Sari la conținut

Sursa din revista Conex Club


Mihai3

Postări Recomandate

În acest topic doresc să vă prezint sursa realizată de mine, cu unele modificări (pentru care am fost ajutat de câțiva electroniști - iar pe această cale vreau să le mulțumesc), după schema din revista Conex Club din septembrie 1999. Față de schema originală din revistă, am făcut mai multe modificări, pe care doresc să le prezint în continuare.

1. Am crescut numărul de tranzistoare de putere, de la 2x BD911 la 4x TIP3055. De asemenea am inlocuit și tranzistorul driver, de la BD139 la D44H11. Această modificare nu are rolul de a crește capacitatea de curent a sursei, ci are rolul de a reduce disipația per tranzistor.

2. Alimentarea sursei de referință și comanda elementului regulator s-a realizat folosind un transformator de 2x12V/1A și două stabilizatoare, un L7812 pentru +12V și un L7912 pentru -12V. La acest capitol am adăugat numai stabilizatoarele cu componentele aferente, adică: condensatorii de 100nF/50V, cei de 1000uF/25V și cei de 100uF/25V.

3. Transfomatorul pe care l-am ales este unul cu 2 secundare de 15Vca, pentru a putea alimenta montaje electronice care necesită până la 30V. Puterea totală a transformatorului este de 100VA. Având în vedere că sunt două secundare identice, am decis legarea lor în serie, iar apoi am folosit un circuit cu releu care are rolul de a comuta pe secundarul de 30Vca atunci când tensiunea de la ieșirea sursei trece de 13-14V.

4. Folosind programul Kicad am desenat schema proiectului și apoi am realizat un layout. Realizarea cablajului s-a făcut folosind metoda PnP, iar corodarea cu clorură ferică.

 

Cea mai interesantă parte a fost testarea, inițial existau oscilații, dar după ce l-am înlocuit pe LM358 cu TL082, am obținut rezultate mai bune. Pentru testare s-a folosit un circuit cu LM555 (sau NE555) care are rolul de a comuta blocat-saturat un tranzistor cu efect de câmp care apoi are rolul de a conecta cu o anumită frecvență o rezistență de sarcină.

 

Schema sursei, fără tranzistoarele de putere este:

bnMTRs5.jpeg

 

Layout-ul:

HfPF6x6.jpeg

 

Pe osciloscop:

IRyfzq8.jpeg

 

Voi mai adăuga și alte imagini și rezultate...

 

Aștept comentariile dvs pozitive și negative!
 

  • Like 1
Link spre comentariu
Acum 16 ore, Mihai3 a spus:

De asemenea am inlocuit și tranzistorul driver, de la BD139 la D44H11. Această modificare nu are rolul de a crește capacitatea de curent a sursei, ci are rolul de a reduce disipația per tranzistor.

In formula puterii intra curentul si tensiunea, nu tipul tranzistorului. Pd=Uce x Ic. Se reduce temperatura siliciului din cauza unei capsule mai mare.

Si nu stiu de ce se numeste "sursa cu 723" de vreme ce acesta este folosit doar ca referinta. Calitatea unei surse este data de amplificatorul de eroare, care este LM358. Dovada ca inlocuirea acestuia a modificat comportamentul.

  • Thanks 1
Link spre comentariu

Două poze cu pcb-ul sursei și pcb-ul circuitului care comută între secundarele transformatorului:

https://ibb.co/7vtM8MN

https://ibb.co/52JyTdd

 

Rog moderatorul să modifice titlul subiectului în "Sursa din revista Conex Club".

 

@dumitrumy Încercam să spun că adăugarea de mai multi tranzistori în paralel va reduce disipația per tranzistor. Dar acolo a intervenit și schimbarea tipului de tranzistor.

Link spre comentariu
  • donpetru changed the title to Sursa din revista Conex Club

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock