirea amplificatorului o tensiune continua destul de mare care este anulata prin arderea sigurantei de pe iesirea amplificatorului de catre un circuit dedicat cu triac (ex. MAC224 cum este la seria RMX2450).

• Thanks 1

Buna ziua.

Am alimentat aplificatorul cu un transformator 61.2V in gol. Am măsurat tensiunea pe rezistoarele din emitor 0.22R (eu am pus 0.47R) și am 60mV. Semireglabilul este setat la 50% 50R, care este in paralel cu NTC 50R. Am crescut la 100R (valoare totală in paralel cu NTC 50R = 31R) și tot nu se modifică valoare de 60mV. Pe diodele zener 15V am aproximativ 5V. Am măsurat tensiunea după puntea redresoare și am 82V. Condensatori de filtraj sunt 4700uf/100V. Am verificat polaritatea diodelor, rezistențele..

Mă puteți ajuta?

Mulțumesc!

Scuze de intarziere. De abia astazi am putut intra pe forum pentru raspunsuri.

@adrian.popa10, nu stiu daca ati facut asta intre timp, dar montati "provizoriu" si repetati masuratorilor atunci cand aveti in emitoarele tranzistoarelor finale rezistoare de 0.22 Ohm. Si nu ati mentionat ce amplificator operational ati folosit. E foarte important sa folosit un operational din cele enumerate de mine in schema proiectului.

Buna ziua.

L-am lăsat așa așteptând un răspuns.

Am folosit alt amplificator operațional față de cel menționat în schemă. Este vorba de OPA1611, ar fi succesorul lui LME49710. Deci să înlocuiesc acest amplificator cu unul din schemă și rezistențele din emitor cu 0.22 Ohm, eu având 0.47 Ohm?

Mulțumesc!

Da, trebuie obligatoriu folosite unul dintre cele trei amplificatoare operationale mentionate de mine. Mi-aduc aminte ca prototipul l-am testat si cu alte amplificatoare operationale dar ca si in cazul dvs. apareau polarizari in schema neconforme. Si, daca fac o retrospectiva acum, cred ca valorile rezistoarelor din emitoare aveau un cuvant greu de spus in privinta asta. Deci, reveniti cu alte concluzii dupa actualizari.

• 2 weeks later...

Bună seara, am realizat amplificatorul cu cele 2 canale , pus în funcțiune , reglat biasul la 40 ma, suna f bine dar se încălzește excesiv și iese fum din ea Rezistența R12 de 4R7 3W . Asta la ambele canale , am verificat schema si realizarea și nu am găsit nimic . Care ar putea fi cauza ? Impedanță boxelor este 6 ohm. 

@gabibal, ce amplificator operational ati folosit ? Retineti ca in cazul acestui proiect este foarte foarte important sa respectati valorile tuturor pieselor. Genul acesta de topologii de amplificatoare audio (folosite pe scara larga la amplificatoare audio de marca cum ar fi: QSC, Behringer etc) au dezavantajul asta ca trebuie musai folosite piesele din documentatie. Unele topologii de acest fel, lucrul de altfel constatat si de mine in cazul dezvoltarii DP0120, au avut nevoie si de rezistoare de clase de precizie/tolerante mai putin uzuale. Faptul ca iese fum din R12 asta inseamna ca amplificatorul oscileaza, cel mai probabil din cauza ca nu ati folosit exact piesele recomandate in documentatie (ex. amplificator operational, rezistori, diode etc.).

Am utilizat ao TL081IP Texas Instruments iar restul componentelor sunt exact ce prevede documentația . Tranzistori onsemi  Mjf 15030/31 și 2SA1943/2SC5200. Am utilizat și ao LM741 C și la fel se întâmplă .

Buna dimineata , 

Da , cauza incalzirii excesive a lui R12 era oscilatia amplificatorului dar nu din cauza AO ci din cauza preamplificatorului utilizat de mine. ( cu toate ca functioneaza f bine cu alt amplificator final ) . Am folosit alt preamplificator si etotul ok  .

Multumesc @donpetru!

Buna ziua.

Am înlocuit acel oamp opa1611 cu TL081, rezistența din emitor cu 0.27 ohm (așa am avut) în loc de 0.47 ohm cum aveam si la măsurarea bias-ului am 110mA si creste ...nu am lăsat mai mult de 140mA. O să încerc si cu 0.22 ohm până la urmă, dar cred ca totuși nu este problema de la acele rezistore, diferența fiind destul de mică. Posibil din cauza prefinalilor si finalilor neechilibrați hfe?

Mulțumesc!

Testati circuitul cu piesele de valori exacte ca in documentatia proiectului. Reglati curentul de mers in gol 0 si verificati daca sunt prezente in acest caz oscilatii pe iesire fara sarcina. Dupa aceea creste-ti curentul de mers in gol putin, spre 20...30mA si urmariti evolutia lui si daca pe iesire sunt prezente oscilatii. Totodata, capacitoarele de filtraj sunt cat de cat identice ca valoare si bineinteles vor trebui sa aiba aceeasi tensiune!!! Daca curentul de mers in gol nu este stabil, atunci cauza cea mai probabil ca ceva ati montat de valoare diferita fata de ceea ce scrie in lista de piese!

• 2 weeks later...

Buna ziua.

Am reușit sa-mi fac timp pentru a mai verifica acest amplificator. Bias-ul la-am setat la aprox. 35mA. L-am lasat cam aprox 1h, cand am setat mersul in gol, pana cand am vazut ca este stabil. Din pacate nu am cu ce masura sa vad daca oscilează. Apoi am făcut proba cu muzica. Sunt placut surprins de sunet. 

Exista vreo posibilitate sa verific daca oscilează? Fara semnal se aude in tweeter un mic fâșiit.

Mulțumesc.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock