Sari la conținut

Cum conectez un amplificator audio cu V+ GND V- ?

Postări Recomandate

Buna ziua. Am um amplificator mono cu alimentare V+ GND V- si nu stiu cum sa il alimentez. Am un transformator la care am legat o punte redresoare si 2 condensatori de filtraj, in gol transformatorul scoate 26v AC, dupa punte si condensatori scoate 34.9 DCV ( in gol . Cum pot conecta un amplificator care are ca borne V+ GND V- ?

Am conectat amplificatorul la V+ si V-, se aude dar distorsioneaza daca il dau la volum maxim...si ca putere din 100W nu scoate nici macar 3w. Clar nu este conectat bine, problema este ca nu stiu cum sa il conectez ( nu am sursa cu V+ GND V-). Multumesc anticipat.

Screenshot_20240710-175000.jpg

Editat de cata11244
Poza cu elemente total inutile si greseli de scriere
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7627-cum-conectez-un-amplificator-audio-cu-v-gnd-v/
Distribuie pe alte site-uri

Normal amplificatorul trebuie sa mearga si cu tensiune mai mica +/- 30v dar are nevoied de gnd ca referinta, altfel distorsioneaza se observa ca ,,gnd,, serveste ca referinta pentru intrare si ca nod de curent pentru sarcina respectiv difuzor.

Toate circuitele cu eticheta ,,gnd,, se leaga impreuna intr-un singur nod (star ground). circuitul tipic in atasament.

Daca nu aveti transformator cu secunadar dublu  folositi schema din postarea 2, codensatoarele de 0,1 micro sunt optionale au rol de deparazitare, shunt pentru frecventele inalte.

Personal folosesc o sursa LLC fara condensatoare sau snubbere pe diode si nu osciloscopez purtatoare semnficativ mai mare ca nivelul de zgomot la iesirea amplificatorului.

Referitor la condensatoare, pot fi nepolarizate(fixe) avand un dielectic de genul plastic, ceramica sau hartie intre doua armaturi metalice de obicei depuse pe dielectricul respectiv, acest gen de condensatoare se pot folosi atit pentru DC cat si pentru AC.

Conensatoare polarizate (electrolitice) umede si uscate(cu tantal sau aluminiu solid) la care dielectricul este un oxid format prin proces electrochimic, acestea se pot folosi doar pentru curent continuu, mai precis tensiunea la borne nu trebuie sa se inverseze ( poate avea o componenta alternativa dar nu trebuie sa se inverseze).

Din motive fizice si constructive condensatoarele nepolarizare sau fixe au ESR mult mai mic decat cele polarizate sau electrolitice, din acest motiv se practica dublarea condensatoarelor electrolitice cu unele fixe, mai ales la surse in comutatie unde electroliticele se incalzesc si se usuca.

Screenshot from 2024-07-11 20-09-17.png

Editat de cavit
  • Thanks 1

Acestea ar fi specificatiile chinezariei pe care doresc sa o alimentez si sa o folosesc intr-un subwoofer de camera. Transformatorul cu iesire dubla este in cutia transformatorului si ar fi mult mai usor pt mine sa il folosesc pe acela ( 26.5v - 0 - 26.5v 2x 3.5A asa scrie pe el)

Screenshot_20240711-212224~2.png

Am facut montajul cu transformstor cu iesire dubla, si totul pare ok. Amplificatorul pare sa lucreze, daca il dau tare se incalzeste undeva la aprox 50°C, apoi daca dau volumul incet revine undeva la 35°C. Nu pare sa livreze putere multa, dar e posibil sa fie si din cauza unui difuzor mult subdimensionat ca putere ( 3w 4ohm luat dintr-o boxa portabila) folosit la teste.

Multumesc mult pentru sfaturi, sunteti minunati.

Amplificatorul acela scoate in mod real cam 50w RMS la la +/- 30 v pe 4 ohm, dar difuzorul fiind mic nu se aude bine si n-are zile.

cand vei folosi boxa(incinta) potrivita se va auzi bine,

Poti sa te lamuresti ce putere scoate amplificatorul legand la iesirea lui un bec de far de 24 v, de exemplu un H1 de 70w, care se adapteaza destul de bine pentru tensiunea de alimentare folosita de tine.

Pentru a testa iei de pe net un sunet sinusoidal la 1 Khz (exemplu) pui si un difuzor de monitorizare in serie cu o rezistenta de 100 ohm  minim 3 w cresti volumul treptat pana incepe sa distorsoneze si vezi cum se aprinde becul, ar trebui sa se aprinda aproape normal.

• Thanks 1
  • 2 weeks later...

Multumesc tuturor pentru ajutor. Micul proiect /reparatie a fost finalizat cu succes. Si suna mult mai bine decat ma asteptam. Si asa cum ati spus voi, cu un difuzor potrivit si incinta potrivita va suna mult mai bine, bubuie de ma dau vecinii afara din bloc :)), si difuzorul folosit are conul coapt si crapat, voi lua altul in viitor.

IMG_20240723_195223298_MFNR~2.jpg

• Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock