Sari la conținut

Postări Recomandate

Pentru a controlola tensiunea unei surse in comutatie se foloseste destul de des un TL431, insa am intampinat probleme de stabilitate si am folosit alte solutii mai simple gen dioda zenner sau amplificator de eroare cu un singur tranzistor.

Solutiile astea simple au viteaza de raspuns foarte mare polul dominant in bucla de reactie este determinat de filtrul de la iesirea sursei, dar au amplificare mica, tensiunea nu este controlata foarte precis, iar constanta de integrare nu poate fi foarte mare.

Pentru a incarca o baterie LFP este nevoie de amplificare mare in bucla de reactie deorece plaja de tensiune este ingusta, in situatia in care bateria alimenteaza un invertor constanta de integrare din bucla de control a tensiunii incarcatorului trebuie sa fie mare, deoarece nu este de dorit sa fie modulat cu frecventa invertorului, in cazul meu 50 hz.

 

Acum incarcatoarele sunt modulate cu frecventa invertorului in situatia in care bateria este incarcata si fuctioneaza in regim de tensiune constanta, chiar daca busul modulatorului are un capacitor de 2000uf, dc/dc ul invertorului are constanta de integrare mica si ia curent modulat din baterie sau din incarcatoare atunci cand bateria este incarcata.

 

Va rog sa ma ajutati pornind de la schemele atasate sa fac integratorul cu tl 431 sa fuctioneze stabil si sa fie pol dominant in bucla de control a tensiunii, pana acum nu mi-a reusit, banuiesc ca tl431 e unity gain stable din moment ce functioneza ca repetor al tensiunii de referinta, varianta 1 ar putea fi stabila, insa fara rezistenta de la intrare, legat direct la divizor n-am reusit sa-l fac sa fie stabil.

Screenshot from 2024-03-22 20-53-19.png

Editat de cavit
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7601-cum-sa-fac-un-integrator-cu-tl431-stabil/
Distribuie pe alte site-uri

Acum 10 ore, cavit a spus:

 ... varianta 1 ar putea fi stabila, insa fara rezistenta de la intrare, legat direct la divizor n-am reusit sa-l fac sa fie stabil.

Pai raspunsul l-ai dat chiar tu. Adica concluzia ai tras-o singur ! :smile:

 

1). Vaux si Vout sunt tensiunii continue ? Vaux sigur este dar Vout ?

2). Daca Vout este tensiune alternativa, niciuna din cele doua scheme prezentate mai sus nu sunt fezabile la ce vrei sa faci. Deci, abordarea e gresita din start iar ca sa te dumiresti putin, uitate in datasheet-ul TL431:

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl431.pdf?ts=1711090666818&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

in mod special la fig. 7-11 si fig.7-19.

De fapt, modul de realizare a schemelor sunt gresite din start din cauza ca intre catodul TL431 si pinul de ref a aceluias TL431 trebuie sa ai un rezistor pt stabilitate, la care la tine lipseste. 

Editat de prog
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7601-cum-sa-fac-un-integrator-cu-tl431-stabil/#findComment-84365
Distribuie pe alte site-uri

Toate tensiunile sunt continue, vaux poate fi vout, dar in cazul meu vout este 120v, prin urmare nu poate fi utilizat, trebuie o tensiune mai mica care este generata de infasurare auxiliara.

 

Am incercat si versiunea propusa de dumneavostra cu reactie negativa in cc, dar stabilitatea a fost discutabila.

banuiala mea este ca polul introdus nu este suficient de jos, este apropiat de alt pol introdus de sursa in sine, din acest motiv nu e stabil, in varianta cu cu sursa serie liniara cu tranzistor care este rapida, functioneaza stabil.

Probabil constanta de intergrare 2k cu 1micro nu este suficienta, pentru a controla o sursa in comutatie al carei raspuns nu e foarte rapid din acest motiv am adaugat rezistenta de 100k, daca pun in paralel cu conedensatorul 1M castigul in dc este de 10, am nevoie de mai mult, 4,7M este ok.

 

Am construit astfel de surse utilizand amplificatorul de eroare inclus in tl 494, dar tot asa am adaugat o rezistenta marisoara din divizor in intrarea amplificatorului pentru a obtine o constanta de integrare suficient de mare.

In schema generica constanta de integrare e definita de c1 si r3, deorece in divizor nu pot pune valori foarte mari inspre masa tensiunea de controlat fiind mare.

Screenshot from 2024-03-23 08-07-21.png

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7601-cum-sa-fac-un-integrator-cu-tl431-stabil/#findComment-84366
Distribuie pe alte site-uri

Ca discutia sa aiba un raspuns util pt dvs., ar trebui sa prezentati exact macar o portiune din circuitul la care faceti referire cu valori cu tot. Ati prezentat cateva imagini de principiu fara valori dar mentionati valori in comentariiile dvs. ! Acum, nu e fair-play sa stam fiecare sa ghicim pe unde sunt valorile alea de piese !!!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7601-cum-sa-fac-un-integrator-cu-tl431-stabil/#findComment-84368
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Am gasit buba, integratorul in sine e stabil, problema este tensiunea din care se alimenteaza circuitul ledului, daca  depinde de controlul realizat de bucla de reactie, poate fi V out sau o auxiliara care depinde si ea de factorul de umplere al PWM sistemul e instabil deorece functia de transfer are doi poli, unul determinat de integrator si altul deteminat de filtrul de iesire, sunt doua frangeri, iar defajajul trece de 90 grade si indeplineste conditia de oscilatie.

 

Solutie: am stabilizat tensiunea respectiva cu un stabilzator serie rapid, poate fi un tranzistor si un zenner, in aceste conditii functinarea este stabila.

Screenshot from 2024-04-20 13-05-52.png

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7601-cum-sa-fac-un-integrator-cu-tl431-stabil/#findComment-84402
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock