Sari la conținut

Reconditionare / modernizare Arkays RK-54SB

donpetru

Postări Recomandate

Deschid acest topic pentru a va aduce in atentia voastra un sistem audio mai putin cunoscut pe la noi dar pe care l-am primit cadou dupa ce am luat BAC-ul in 1998. O imagine cu acest sistem audio, ale carui dimensiuni aproximative, cu tot cu boxe, este de cca. 50cm (latime) x 34 cm (inaltime), nu este cine stie ce, l-am desfacut prin anii studentiei (inceputul anilor '2000) si are la baza, ca final audio, un circuit integrat ANxxxx. Cand o sa desfac sistemul audio o sa va spun exact mai multe detalii. Problema e ca, la o prima cautare pe internet, nu am gasit nimic referitor la acest sistem audio cu numele Arkays RK-54SB (e posibil sa fie o copie a unui sistem audio de marca, nu am cautat dar daca aveti mai multe informatii in acest sens, va rog sa-mi transmiteti). De fapt, nu prea am gasit cam nimic pe internet despre acest sistem audio ( e posibil sa nu fi cautat prea bine!!!).

Acest sistem audio, Arkays RK-54SB, tin minte, prin iulie 1998 ca a costat, la vremea respectiva cam 1,6...1,8 mil. lei. Cumparat din vechile depozite ale Galatiului - aflate si acum langa Mall in functiune dar mult mult restrans fata de ce era atunci - il auzisem la vremea respectiva la un var de a meu, imprumutat de la un prieten de a lui. La inceput de drum in domeniu audio, cu cateva montaje realizate si limitat putin de bugetul disponibil, la vremea respectiva a reprezentat o alegere destul de buna. "Suna" destul de bine pe caseta audio, mai ales in partea A unde caseta audio era introdusa orizontal. Pe radio a functionat foarte bine. Acum, as dori sa-l desfac ca sa-i curaț potentiometrele si sa-l mai pun la punct cat mai bine. Prin studentie, "visam", sa-i inlocuiesc partea finala cu un STK. In acest sens am dezvoltat la vremea respectiva un proiect compact pe care o sa-l prezint vara asta in colectia de proiecte PCB. Dar pana atunci si pana o sa curat sistemul audio, sa-l pun la punct ca si cum ar fi fost nou, am postat mai jos o imagine cu acest sistem audio, poate sunt utilizatori care au o schema electronica sau au mai multe detalii (tehnice) despre produsul audio de mai jos, care, intr-adevar nu este unul de marca dar care e un produs, ca a fost si inca mai e... destul de bun pentru ceea ce s-a vrut sa fie!

EDITARE ULTERIOARA 16-03-2024 - am adaugat mai jos "manualul de service" - format din trei pagini - deci, schema electronica a sistemului audio trasata manual de mine. Nu am reusit in totalitate sa reproduc partea "radio" din cauza ca era silicon amplasat de PCB-ul care se ocupa de aceasta parte de circuit (si nici nu am vrut sa-l indepartez ca sa nu stric alte "chestii"). Valorile rezistoarelor sunt dupa codul culorilor nu dupa masuratori. In ultima luna am avut mai multe episoade in care am verificat fiecare particica de circuit. Iata mai jos fisierul PDF cu schema electronica a sistemului audio Arkays RK-54SB:

EDITARE ULTERIOARA 19-05-2024 Am postat mai jos ultima revizie - rev.1.3.2 a schemei electronice:

In vers. 1.3.2 am facut mai multe asazis update-uri, ca de exemplu, in pag.3 incintele acustice (filtre).

Schematic Arkays RK-54SB - rev.1.3.2.pdf

ARKAYS RK-54SB_tehnium.png

Va urma

• Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 6 months later...

De abia anul asta am gasit timp sa ma ocup de acest casetofon. Asadar, astazi am inceput sa reconditionez casetofonul si am inceput sa desfac partea care "play-iaza" casete audio (deci partea de jos) unde intentionez sa inlocuiesc cele patru curele (2 pentru deck A, 2 pentru deck B) si bineinteles rolelor presoare: 1 buc. (9mm diam. ext. x 1.5mm diam. int. + 6mm latime) + 1 buc. (13mm diam. ext x 2.5mm diam.int + 6mm latime). Daca aveti de vanzare role bune cu aceste dimensiuni (nefolosite) va rog sa-mi spuneti aici pretul si conditiile de livrare. Eu am dat comanda si la chinezi de asemenea repere dar cum livrarile de la "chinezi" sunt uneori cu semn de intrebare si ca sa nu mai astept o luna sau cine stie cat sa intru in posesia lor, as prefera sa iau si din Romania asemenea piese. Iata mai jos si cateva imagini cum arata interiorul partii player casete audio si cu alimentarea casetofonului.

Arkays RK-54SB_img01.jpg

Arkays RK-54SB_img02.jpg

Arkays RK-54SB_img03.jpg

Arkays RK-54SB_img04.jpg

Arkays RK-54SB_img05.jpg

Arkays RK-54SB_img06.jpg

VA URMA

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Saptamana asta am desfacut si partea care contine radio, egalizator de ton si amplificatorul audio realizat simplu cu AN7135. De fapt, am inceput sa trasez asa in linii mari si schema electronica - mai putin partea de radio - pe care am s-o atasez aici in prima postare a topicul dupa ce o finalizez. Intre timp am dat comanda si de cateva role presoare si comutatoare, curele, astept sa soseasca si poate in luna martie a.c. reusesc sa o asamblez la loc. Bineinteles, am curat foarte bine interiorul.

Acum ramane sa vad unde gasesc niste potentiometre pentru egalizatorul audio deoarece unela baraiau destul de rau !!! Va trebui sa inlocuiesc si potentiometru de volum!

Iata mai jos si cateva imagini cu partea a doua a sistemului, care contine radio, egalizator si amplificatorul:

Arkays-54SB_01.jpg

Arkays-54SB_02.jpg

Arkays-54SB_03.jpg

Arkays-54SB_04.jpg

Arkays-54SB_05.jpg

Arkays-54SB_06.jpg

VA URMA

Link spre comentariu

Salut. Potentiometru de volum este in penultima imagine de mai jos, cel din coltul din dreapta, nu este de tip SLIDE ca celelalte, ci rotativ. O sa-l scot de pe placa dar luni cel mai probabil ca sa-l masor mai bine. Am ceva potentiometre de volum asemanatoare, de 10K si 50K parca, se mai gasesc in comert chiar unele mult mai calitative fabricate de ALPS. Marea problema, asa cum spuneam, sunt potentiometrele de tip SLIDE din egalizator. M-am uitat fugitiv pe la niste magazine online, chiar si din China, si am vazut eu ceva dar cred ca trebuie sa le dau jos ca sa le masor exact valoarea, ca pe corpul lor, asa cum se prezinta placile, nu se vede mare lucru!

Link spre comentariu

@roadrunner, intr-adevar, asa e. Totusi, nu am gasit nimic de aceasta "marca": ARKAYS !

Pe spatele aparatului se mentioneza - vedeti imaginea de mai jos: "Speacially made for Arkays Japan Ltd. Osaka, Japan"

Pe internet nu am gasit nimic despre aceasta firma !!! Este un nume de firma asemanator dar specializata pe electronica medicala! :scratchchin:

ARKAYS RK-54SB.jpg

Link spre comentariu

Astazi am adaugat in prima postare a topicul asazis-ul manual de service Arkays RK-54SB pe care l-am trasat facand un fel de, cum se zice: "reverse engineering:smile: Deci, schema electronica a sistemului am trasat-o in proportie de cca.90%, eu zic suficient, mai ales ca urmaresc ca anumite piese sa le inlocuiesc si bineinteles, altfel se poate vedea traseul semnalului audio pe o asemenea schema electronica si implicit se poate identifica mult mai usor capacitoarele audio de pe calea de semnal... audio. Diferenta de 10% o aloc partii radio - acolo, pe PCB-ul aferent nu am reusit sa pot identifica toate elementele, si din cauza siliconului depus de producator (nu avea rost indepartarea acestuia deoarece ar fi putut strica alte lucruri !), dar si din cauza ca sunt bobine care nu se pot masura ca lumea in circuit iar scoaterea lor si masurarea lor, chiar era o operatie care nu imi era utila in modernizarea acestui sistem audio. Dar, sa va expun alte lucruri (probleme) mult mai interesante, ca de exemplu:

- mi-au sosit comutatoarele pe care doresc sa le inlocuiesc, numai ca aceste comutatoare au varful total din plastic iar cele originale nu (vedeti imaginea de mai jos). Problema e ca nu am gasit nimic cu varf subtire pe aliexpress.com si nici la magazine online de pe net (poate nu am cautat eu suficient de bine, posibil!). Exista vreo sansa sa pot subtia varful din plastic a comutatorului ??? :scratchchin: Si cum as putea face lucrul asta cat mai usor ? 

SK-64D01 & SK-43D03 - new vs old.jpg

Link spre comentariu

• 2 months later...

Luna aceasta am continuat cu modernizarea acestui radio casetofon Arkays. Pana la urma am gasit si o metoda sa ma pot folosi de tija conectorilor originali ca sa incapa butoanele. Mai exact, am inlocuit tot ansamblul de pini si lamele a conectorului vechi cu unul nou. Iata si cateva imagini mai jos cum au iesit - ca noi! 🙂

Astazi am actualizat schema electronica a Arkays RK-54SB cu ultimele adaugiri si anume vers. 1.3.2 - vedeti prima postare a acestui topic.

Am gasit rezistorul R542 din pagina nr.2 a fisierul PDF din prima postare a acestui topic, cu o valoare reala de 330 Ohmi in conditiile in care dioda Zener de 8,2V era, cred, de doar 0,25W (frigea de-a binelea!). De fapt, erau si cateva urme de negreala pe cablajul unde se afla finalul audio AN7135 in dreptul acelui rezistor mentionat anterior. In urma mai multor teste ar trebui sa inlocuiesc acel rezistor de 330 Ohm cu unul de 1,5kOhm-2W. Pana la urma am inlocuit si tranzistorul Q902 cu un BD139 caruia i-am atasat un radiator. Acum functioneaza mult mai bine. Consum acestui Q902 in colector era de aprox. 60mA.

A trebuit sa inlocuiesc si o parte din capacitoarele electrolitice asa cum o sa vedeti in imaginile de mai jos.

Urmeaza maine seara episodul cu reconditionarea incintelor acustice ale acestui sistem audio.

Comparatie lamele conectorii Power On  vechi vs noi - Arkays.png

Reconditionare conectorii slide benzi radio - Arkays RadioTape.png

Reconditionare conectorii slide Power On - Arkays RadioTape.png

AN7135 PCB voltage regulator.png

AN7135 PCB recap_Arkays RK-54SB.png

• Like 1
Link spre comentariu

Aceasta postare ("episod") este dedicata incintelor acustice. Le-am desfacut, le-am dat jos difuzoarele si am sters bine de praf interior-exterior carcasa incintelor acustice. Cu ocazia asta am desfacut si asazisele tweetere unde am constatat (din cele 4 bucati, 2 la o boxa, 2 la o boxa) ca unele contineau in serie cu bobina lor doua capacitoare de 4,7uF/50V, altele doar un capacitor si altele nimic. In mod normal ar trebui sa fie in serie cu doua asemenea "tweetere" doua capacitoare de 4,7uF. Le-am inlocuit si acum totul e mult mai ok. De asemenea, pe spatele fiecarei incinte acustice am integrat si un conector cu cablul aferent. Initial, cablul iesea direct din incinta, avand un nod in interior, acum cu un conector in spate parca altfel stau lucrurile. Iata mai jos si cateva imagini cu aceasta etapa.

Loudspeaker Arkays RK-54S_1.jpg

Loudspeaker Arkays RK-54S_2.jpg

Loudspeaker Arkays RK-54SB_3.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock