Sari la conținut

Sursa LLC offline autooscilanta vs comandata


Postări Recomandate

Pentru descriere folosim definitiile din documentul urmator

 

https://www.infineon.com/dgdl/an-1160.pdf?fileId=5546d462533600a40153559a85df1115.

Designul este cu inductanta de rezonanta incorporata in transformator.

 

Pentru un transformator cu un cuplaj dat, putem modifica raportul k intre inductanta de magnetizare si cea de rezonanta modificand intrefierul din dreptul primarului marind intrefierul micsoram K derecece modificam mai mult inductanta de magnetizare decat pe cea de scapari, itrefierul e necesar pentru a avea o inductanta de magnetizare reazonabil de stabila cu temperaura si inductia magnetica.

 

Raporte k mici inseamna castiguri de tensiune mai mari, stress mai mare pe condensatorul de rezonanta, dar si pe circuitul de alimentare al integratului din infasurarea circuitului de forta in cazul variantei comandate, oricum regimuri tranzitorii mai dure.

Personal n-am reusit cu cea comandata datorita variatiilor mari de tensiune pe alimentarea integratului, lumea cam fuge de varianta offline si foloseste o auxiliara, dar tocmai asta doresc sa evit.

cea autooscilanta mi-a reusit, dar la puteri relativ mici pana in 200w.

 

Folsind tranzistoare cu carbura cu siliciu dead time minim nu mai este o problema deorece au qrr mic.

Personal am observat un comportament oarecum invers fata de cel descris in documentul citat la frecventa mare in gol, se incalzeste mai tare daca qrr este mai mic, am folosit si configuratii 0 qrr cu dioda schottky cu carbura si mosfet/ bipolar cu carbura si performeaza mai prost in gol decat mosfetul simplu, nu inteleg de ce, probabil ceva ringing.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Postat (editat)

Completare realizare practica, cea comandata e descrisa in documentul citat, ce autoocilanta foloseste penru comanda un circuit rezonant a carui frecventa de rezonanta poate fi modificata utilizand un amplificator magnetic (patentul Sony).

Important este ca circuitul de comanda sa nu contina circuite integrate care trebuie alimentate cu o tensiune auxiliara, asta limiteaza posibilitatile de conditionare a semnalului de comanda.

 

Versiunea originala este doar cu tranzistoare bipolare, dar am reusit sa realizez surse functionale cu mosfet si bipolar cu carbura modificand numarul de spire din secundarele transformatorului de comanda, pentru bipolar cu siliciu erau cate trei spire, pentru mosfet trebuie 10-12 spire.

llc.pdf llc1.pdf

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Postat (editat)

Da asta e una din ele, cea cu tranzistorul dublu, dar exista si cu 2sc nu mai stiu exact codul, dar merge MJE13007 sau 13009 sau MJW18020, au scos mai multe unele cu transformatorul cu amplificator magnetic mai mare.

La sora acesteia stiu ca am marit raportul k si am mutat punctul de functionare mai sus adaugand spire in secundar derece era aproape de frecventa de rezonanta si se cam ardea mai ales la pornire cand putea sa coboare sub frecenta de rezonanta.

Nu stiu ce criterii de proiectare au avut, dar se cam ardeau, din experinta personala se incalzeste mai putin daca punctul de lucru e ceva mai sus si amplitudinea tensiunii pe grupul de rezonanta e mai mica.

DSCN3078.JPG

DSCN3076.JPG

DSCN2739.JPG

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock