Sari la conținut

Resuscitare radio Darclee

Postări Recomandate

Dezlipeste terminalul condensatorului C409 de 6.8 nF (cel de la nodul marcat in atasament) si cauta unul identic prin sertar. Lipeste-l pe spatele PCB-ului si verifica din nou. Atentie, condensatorul trebuie sa reziste la o tensiune de cel putin 300 V!!! Daca nu ai asa ceva prin sertar, atunci ia la verificat condensatorul de pe placa. Vezi daca nu cumva este strapuns, sau cu un ESR prea mare.

P.S.:

1 - Nu cred ca trebuie sa-ti mai spun ca toate masuratorile trebuiesc facute in momentul in care se denatureaza sunetul;

2 - Daca nu ai cond de 6.8 n, poti pune si unul mai mare, cu conditia sa reziste la o tensiune de 300 V sau mai mare;

3 - Daca exista vreun impediment sa continuam astazi, atunci da-mi un mesaj. Mai am si un articol pe care trebuie sa-l verific.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83837
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 56
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Pe linia de masuratori pe care am mers, mai este o singura verificare de facut. dezlipeste capatul dinspre nodul marcat de mine al rezistentei R414 de 1 M si verific-o daca nu este intrerupta sau decalibrata - cu valoarea marita. Daca da, atunci schimb-o si reverifica. Daca nu, atunci putem continua si alta data.

P.S. - In cazul in care rezistorul R414 de 1M este intrerupt, sau cu rezistenta marita, atunci electronii "vagabonzi" care nu ajung pe anod, se acumuleaza pe grila nemaiputand sa se descarce prin rezistenta la masa si de aceea se mareste tensiunea continua a nodului marcat in atasamentul de mai sus. Daca acest scenariu se adevereste, atunci ar trebui reverificat (dupa inlocuirea rezistentei cu una buna) si tubul ECL84 original, care se putea manifesta cu desarcari in interior, tocmai datorita acestui defect.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83840

Acum 6 ore, ola_nicolas a spus:

Am omis sa te intreb de la inceput. Daca pui un disc de vinil si dai pe pick-up, se aude tot asa?!

La fel se manifesta si pe pickup si pe intrarea auxiliara la care am montat de proba un radio digital cu bluethoot. Diseara cand ajung acasa fac masuratorile indicate de dumneavoastra si va anunt.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83841

Acum 2 ore, uscatu83 a spus:

... La fel se manifesta si pe pickup si pe intrarea auxiliara ...

O.K. Atunci in mod sigur defectul este la amplificator, care include (ca prim etaj) si partea trioda a lui PCL84, sau la preamplificator. Sunt insa sanse mari ca defectiunea sa fie chiar la rezistorul mentionat mai sus, deoarece acolo exista fluctuatiile de tensiune neconforme cu schema. De proba, poti sa masori si tensiunea continua pe grila de comanda a triodei (pinul 1) tubului PCL86. Ea este de 1 V si este precizata in schema. Daca aceasta tensiune ramane constanta, atunci sigur este defect rezistorul R414 de 1 M. Daca tensiunea intre masa si grila triodei fluctueaza, atunci trebuie verificat si rezistorul R409 de 1 M, sa nu fie intrerupt sau cu rezistenta marita. Daca tensiunea aici este stabila, atunci se va mai putea verifica rezistorul R402 de 10 M din grila de comanda a tubului EABC80, care este etajul de preamplificare, pe care s'au "altoit" si reglajele de tonalitate. Dar sansele ca defectul sa fie aici sunt destul de mici, avand in vedere descarcarile manifestate in tubul original ECL86. Cam pe aici ar trebui sa fie localizata defectiunea.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83842

Ati avut dreptate cu rezistorul 414. La rece masura 1.1 M, dar cand se incalzea sarea pe la 1.4 M. L-am schimbat si totul este in regula acum. Caderea de tensiune pe rezistenta de 130 ohm este de 4,4 v, pe r 414 0.9 v, pe r 402 sunt o.5 v. Am schimbat si rezistorul r 411, la mine era de 150k si in schema este de 100k. Am constatat ca de cand l-am luat se auzea rau, acum se aude foarte bine.

Va multumesc pentru indrumari. Maine daca am timp o sa bobinez spire pentru diferenta de tensiune de filament.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83843

Acum 30 minute, uscatu83 a spus:

La rece masura 1.1 M, dar cand se incalzea sarea pe la 1.4 M

Poti sa reduci putin valoarea acelui rezistor. In loc de 1 M, lipeste unul de 910 k. Faptul ca la 1.1 M sistemul se dezechilibreaza denota ca valoarea de 1000 k este prea mare pentru schema. Nu cred ca vei avea prea mari probleme. Va creste / scadea produsul amplificare banda, dar intr-o proportie nesemnificativa pentru a avea probleme. Tubul ECL86 original, l-ai verificat din nou?! Merge, sau se comporta tot cu descarcari interioare?! Altminteri, ma bucur ca ai reusitsa remediezi defectiunea. Era o defectiune foarte subtila. Probabil ca de aceea fostul proprietar a renuntat la radio-combina. Stai in continuare cu ochii pe rezistorul respectiv. Oricum, regimul de functionare, dupa ce avalansa de electroni vagabonzi reusea sa modifice punctul static de functionare (PSF) era unul destul de periculos. De aceea te-am indemnat sa masori direct curentul anodic. Un curent de peste 50 mA cat ai gasit este prea mult. S-ar putea ca tubul original sa nu mai poata fi utilizat, daca el a fost lasat mult timp in functiune in acest regim. Facand un calcul, 230V x 0.05A =  11.5 W, in timp ce tubul nu poste disipa in conditii de siguranta mai mult de 9 W. Daca in locul unui tub, ar fi fost un tranzistor, ar fi fost foarte complicat de depanat, deoarece trebuiau luate masuri de protectie. Asta este un mare avantaj al tuburilor. Rezista un timp limitat, chiar si unui regim de suprasarcina periculoasa.

In legatura cu inlocuirea rezistentei de 150 k cu una de 100 k, problema se pune in felul urmator. Masoara din nou tensiunea continua pe anodul pentodei si curentul anodic. Si daca Ua x Ia < 9 (W) atunci este in regula, daca nu atunci nu este bine. Poti masura curentul anodic si indirect, masurand caderea de tensiune la bornele lui R411 si aplicand relatia Ia = UR411 / R411. De altfel te sfatuiesc sa iei la rand toate tensiunile continui din schema si sa le verifici. Daca esti in preajma lor, atunci totul este bine, daca nu atunci discutam.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83845

Acum 7 ore, dumitrumy a spus:

Care este R402?

dar11.jpg

R 402 10M este la iesirea din tubul eabc80. Ola_Nicolas m-a indrumat sa masor si acolo tensiunea continua.

Screenshot_20230629-063225_Gallery.jpg

Editat de uscatu83
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83846

Am schimbat si r413, indica 11.2 k. Am refacut masuratori si am asa: caderea pe r412 4.3v, r414 0.8v, r411 37v, tensiunea pe pinul 6 241v, pinul 9 85v.

Tubul vechi ecl86 nu mai pot sa il probez ca a pus copilul mana pe el si ia indoit doi pini, cand am incercat sa ii indrept s-au rupt din pacate

Editat de uscatu83
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83847

Pozitioneaza-l pe unde medii si cu acord pe un post romanesc, care se aude cat mai bine. Masoara tensiunile la iesirea din redresor si verifica-le cu schema. Apropos de rezistente, aparatul fiind construit inainte de anul 1960, are peste 63 de ani. O rezistenta, chiar si daca sta in sertar si tot isi schimba valoarea. De regula aceasta se mareste. Asadar, daca gasesti diferente de tensiune dupa redresor, atunci verifica rezistentele R500, R501 si R502. Am inteles ca electroliticii deja s-au inlocuit. Verifica aspectul tubului redresor si eventual masoara curentii anodici. Ai probabil o dubla dioda EZ80 sau EZ81. Masori mai intai tensiunea comuna pe cei doi catozi - Uc. Masori apoi curentii anodici in mod direct (cu miliampermetrul testerului) faci media (semisuma) lor (Ia) si recalculezi prima data rezistenta echivalenta a grupului R500/R501 cu relatia Rech = (Uc-220)/Ia. Verifici daca aceste doua rezistente au in paralel  aceasta valoare. Daca nu, atunci le schimbi cu altele noi puse in derivatie, care sa aiba rezistenta echivalenta corespunzatoare. Verifici apoi, daca pe grila ecran a pentodei (pin 3) ai 220 V asa dupa cum indica schema. Daca ai rezolvat aceasta problema, atunci verifici si tensiunea la borna condensatorului C505, care ar trebui sa fie de 170 V, conform schemei. Daca nu ai aceasta valoare, atunci inlocuieste R502, astfel incat sa obtii o tensiune cat mai apropiata. Dupa ce ai facut aceste verificari si ai pus la punct tensiunile redresate, reverifici conform schemei toate tensiunile continue indicate in schema. Cele mai relevante sunt tensiunile de negativare a grilelor diferitelor tuburi (cele dintre masa si catozi) care trebuie sa corespunda la "virgula". Daca aceste tensiuni sunt corecte, atunci verifici tensiunile continue anodice si pe grila ecran (la pentode) care trebuie sa se situeze pe aproape, in jurul valorilor din schema. Daca vreuna dintre tensiunile de negativare nu corespunde, atunci verifici rezistenta de negativare (cea dintre masa si catod) si eventual o inlocuiesti. Daca ai facut aceste verificari, in linii mari radio-combina este readusa in parametrii nominali si poti sa treci mai departe la partea cu modernizarea blocului UUS, care este partea cea mai complicata.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83850

La 28.06.2023 la 8:44, ola_nicolas a spus:

De proba, poti sa masori si tensiunea continua pe grila de comanda a triodei (pinul 1) tubului PCL86. Ea este de 1 V si este precizata in schema.

De unde ar putea apare aceasta tensiune? Cine sa o genereze ca sa fie indicata pe schema? Pe schema aceea tensiune este din alt punct, recunoscut imediat de un electronist.

CITAT 2:     Dezlipeste terminalul condensatorului C409 de 6.8 nF (cel de la nodul marcat in atasament) si cauta unul identic prin sertar. Lipeste-l pe spatele PCB-ului si verifica din nou. Atentie, condensatorul trebuie sa reziste la o tensiune de cel putin 300 V!!! Daca nu ai asa ceva prin sertar, atunci ia la verificat condensatorul de pe placa. Vezi daca nu cumva este strapuns, sau cu un ESR prea mare.

########################

Cum poate ESR-ul unui condensator sa influenteze polarizarea DC a unei lampi?

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7529-resuscitare-radio-darclee/page/3/#findComment-83851

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock