Sari la conținut

Aparatură pentru bruiaj camere de supraveghere


claudiu.b4d34

Postări Recomandate

Bună seara!

Nu caut aparatură pt bruiat ci caut informații dacă se poate face bruiaj la csmere de supraveghere.

Mai pe larg.

Există un sistem de supraveghere la o asociație agricolă, iar proprietarul m-a sunat să îmi povestească cum s-a trezit cu camerele oprite doar în imtervalul cît niște indivizi au venit să-și ia arenda. De cînd au intrat cu mașina pe poarta asociației și pînă au ieșit, camerele nu au înregistrat nimic.Și nu doar una sau două camere, ci toate camerele care erau comectate la DVR. Camerele au înregistart corect înainte să intre pe poartă acei indivizi și au continuat să înregistreze corect după ce au plecat aceștia.

Am căutat pe Google informații despe aparate de bruiat camere video, doar că tot ce am găsit este pentru camere IP, camere Wi-fi, echipamente radio, adică bruiază tot ce emite o frecvență. Cum camerele de supraveghere instalate la această asociație sunt toate conectate prin cablu coaxial la DVR, nu înțeleg cum pot fi bruiate sau dacă pot fi bruiate cu vreun dispozitiv.

Din ce am găsit pe internet spunea cineva că pot fi piratate camerele cu conectare prin cablu, doar dacă are cineva acces la routerul unde este conectat DVR-ul. Asta ar însemna probabil, ca cineva să știe parola de acces de la setarile routerului sau parola de la reteaua de wireless iar apoi să facă cumva și să preia accesul la DVD folosindu-se de router. Nu văd cum ar fi posibil să știe parola la setările routerului atîtata timp cît aceasta este scrisă pe eticheta routerului și acesta se află în casă, unde nu au acces străini. Știu că  există aplicații cu care găsești parola la wireless, dar nu și parola de la meniul routerului.

puteți să mă lămuriți dacă se pot bruia camerele cu conectare pe coaxial și cum aume? Nu mă interesează să știu numele aparatelor de bruiaj sau unde se pot găsii.Vreau doar să înțeleg care e principiul de funcționare pt bruierea de la distanță a nui semnal transmis pe cablu.

P.S. Indivizii la care s-au oprit camerele video cît timp au fost în curte, sunt cunoscuți pe alocuri că ar avea îndeletniciri întrale ciorditului, doar că mă gîndesc că aparate de bruiaj de la distanță pt un semnal transmis pe fir, ar avea costuri destul de mari...și nu știu cıți ar fi dispuși să dea o căruță de bani pe astfel de dispozitive, dacă ele și există.

Mulțumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca era vorba de un bruiaj RF (cablu coaxial semanal analogic) atunci tot ar trebui sa se inregistereze ceva cu mult zgomot dar tot ar fi ceva. Faptul ca nu s-a inregistrat nimic ma duce la ideea ca le-a oprit cineva din interior. 

E cam SF povestea asta. Ciorditorii nu sunt asa destepti si daca ar fi s-ar duce la furat in locuri unde chiar e ceva de furat nu la o asociateie agricola.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Subscriu la ideea formulată de colegul @roadrunner, presupun ca ori au avut pe cineva care, având acces la sistemul de supraveghere a oprit înregistrarea pe perioada respectivă, ori au avut ei acces prin remote control la sistem. Fără a cunoaște specificațiile sistemului instalat și a rețelei de internet este greu de răspuns la problema formulată. Dacă se folosește aparate de bruiaj înregistrarea nu se oprește ,  vor fi înregistrat semnalul peste care s-a suprapus efectiv bruiajul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 40 minute, hixpp02 a spus:

Subscriu la ideea formulată de colegul @roadrunner, presupun ca ori au avut pe cineva care, având acces la sistemul de supraveghere a oprit înregistrarea pe perioada respectivă, ori au avut ei acces prin remote control la sistem. Fără a cunoaște specificațiile sistemului instalat și a rețelei de internet este greu de răspuns la problema formulată. Dacă se folosește aparate de bruiaj înregistrarea nu se oprește ,  vor fi înregistrat semnalul peste care s-a suprapus efectiv bruiajul.

Internetul este de la Digi, este routerul wireless dat de ei. Parola de acces în router este scrisă pe eticheta de pe spatele echipamentului și nu avea cum să o vadă pt că nu au intrat străini unde se află DVR-ul și routerul. Ca să oprească DVR-ul fizic, iar nu avea cum pt că nu au intrat străini. Deasta mi se pare și mie ciudat și ireal pt că nu în[eleg cum este posibil fiind camere pe cablu, neavînd access la router și DVR, dar totuși să se întrerupă doar în perioada cît au fost aceia în curte. Este ceva SF ori există aparatură mai sofisticată decît cunosc eu. Cum spunea colegu de mai sus, nu ai ce fura de la asociație în afară de cereale...și să investești o cîrcă de bani pe echipament tehnic pt a oprii camerele doar ca să furi la cîntar cînd îți iei arenda, mi se pare de necrezut așa ceva. Doar dacă există un așa echipament și îl are cumpărat pt. lovituri mai bănoase dar a zis să facă o probă și la porumb.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca e doar o simpla coincidenta faptul ca au intrat indivizii respectivi si s-au oprit camerele. Eu as tinde sa cred ca e un complice undeva. Nu are cum altfel. Nu exista vreun device minune care sa opreasca camerele de supraveghere!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Revin cu răspunsul la această problemă cu oprirea camerelor.

Astăzi am fost la DVR-ul minune și întradevăr canerele nu au fost oprite. Înregistrarea decurge normal dar sare brusc de la un anume timp pînă la 25-30 minute mai tîrziu. Doar că în timp real, acelt timp care îl sare ( 25-30 minute) este de fapt cam 1 ora și jumătate după spusele proprietarului. DVR-ul este un Dahua cu HDD de 4Tb iar problema lui este că în meniu nu are funcția de a șterge înregistrările cele mai vechi și astfel el șterge aleatoriu bucăți de înregistrări actuale. Așa ceva nu am mai.întîlnit la nici un DVR cu care am.lucrat. Toate DVR-urile știu că trebuie să aibe funcția de a șterge ce este cel mai vechi, nu ce este nou. Mă gîndesc să nu fie ceva defect cu DVR-ul, doar că în afară de inconvenientul cu ștergerea nu are nici o problemă. Update din meniu nu îșinface pt că zice că are deja ultima actualizare. Să fie din cauza că ar fii HDD-ul prea mare? La alte DVR-uri am întîlnit de obicei HDD-uri de 1 sau 2Tb și nu au fost astfel de probleme.

Editat de claudiu.b4d34
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din moment ce hdd-ul a fost recunoscut de aparat ca fiind de capacitate nativă, asta înseamnă cu poate să utilizeze acel hdd. Eu la toate am observat că din momentul în care spațiul disponibil de pe hdd a fost ocupat în întregime este suprascrisă cea mai veche, în ordine cronologică. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Întâi, @cavit In sistemele de supraveghere nu au ce căuta ssd-uri. (Exceptând nand-ul pentru OS)

Ok, pentru camera de pe balcon, de 50lei cu ptz care supraveghează florile, MicroSD-ul din ea e OK. Dar nu în situații de prevenire sau dovedire a unor infracțiuni. 

Da, sunt rapide, ieftine dar cota de 10k scrieri per celulă rămâne în vigoare ca o lege a naturii. 

În caz de defectare, costurile recuperării datelor de pe un ssd nu se pot compara cu un hdd. Șansele de recuperare îs și mai urâte. 

 

Apoi, @claudiu.b4d34

1:Dahua. China. Pateu. (dpdv al securității)

Au și ssh, acces root cu parola disponibilă oricui și nu poți s-o schimbi decât dacă rescrii nandul. 

Nu trebuie nici un bruiaj la mizeriile astea chinezești. Se auto-sabotează dacă Xi se supără. 

Au mai multe backdoors decât are Casa Poporului. 

Ai acces root? Faci ce vrei și cu înregistrările și cu log-urile de acces și intrarea pe portul serial din dotare nu e logată. 

 

Deci, pentru a preîntâmpina viitoare neplăceri:

DVR-ul în incintă protejată la efracție, în rack, sub cheie, cu ups, în spatele unui firewall.

Minim o cameră îndreptată spre  pe rack. 

Vezi că sunt rack-uri cu cheie dar panourile laterale cu quick-release. De evitat sau de nituit dacă altfel nu se găsește buget. Nituri pop - îs ok. 

 

Revizuit lista de utilizatori și permisiuni. 

Din firewall, negat orice afară de conexiunea legitimă pentru monitorizare on-line. 

Schimbat porturile de streaming. Orice numai defaulturile nu. 37777>54221 80>1008 

Schimbat parolele la intervale neregulate. 

 

Eventual renunțat complet la interfața web, blocată din firewall. Haideți, domnilor... 2024 imediat și folosim ActiveX, IE7 și WindowsXP cu D@hua.

 

NVR de rezervă, offsite (adică în altă parte). Preferabil alt județ. 

Nu la cloud-uri chinezești. NVR-ul poate captura streamurile principale, 24/24 1:1

 

Mai toți furnizorii de net oferă niște spațiu de stocare, în abonament sau la costuri decente unde se pot stoca câteva zile de înregistrări. 

Rezervă la rezervă. 

 

De luat în considerare alt sistem de supraveghere. Poate ceva mai OSS. 

 

În funcție de buget, sunt firewall-uri de la Cisco, Zyxel la... Raspberry Pi (1)

 

Camerele wireless, moderne, pot fi bruiate. Adică funcționează în standardele 802.11(abng) = Pot fi bruiate intenționat și neintenționat, accidental. Un cuptor cu microunde defect... și pa camere și wifi pe 1km.

Și iarăși, îs șvaițer la capitolul securitate. Destul de pateu să nu merite efortul de a încerca o bruiere convențională. 

Recomand camere cablate, punct. Că sunt IP sau analogice - sârmă.

 

În general, unei camere IP fullHD îi ajung 100Mb/s deci rămân două perechi în cablu pentru conectat la sistemul anti-efracție. Deci cablu CAT5e/6e și una din perechi cablată în alarmă. Rezistor la capătul camerei. 

 

De evitat montarea camerelor cu doze de derivație. 

De evitat montarea camerelor în zone accesibile. 

De preferat camere rezistente la vandalism. 

Acestea oferă și suficient loc în interior pentru cablare și senzori suplimentari. 

 

Routerul de la ISP e doar cu scop de gateway. WiFi-ul la el trebuie dezactivat și toate echipamentele din perimetru ajung la router doar via firewall-ului proprietarului sau administratorului spațiului. 

Eventual asigurați un backup la ISP, de exemplu o conexiune 4G. Firewall-urile comerciale suportă mai mulți ISP simultan, pot face și load-balancing între ISPs. 

Bine... nu cred că e cazul. Dar pentru 10lei pe lună în plus la net... 

 

Colaborați sau solicitați consiliere de la una sau mai multe firme de pază și protecție. Eu nu pot recomanda pe nimeni și nu mai lucrez în domeniu. 

 

 

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock