Sari la conținut

Resuscitare radio Darclee

Postări Recomandate

Domnule "electronist" care te ascunzi sub numele codificat @dumitrumy. Daca ai fi fost un electronist cu chemare catre aceasta profesie, ai cunoaste raspunsurile la intrebarile pe care le pui. Fiind aproximativ de aceeasi varsta cu mine si terminand studiile in anii '70, probabil ca ai invatat (cel putin principial) despre electronica tuburilor. Se vede deci ca daca ai facut o facultate, atunci ai facut-o la fara frecventa. Daca nu ai facut-o, atunci este grav ca te amesteci in chestiuni de electronica pe care nu le cunosti. De altfel se pare ca ai citit raspunsurile mele din doua in doua randuri, daca nu chiar din trei in trei, deoarece eu am precizat acolo care sunt fenomenele care conduc la aparitia unui curent continuu in rezistenta legata intre grila de comanda a unui tub si masa. Altminteri, daca stii domnule electronica, fa-ti cunoscute propriile opinii despre subiect, nu le mai comenta pe ale mele.

1. Ca sa nu ramai complet in aer, si sa ai totusi un castig din aceasta discutie, atunci afla ca intr-o lampa exista electroni, care nu au o energie suficienta imprimata de catod pentru a ajunge la anod. Ei au fost supranumiti de pionierii electronicii cu tuburi, electroni "vagabonzi". O parte dintre acesti electroni (cei care au reusit sa ajunga in apropierea grilei de comanda) sunt atrasi de aceasta. Scopul rezistentei care se conecteaza intre grila de comanda si masa (si care are o valoare de ordinul sute de k, pana la zeci de M) este tocmai acela de a permite scurgerea la masa a acestor electroni. Scurgandu-se la masa (care are potential zero) ei formeaza prin rezistenta in cauza un curent continuu, care conform Teoremei lui Joubert, da nastere la o tensiune continua la bornele rezistentei. O asemenea rezistenta (intre baza si masa) nu se intalneste la schemele cu tranzistori, ea fiind specifica tuburilor electronice.

2. Din nou pari complet strain de electronica, nestiind ca ESR-ul este un fenomen care masoara gradul de izolare electrica intre armaturi. Asadar un condensator strapuns, sau unul cu izolatia afectata de un anumit ESR, poate permite trecerea unui curent continuu provenind de la polarizarea anodului. Acest fenomen, s-ar fi putut manifesta intr-un mod asemanator cu un supra-curent determinat de o crestere cauzata de "imbatranire" a rezistentei dintre grila de comanda si masa. Aici ai un referat cu caracteristicile principale ale condensatoarelor, unde se explica inclusiv conceptul de ESR: https://ro.fmuser.net/content/?11439.html

3. Constat ca probabil ai vreo boala mintala, tot tinandu-te scai de de mine, oriunde mai postez pe acest forum. Pentru ce faci domnule asta?! Nu ne cunoastem personal. Nu se face aici o activitate retribuita, ca sa justifici acest mod de abordare, prin riscul de a-ti pierde slujba in favoarea mea. Atunci, care este domnule motivul?! Nu ai mai facut o interventie la obiect de cateva luni bune. Uitandu-ma la profilul @dumitrumy, vad ca ultima postare (inainte de a te amesteca fara noima in discutiile de pe acest topic) este din data de 19 aprilie anul curent. Fa-mi domnule hatarul si ignora-ma, asa dupa cum ti-am propus din capul locului. Eu nu folosesc internetul ca un mediu de balacareala. Pentru aceasta este suficient sa te amesteci cu mahalagii pe marginea santului, sau cu betivanii, intr-o carciuma de doi bani, la un paharel.

4. Pentru conformitate, am sa-l citez si pe admin @donpetru. Sa vedem ce are si el de spus in legatura cu asemenea chestiuni.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83852
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 56
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

La mine e ceva in neregula cu partea de alimentare, nu bate cu ce e in schema, dar nu stiu daca e valabila pentru ca eu am redresarea cu ez80 si in schema e punte. In locul grupului de rezistente 501-503 3.3k eu am una singura de 4.7k iar rezistenta 502 este de 27k. Si legaturile la ez80 sunt fara priza mediana

20230629_205208_copy_1092x1457.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83853

Acum 1 oră, uscatu83 a spus:

... eu am redresarea cu ez80 ...

... Da. Ai mai spus si intr-un mesaj anterior.

In primul rand, valorile de tensiune din schema dintre paranteze sunt pentru comutatorul de game in pozitia UUS, iar cele fara paranteze sunt pentru comutatorul de game in pozitia UM, in conformitate cu mesajul din schema pe care il atasez mai jos.

image.png.d2f674313f25f38392942b0a1f27493b.png

Asadar ambele tensiuni trebuiesc masurate in sarcina cu un voltmetru cu rezistenta de intrare de cel putin 20 kOhm/V. Verifica in documentatia aferenta testerului pe care-l detii, daca este asigurata o asemenea rezistenta de intrare. In ceea ce priveste tensiunile masurate de tine, daca cea de a doua este in gol, adica cu comutatorul neactionat (intr-o pozitie ambigua) atunci repeta masuratoarea asa dupa cum spune nota din textul atasat. Pe de alta parte ai numai doua rezistente, deoarece s-a gasit o valoare standardizata pentru rezistente de serie, astfel incat sa asigure acea cadere de tensiune necesara de la valoarea de pe catod (borna pozitiva a condensatorului C503) la valoarea de pe borna pozitiva a condensatorului C504, de unde se alimenteaza grilele ecran ale pentodelor din schema si grila a doua a heptodei schimbatoare de frecventa ECH81. Masoara din nou si discutam.

In alta ordine de idei, deoarece sunt unii care nu stiu cum se adnoteaza schemele electrice cu valori ale tensiunilor, am adaugat aici si un atasament cu partea din schema unde figureaza tubul dublu ECL86. Regula generala (valabila pentru orice fel de schema, nu doar pentru cele electronice) este ca nota continand valoarea unei tensiuni se pozitioneaza cat mai aproape de nodul unde se masoara acea tensiune. Asadar in schema din atasamentul doi, nota incadrata cu albastru este pentru nodul de la confluenta pieselor care converg catre grila de comanda a triodei (pin 1) si nu pentru tensiunea de negativare de pe catodul aceleiasi triode (pin 2) in timp ce nota de tensiuni incadrata cu rosu, se refera la catodul pentodei (pin 7) si reprezinta tensiunea de negativare a pentodei. De altfel, se vede peste tot acolo une sunt notate tensiunile de negativare, ca ele sunt diferite, in timp ce in nota incadrata cu albastru, cele doua tensiuni sunt egale. Ca sa ne convingem ca este asa cum spun, facem urmatoarele calcule: Notam cu U, diferenta de tensiune dintre tensiunea pe borna pozitiva a condensatorului C505 in valoare de 170 V si tensiunea de pe anodul triodei (pin 9) care este de 110 V. Avem U = 170-110 = 60 V. Impartim aceasta tensiune la valoarea rezistentei R411, care este de 100000 ohm si obtinem curentul anodic in sarcina (pe unde medii) Ia = 60/100000 = 0.0006A, sau 0,06 mA.=, sau 60 uA. Inmultind acest curent cu valoarea rezistentei R410 de 2200 ohm obtinem tensiunea de negativare care este de 0.0006x2200 = 1.32 V, adica este diferita de valoarea din nota incadrata cu albastru. Asadar, nu numai ca cele doua valori sunt egale, dar nici-una nu corespunde cu valoarea calculata pentru tensiunea de negativare.

image.png.fbcaf9fae50ec1794399a9822fbe7a34.png

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83854

Acum 19 ore, ola_nicolas a spus:

Constat ca probabil ai vreo boala mintala, tot tinandu-te scai de de mine

Interesant limbaj pentru un inginer de 68 ani!!!

ESR-ul este un fenomen care masoara gradul de izolare electrica intre armaturi. Asadar un condensator strapuns, sau unul cu izolatia afectata de un anumit ESR, poate permite trecerea unui curent continuu provenind de la polarizarea anodului.

Sa vedem ce spune documentul recomandat de dumneata:

CITAT:    ESR acționează ca un rezistor în serie cu un condensator. ESR-ul unui condensator este evaluarea calității acestuia. Știm că, teoretic, un condensator perfect este fără pierderi și are, de asemenea, valoarea ESR zero. Adesea, această rezistență (ESR) cauzează defecțiuni în circuitele condensatorului. Efectele rezistenței în serie echivalentă Rezistența în serie echivalentă (ESR) a condensatorului de ieșire din circuit afectează performanța dispozitivului. Și, de asemenea, ESR poate reduce tensiunea de alimentare a unui condensator. ESR este destul de opus rezistenței de izolație a unui condensator care este prezentat ca rezistență pură în paralel cu condensatorul la un anumit tip de condensatoare. Un condensator ideal are doar capacitatea sa și valoarea ESR este foarte mică (mai puțin de 0.1Ω). Dacă grosimea dielectricului crește, atunci ESR va crește. Dacă suprafața plăcii crește, atunci valoarea ESR va scădea.

##############

Subliniere:     ESR este destul de opus rezistenței de izolație a unui condensator care este prezentat ca rezistență pură în paralel cu condensatorul la un anumit tip de condensatoare.

################################

De altfel se pare ca ai citit raspunsurile mele din doua in doua randuri, daca nu chiar din trei in trei, deoarece eu am precizat acolo care sunt fenomenele care conduc la aparitia unui curent continuu in rezistenta legata intre grila de comanda a unui tub si masa.

Eu nu am contestat ce ai rescris aici, ci faptul ca tensiunea indicata pe schema este din catodul lampii, nu din grila cum ai afirmat dumneata. Cum sa spuna o firma producatoare ca trebuie sa fie 1V in grila unei triode de curent mic cand acolo este referinta de negativare a tubului, adica 0V iar tensiunea din catod va fi cea pe care o comparam cu caracteristica tubului din catalog si ne dam seama eventual de uzura tubului?

Orice program de simulare lucreaza cu materialul clientului, ce tensiune avem in grila triodei aici?

ec11.png

##########################

ec22.png

#############

Deci 12microvolti in grila daca as creste rezistenta de la 1M la 10M!!!

Apoi daca am avea 1V in grila (posibil), atunci in catod ar fi trebuit sa masoare colegul aprox 2,2V.

Se vede fenomenul la pentoda, cand urca parazit potentialul in grila, creste mult curentul si distorsioneaza.

CITAT:   

Daca valorile nu s-au modificat in realitate, atunci verifica tensiunea continua intre masa si punctul marcat de mine in atasament, adica la bornele rezistorului R414 de 1M.
Raspuns:  2.2 v si a urcat pana la 6.1 cand incepe sa distorsioneze

Editat Marți la 23:05 de uscatu83

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83857

Acum 5 ore, dumitrumy a spus:

... Eu nu am contestat ce ai rescris aici, ci faptul ca tensiunea indicata pe schema este din catodul lampii, nu din grila cum ai afirmat dumneata ...

... Nu te mai obosi cu justificari, Ceea ce ai scris este o gogomanie. Nici macar nu te-ai obosit sa citesti ultimul meu mesaj, unde se demonstreaza ca nu este asa. Uite cum se indica tensiunea intr-un nod, atunci cand exista riscul de confuzii - exista acolo o sageata care indica locul. Ai doua exemple din acelasi document, note incadrate cu rosu:

image.png.4f87ada5ec48edf5861f8e0d830e3499.png image.png.66704c649ba8eee5cfd6c09073c25c23.png

Arata-le, celor care citesc, unde este sageata care indica faptul ca tensiunea de 1 V este pentru catod!

... Eu nu am contestat ce ai rescris aici ...

Pai de ce trebuie sa contesti, sau sa nu contesti ceva? Pentru asta ai facut optiunea de a fi membru al acestui forum? Daca esti sigur pe ceea ce vrei sa transmiti, atunci intervii cu propria opinie, fara sa contesti opinia altcuiva. Presupunand ca ai avea dreptate, atunci si eu si altii care au alta opinie, s-ar putea sa-si dea seama ca ceea ce stiau nu este tocmai exact si in felul acesta sa fii autorul moral al transmiterii unor cunostinte utile si altora. Mai mult decat atat, eviti sa te faci de bacanie cu simulari de genul celor pe care le-ai ilustrat mai sus si care nu fac decat sa te contrazica pe tine si sa-mi dea mie dreptate. Daca citeai ceea ce am scris eu mai sus, ai fi vazut ca decalajul de tensiune (provocat de rezistenta din catod) calculat de mine este de 1.32 V, iar cel din simularile tale este de 1.259 V, adica pe aproape, dar nu este nicidecum de 1 V cat indica nota din schema. In ceea ce priveste incercarea ta de a determina (prin simulari) tensiunea continua pe grila, si de a sustine ca ea este de 0 V, sau de 12 mV, nu am inteles in final cat, ea este dea dreptul ridicola, deoarece modelele matematice actuale de simulare pentru tuburile electronice, nu modeleaza curentii reziduali determinati de scurgerea electronilor la masa prin rezistenta dintre grila si catod. Intamplator, ai gasit terenul batut de subsemnatul in acest domeniu. Ba inca (daca esti curios) poti citi chiar pe acest portal articole semnate de mine despre modelarea diferitelor fenomene in tuburile electronice. Chiar am credinta ca cel despre modelarea curentilor in circuitul grilelor ecran ale pentodelor este original si probabil chiar o premiera in domeniu. Altminteri (daca vei cauta in raspunsurile anterioare) ai putea sa citesti care au fost masuratorile efective ale initiatorului acestui topic pentru grila de comanda a pentodei, care crestea rapid de la 4.5, la peste 6 V intr-un timp scurt doar datorita curentului rezidual de scurgere a electronilor "vagabonzi".

In legatura cu ESR-ul, exista modele matematice care considera rezistenta in serie, dar si modele matematice care o plaseaza in derivatie. Atata timp cat exista formule deja stabilite in electronica pentru transfigurarea circuitelor serie in circuite derivatie si invers, nu poti veni cu o asemenea justificare. Fapt concret este acela ca ESR-ul se afla la originea unor anomalii si defectiuni care se manifesta in diferite circuite. In rest este doar teorie goala, si ambitia bolnavicioasa a cuiva de a contrazice (cu orice pret) pe altcineva.

Din nou il citez pe admin @donpetru, deoarece aici nu se discuta polemici, ci se dau sfaturi pentru restaurarea unui radioreceptor. El va decide ce se va intampla cu aceste postari.

Post Scriptum:

... Interesant limbaj pentru un inginer de 68 ani!!! ...

Limbajul intr-o polemica este asa cum este. Atata timp cat iti permiti sa faci afirmatii gratuite (fara argumente) pe care le indrepti impotriva mea, sau a opiniilor mele, nu ai de ce sa te miri. Daca as sta sa caut prin multele topicuri unde am avut "polemici" asemanatoare, in mod sigur gasesc si eu asemenea exemple de "limbaj" in postarile tale. Tocmai de aceea moderatorul trebuie sa elimine asemenea postari.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83858

Nu este nicio polemica, de fapt despre sfaturi este vorba. 

Ai inceput cu un sfat prost, i-ai spus sa puna spirele la loc si sa foloseasca un generator de semnal pentru intrare (de parca ar fi pe toate drumurile ca multimetrele). Adica contraziceai evidenta, in sensul ca dupa modificare receptiona cateva posturi. Dupa interventia mea ai sters postarea si ai aruncat cu noroi pe mine ca sa iesi curat. Apoi ai continuat senin uitand de postarea gresita. Daca tot apelezi la administrator, aveti pozitia corecta in care sa refaceti acele postari.

Deci la prima interventie am avut dreptate si era util pentru ca sustinea modificarea facuta de #uscatu. 

A doua interventie este tot in interesul forumului, adica sa nu ramana o explicatie urechista despre functionarea blocului UUS. Cum sa fie cuplate bobinele din ARF (amplif. de radio frecventa) si oscilator local? Pai bobina oscilatorului local fixeaza de fapt postul receptionat iar ARF aduce acest post (frecventa lui) la un nivel cat mai ridicat pt. o receptie de calitate. Ca oscilatorul este si mixer, asta este alta problema. Cele doua bobine sunt cuplate mecanic ca si sectiunile unui condensator variabil de acord.

Orice post este citit nu doar pt. a vedea ce operatiuni face cineva, ci si pentru suportul teoretic al actiunilor care vor ajuta la o interventie asemanatoare fara sa mai intrebe pe forum. Asa ca este important continutul si nu pot fi lasate greselile (mai ales cele grosolane) nesemnalate.

ESR este rezistenta echivalenta serie si ea este reprezentata intotdeauna in serie cu condensatorul. Ea da puterea disipata de condensator cand acesta este parcurs de curent. In cazul nostru se verifica static circuitul, prin condensatorul de cuplaj nu trecea curent ca sa conteze ESR. Pierderile in condensator care sa duca la aparitia tensiunii pozitive in grila nu pot fi decat de tip "paralel", adica scaderea izolatiei dielectricului sau chiar a plasticului ce-l imbraca.

ESR-ESL.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83859

Domnule. Eu nu am sters nimic. Moderatorul a sters. Acolo unde initiatorul a facut modificari (pe care le-a gasit de fapt pe ElForum, unde am gasit exact aceeasi imagine) este vorba despre un transformator de frecventa intermediara pentru etajul de UUS. Intamplator, facand aceste modificari, a avut norocul sa nu "amuteasca" de tot radioreceptorul pe unde ultrascurte, dar asa dupa cum si afirma initiatorul, auditia este slaba si nici nu se prind prea multe posturi, ceea ce inseamna ca modificarile au afectat sensibilitatea si selectivitatea pe UUS. Modificarile nu se fac in aceasta maniera. Cand vom ajunge acolo se va vedea care este de fapt procedura corecta.

@donpetru

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83860

La 29.06.2023 la 17:11, ola_nicolas a spus:

3. Constat ca probabil ai vreo boala mintala, tot tinandu-te scai de de mine, oriunde mai postez pe acest forum. Pentru ce faci domnule asta?! Nu ne cunoastem personal.

4. Pentru conformitate, am sa-l citez si pe admin @donpetru. Sa vedem ce are si el de spus in legatura cu asemenea chestiuni.

Dl. Olaru, din pacate ati incalcat regulamentul site-ului si ati fost penalizat cu un punct de avertizare. In plus, pana la data de 7 iulie 2023 nu mai puteti adauga comentarii in cadrul acestui topic. Pe viitor, mai multa atentie in limbajul postarilor.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83861

• 3 weeks later...

Chiar daca este parasit, poate cineva doreste sa citeasca.

Circuitul de intrare daca a ramas in banda EST, va lasa sa treaca (poate parazit) doar posturile puternice. 

Si unde am intervenit eu la cuplajul afirmat intre cele 2 bobine: nu numai ca nu exista functional, dar se iau toate masurile pt. a fi minim> vezi text.

ecc1.jpg

#######################################

ecc2.jpg

ecc3.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-83873

• 6 months later...

Nu ca ar mai conta, dar dupa ce am fost verificat la tigle am zis sa pun raspunsul unui constructor de amplificatoare pe lampi. Asta ca raspuns la postarea: " poti sa masori si tensiunea continua pe grila de comanda a triodei (pinul 1) tubului PCL86. Ea este de 1 V si este precizata in schema".

tri11.jpg

tri22.jpg

tri33.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/4/#findComment-84255

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock