Sari la conținut

Transformatoare toroidale cu 2 infasurari secundare identice, legare in paralel in- CA sua CC- pentru dublare curent?


Postări Recomandate

Buna ziua!

Am nevoie sa alimentez cu curent continuu la U- 18-36V CC si I -10A, un amplificator audio clasa D.

Am un transformator toroidal cu 2x24V in secundar si 3,3A fiecare infasurare (asta il am si vreau ca sa-l folosesc)

In opinia mea as avea doua variante:

1. sa leg in paralel infasurarile trafo, sa redresez cu o singura punte, sa filtrez cu un condnsator de 10.000uf la 35V. In aceasta varianta trebuie sa specific ca eu nu stiu care sunt inceputurile fiecarei infasurari secundare, nu am osciloscop, iar daca le o sa le leg in antifaza, ce s-ar putea intimpla?

2. sa redresez si sa filtrez fiecare infasurare- mai ales ca sunt identice- cu doua punti, doi condensatori de filtraj si apoi  sa leg in paralel, dupa filtraj plus cu plus si minus cu minus. Eu gandesc ca in acest fel sunt mai sigur, chiar daca ma costa mai mult.

Ce parere aveti?

De asemenea pentru reducerea brumului, am vazut scheme imbunatatite de filtre redresoare cu o bobina cu miez de ferita inseriata si cu inca un condensator de capacitate mult mai mica,  legat in paralel dupa aceasta bobina.

Va rog sa-mi faceti o recomandare de o schema potrivita inainte de a ma apuca de treaba!

Va multumesc anticipat!

O zi buna tuturor!  

In primul rand bine ati venit in forum.

In ceea ce priveste constructia alimentatoarelor amplificatoarelor audio va recomand sa parcurgeti articolul urmator unde la finele articolului este un tabel foarte util in problema pe care ati descris-o:

Apoi, va recomand sa studiati si urmatorul PDF:

Scheme tipice de redresoare monofazate.pdf

 

Daca o sa puneti cap la cap notiunile din cele doua surse mentionate de mine mai sus si tinand cont de faptul ca la o tensiune de alimentare de max. 36Vcc puterea debita de un amplificator audio in clasa D nu este cine stie ce, chiar si cu iesiri in punte, o sa vedeti ca ar merge sa abordati solutia de alimentator din PDF-ul de mai sus care se refera la "redresorul dubla alternata cu priza mediana" (a doua coloana - din stanga - din cele 4 ale PDF-ului care prezinta diverse solutii de alimentare in cc). Asta ca sa nu va mai complicati sa conectati infasurarile in paralel. Totusi, ramane valabila si solutia cu conectarea infasurarilor in paralel dar trebuie sa va asigurati ca au fost bobinate amandoua in acelasi timp, daca sunt bobinate separat nu recomand din anumite considerente (spre ex. am intalnit cazuri cand era diferenta una - doua spire s.a.m.d.). Deci, decat sa va riscati mai bine le conectati in serie si aplicati redresarea dubla alternanta cu priza mediana cu doua diode si cu un capacitor de filtraj dimensionat corespunzator. Fiind vorba de un amplificator audio in clasa D, modul acesta de alimentare nu e critic, merge fara probleme.

  • Like 1

Buna seara Don Petru!

Va multumesc pentru raspunsul prompt!

Am studiat documentatia care mi-ati recomandat-o si mi-am completat orizontul pe acest segment, dar punctual pentru ce dubiu am eu, vreau sa va spun ca amplificatorul pe care l-am achizitionat eu si trebuie sa-l alimentez este echipat cu chip TPA 3251.

Poate debita pina la 220W stereo si 350W pe subwoofer  dar nu accepta mai mult de 36v ( am consultat site-ul producatorului si nu recomandarile vanzatorului) deci am nevoie de mai mult curent.

Avand deja acest transformator de 2x 24V si 3,3A ( nefolosit dar care este nou si mie imi e clar ca e bobinat mecanizat, foarte probabil cu acelasi nr. de spire) dar care nu are identificate pe eticheta culorile infasurarilor si atunci v-am adresat aceasta intrebare.

Mai m-am documentat si intre timp si am inseriat infasurarile si am identificat care sunt inceputurile infasurarilor cu un aparat de masura.

Dar totusi vreau sa folosesc punte si nu diode separat, cum mi-ati recomandat Dvs., pentru ca asta am.

Imi cer scuze, si o sa fiu mai direct: ce imi recomandati, sa leg in paralel in CA sau in CC, dupa filtrare?

Legați in paralel în cc.... chiar dacă folosiți o punte și in filtraj în plus, eliminați eventualele diferențe intre cele 2 secundare.... în c.a. dacă există diferențe de la 50mV în sus, curenții de echilibrare între cele 2 secundare pot deveni importanți.... 

  • Like 1

Pentru acel TPA3251 este suficienta o sursa in comutatie capabila sa dea pe iesire un 30...35V la max.5A - atat. In acest conditii, pe impedante de 2ohm puterea in regim stereo redata de acel TPA3251 nu depaseste cca 80Wrms pe canal, in 4 Ohm vreo 40Wrms sau in 8Ohm vreo 20Wrms/canal, cu niste distorsiuni armonice care, daca ar fi sa ne raportam la standardele Hi-Fi (mai vechi, mai noi, care doriti), nu se incadreaza deloc in normele Hi-Fi. Eu cred ca sunteti constient de performantele audio a acelui TPA !!!.

Daca nu va permiteti o sursa in comutatie, atunci folositi acel transformator cu cele doua secundare asa cum v-a recomandat utilizatorul @flomar60 mai sus.

  • Like 1

Va multumesc mult pentru informatiile oferite si pentru timpul pe care l-ati dedicat ca sa le impartasiti!

Sunt intadevar valoroase mai ales in contextul actual in care chiar si producatorii de chip-uri isi nuanteaza informatiile despre parametri TDA 3251 in favoarea lor, cel mai posibil din motive comerciale.

Eu personal consider mai valoroase  informatiile oferite de Dvs. si imi exprim recunostinta!  

Am sa fac asa cum mi-a recomandat dl. @flomar60

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock