Sari la conținut

Subwoofer bandpas 4 izobaric

SIG

Postări Recomandate

Mi-am facut un subwoofer bandpas de ordinul 4 izobaric din doua difuri de Kasthan pe care le aveam prin "pod".

M-am distrat cu ele masurandu-le parametrii de baza,Qts,Vas,Fs.

Subwooferul facand-ul activ l-am dotat si cu un amplificator facut in jurul lui TDA1562Q.Am ales acest circuit integrat ptr. ca singurul transformator disponibil in casa era unul ce scotea tensiune mica.

Le-am conectat toate si functioneaza. :P

Trebuie sa-i mai fac partea de semnal cu care sa atac subwoofer-ul.

Am sa-l folosesc la o combina muzicala,sa o fac molto vivace.:P

Cateva poze:

61ycx2w.jpg

4q5o3nt.jpg

Link spre comentariu

Hai ca azi sunt pus pe contre... SIG, nu e prea mic radiatorul TDA-ului ? Nu am vazut legaturi electrice intre mufele de intrare si montaj, la fel intre acesta si regleta de iesire. Pe de alta parte, foarte buna realizare a boxei ! Imi place de parca as fi facut-o eu (e cel mai mare compliment pe care pot sa-l fac).

Link spre comentariu

Programul se poate descarca de aici.E sub forma de zip.

http://home20.inet.tele.dk/kou/ubmodel.html

In stanga paginii e optiunea de download.

Betamax,am zis ca i-am facut o proba in stare neasamblata si merge.

Eram curios, dupa ce am pus componentele amplifului pe placuta, daca chiar si merge. :P

Acum pun electronica in acea cutie de plastic.Nu am refacut inca legaturile,

nu e finalizat proiectul.

S-ar' putea ca radiatorul sa fie putin cam mic.Eu n-am sa-l folosesc la 70 W cat poate TDA1562Q.Am sa folosesc max. 30W.

Link spre comentariu

Faptul ca ampliful merge bine din prima incercare (daca n-ai facut greseli) este unul din avantajele CI ( cu ocazia asta am descoperit si eu integratul 1562, cautam de multa vreme ceva mai tare decat 2050 care sa mearga la auto).

Radiatorul este mic chiar si pentru 30W (apropo, cum ai rezolvat cu limitarea puterii ?)

Link spre comentariu
  • 3 weeks later...

@SIG: am "furat" parametrii difuzoarelor postate de tine si am calculat asa:

incinta BR izobaric: Volum 30L, dimensiuni 400x250x323mm, frecv de acordaj 47hz, tub reflex: diametru 100mm, lungime 274mm.

si a iesit asa: F3 la 40hz, presiune acustica de la 45hz in sus liniar de 106dB/m la 50W, viteza aerului prin port 12m/s la 45hz, groupdelay 17ms la 45hz.

am incercat si o simulare a incintei propuse de tine: din pacate in bass reflex obtii inca 20hz in jos aproape liniar. f3-ul tau este la 60hz. iar portul este mult prea mic.

daca parametri sunt corecti, atunci recomand reconstruirea wooferului. vei fi mult mai multumit decat de acest bandpass. :roll: [/b]

Link spre comentariu

@piglett.

Eram tentat sa fac un bandpas izobaric.Nu am mai facut niciodata unul.

Avand aceste doua difuzoare,era singura ocazie,chiar daca si mie ii iesea ca

e mai bine bas reflex. :P

Portul poate e cam mic.Puterea maxima la subwoofer nu poate depasi 25-30W,asta ptr. ca difurile respective nu rezista peste 12-15W max.

Atunci diametrul portului se calculeaza ptr. aceasta putere 25-30W.Poate si in acest caz totusi e prea mic portul,am sa mai fac o simulare si eu.

Mersi de infor&&&&&&&. :D

Link spre comentariu

Functioneaza. :P :P :P

A trebuit doar completata schema cu un condensator polarizat.

(Contributia autorului schemei)

676p25x.jpg

Trebuie doar sa fac si o stabilizare ca lumea.Provizoriu am puz un Zenner de 12 V cu o rez. de 33ohmi.

Am insa o mica problema.

Ampliful cu TDA1562Q are indicator avertizare,un led,de distorsiuni.

Cica incepe sa lumineze la distorsiuni mai mari de 1,6%.

Chestia este ca atunci cand imi lumineaza se aude si sonor niste pocnete in subwoofer.

Teoretic ar trebui sa am avertizare luminoasa doar.

Sa fie condensatorul de filtrare de 2200 uF din schema insuficient?

315e81d.jpg

Mersi.

Link spre comentariu
Sa fie condensatorul de filtrare de 2200 uF din schema insuficient?

Iti recomand sa mai montezi unul de 2200uF in paralel cu actualul.

Chestia este ca atunci cand imi lumineaza se aude si sonor niste pocnete in subwoofer.

Intra in limitare TDA-ul din cauza asta iti face lucru asta. Iti recomand sa nu il fortezi in acest regim pentru ca altfel ajungi "sa-l arzi".

Link spre comentariu
Intra in limitare TDA-ul din cauza asta iti face lucru asta. Iti recomand sa nu il fortezi in acest regim pentru ca altfel ajungi "sa-l arzi".

Se poate sa aiba radiatorul prea mic,racire insuficienta?

Se cam incalzeste.

Mersi.

Link spre comentariu

Este cam mic radiatorul (m-am uitat la prima poza de mai sus postata, cred ca acela a ramas si nu l-ai schimbat intre timp cu un alt radiator mai mare ?).

P.S. SIG, poti sa micsorezi te rog rezolutia la imaginile postate mai sus care nu se incadreaza in ecran ( de fapt e una singura, imaginea cu soft-ul) ?

Link spre comentariu

Acela a ramas intr-adevar.

Intrebarea mea este :

Poate intra in limitare mai repede daca nu are racire suficienta?

Cu un radiator mai mare as'putea scoate o putere mai mare de la el?

Spun asta ptr. ca subwooferul nu poate scoate mai mult de 30 W din cauza difuzoarelor de putere mica.

Deci TDA-ul ajunge la limitare undeva inainte de 30 W,desi el este de 50-70W,ca si destinatie.

Mersi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock