Sari la conținut

Decontaminarea pestelui de mercur


cavit

Postări Recomandate

Buna parte din pestele oceanic, dar si cel de pe Dunare este contaminat serios cu mercur, plumb si alte metale grele, mercurul este principala problema.

Pestele necontaminat este scump si greu de procurat, decontaminarea este o solutie pentru toate buzunarele.

Propun spre analiza mai multe variante de decontaminare.

 

1. decontaminarea pestelui viu prin introducerea lui in bazine cu apa fara mercur cu adaos de seleniu care se leaga de proteine competitiv cu mercurul, eventual utilizarea de frecvente care desfac mercurul de pe proteine pentru a mari viteza schimbului mercur seleniu.

2. decontaminarea pestelui mort printr-o metoda electrochimica, pin plasarea lui la anodul unor bai galvanice, astfel metalele vor fi transoprtate la catod, +/- modularea curentului cu frecvente care desfac mercurul de pe proteine.

La aceasta metoda propun o mica dezbatere in legatura cu materialul electrozilor pe care punem pestele si cu ce metale am putea sa incarcam carnea respectiva,

In principiu am putea folosi electrozi de grafit, in felul acesta descarcam carnea de toate metalele, chiar si de cele folositoare sau sa adaugam la electrodul anodic ceva metale folositoare organismului si  formulam electrodul in asa fel incat sa se obtina concentratii biologic favorabile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intr-adevar, e o loteria in ziua de azi sa mananci peste prins din Dunare sau din nu stiu ce rau. Dar sunt si zone "sigure" - pescarii stiu care. Adica, mai bine m-as duce intr-o zona sigura sa-l pescuiesc, unde stiu ca poluarea e minima decat sa ma aventurez sa decontaminez prin nu stiu ce instalatie pestele. :scratchchin:

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intrebarea (de baza) care se pune este: omul modern este chiar atat de liber de mercur, incat consumul pestelui oceanic, sau de dunare sa fie atat de periculos?!?!?! Eu personal ma indoiesc de aceasta. Asadar efortul de a decontamina ceva cu care eu insumi sunt contaminat (iremediabil) mi se pare o inutilitate. Faptul ca suntem in viata, inseamna ca gradul de contaminare cu mercur, plumb si alte alea, nu este chiar atat de ridicat. Aceeasi logica, si atanci cand vorbim despre peste, sau oricare alt vanat. Asadar, asemenea metode de decontaminare mi se par desuete. In alta ordine de idei, atat pestele, cat si oricare alt vanat se consuma preparat termic, iar prin fierbere / prajire, probabil ca se decontamineaza in mare masura (mai ales mercurul) care migreaza foarte usor, la cea mai mica agitatie mecanica.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sa discutam putin tehnic,

 

Mercurul se acumuleaza in organism cu fiecare aliment contaminat mancat si se elimina foarte incet.

Mercurul se leaga de proteine, chiar si prin preparare tremica se indeparteaza foarte putin.

Spre deosebire de alte metale grele este toxic, mai ales pentru tesutul nervos si sistemul imunitar.

 

Mecanismul de actiune este urmatorul: se leaga de proteine competitiv cu seleniul, exista selenoenzime care daca leaga mercur in loc de seleniu sunt inactive, blocheaza metabolimsmul celular.

 

Lumea a cautat si gasit frecvente pe care rezoneaza legaturile dintre diverse metale grele si proteine, mobilizand astel aceste metale si facilitand eliminarea lor.

 

Am facut dozari de mercur in urina comparativ intre oamenii care lucreaza cu fulminat de mercur si cei care obisnuiesc sa manice regulat peste oceanic, in unele cazuri pestele a batut uzina.

 

Suplimentele cu seleniu reduc efectele intoxicatiei cu mercur, dar din pacate majoritatea au putin seleniu, daca mai aveti redresoare cu seleniu nu le aruncati sunt foarte utile.

 

Pastravul nu prea e contaminat, am cunostinta cu pastravarie la munte, dar din pacate acela e plin de helicobacter si nu se distruge pe grill  sau gratar, trebuie marinat in oala cu presiune sau la autoclav.

 

In concluzie: de aia nu prea maninca romanul peste.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bun! Cuvantul profesionistului nu poate fi usor negat. Dar daca tot discutam tehnic, de unde acumuleaza pestele mercur sub forma legaturilor mai sus mentionate?! Daca la om mercurul se acumuleaza in organism indeosebi la cei care (d.p.d.v. profesional) lucreaza in mediu cu mercur, la animale / pesti, aceste acumulari ar trebui sa fie foarte aproape de zero. Un animal poate fi pus intr-un mediu cu mercur, probabil adus in contact cu acesta tot in cadrul activitatilor umane. Asadar, daca pestele este contaminat cu mercur, ar trebui ca acest lucru sa dea un indiciu guvernelor, ca exista activitati umane care implica mercurul si care deverseaza reziduri tehnologice continand acest metal, direct in ape curgatoare / mari / oceane, etc. Cum poate fi acceptabila o asemenea situatie???

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mercurul este prezent in natura si mai ales in apa (rauri mari oceane) in mod natural de sute de mii de ani (contrar asteparilor boombasstice ale unora) treaba e ca ne-am apucat sa-l monitorizam de vreo 30 de ani incoace.

Industria foloseste tot mai putin mercur (ca si alte metale grele plumb cadmiu etc.)

RR

 

Organic mercury compounds are rarely found in drinking water. There are many ways that mercury can get into your drinking water: Rain and snow can carry mercury from the air into surface waters supplies such as lakes, rivers and reservoirs.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt zone contaminate natural cum e Golful Mexic si evident raurile care se varsa acolo in care se spala zacaminte de cinabru de pe continent, dar eroziunea acestor zacaminte a fost accelerata de activitatile de extractie umane, desi se folosete mai putin zacamintele tot decoprtate au ramas si sunt antrenate in apa oceanului, restaurarea ecologica e scumpa si dureaza mult timp.

 

Cu Dunarea si Marea Neagra e alta poveste, lamplile cu mercur care au iluminat peste 100 de ani germania mai tarziu si restul Europei plus industria militara si toate ramasitele acestor industrii se scurg incet in ape, inca se mai scurg, se pare ca au existat si alte industrii la limita clandestinitatii care au extras si utilizat mercur.

 

In Asia e jale, doar China  a inceput sa ia masuri, insa chiar si asa exista multe surse de poluare plus o poluare reziduala serioasa.

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock