Sari la conținut

boxe mai vrchi romanesti

alex_91

Postări Recomandate

Am doua boxe 40-60W [asa scrie pe ele, cred ca 60W reprezinta puterea pe care o poate suprta pe o durata scurta de functionare] impedanta de 8 ohmi, sunt VTP, asa cred ca se numeste modelul, are 3 difuzoare fiecare [bass, medii, inalte] si in interiorul cutiei are o pasla sau ceva de genul [un fel de vata de plastic] {la una din boxe ii se arsese difuzorul de inalte [la nunta tatalui meu blink.gif ] dar l-am reparat foarte usor, adica l-am bobinat, am tinut cont de sensul bobinei si de sectiunea sarmei [am pus sarma cu doi microni mai subtire, era cea mai apropiata seciune p care am gasit o] si sunt multumit de cum se aude, aproape perfect first.gif} dar nu aveam cum sa le folosec pentru ca nu aveam amplificator, asa ca m-am apucat de unul [2x100W,4ohmi] dar nu cred ca o sa scoata nici 40W la tensiunea si amperajul optim, dar in schimb se aude impecabil, zic eu. ce parere aveti boxele sunt suficient de puternice pentru o petrecere? nu am fost nici o data la un trest de amplificator de 40 W sau a unor boxe de 40W [adica nu stiu ce inseamna exact 40W]. Nu o sa pot folosi nici o data boxele la maxim cu un amlificator de 40W si 4 ohmi ?!?! :b7:

PS: Se merita sa faci boxe sau este mai bine sa le cumperi??? mie nu prea mi se par asa bune boxele cumparate [nu prea sunt HI-FI] si cele care sunt cu adevarat HI-Fi sunt prea scumpe. Dv. c preferati daoua boxe sau un sistem 5.1 sau 7.1?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ce parere aveti boxele sunt suficient de puternice pentru o petrecere?

Depinde de care...petrecere. Era bine sa fi postat si niste imagini cu boxele.

nu am fost nici o data la un trest de amplificator de 40 W sau a unor boxe de 40W [adica nu stiu ce inseamna exact 40W

Masurarea puterii amplifcatoarele se face conform indicatiilor din materialele postate mai jos, cu observatia ca teoria este prezentata in ipoteza in care sursa de alimentare a amplificatorului este ideala (adica de putere teoretic infinita). Daca sursa de alimentare nu este ideala (caz practic), puterea obtinuta la iesirea amplificatorului pe anumita impedanta de incinta acustica este mai mica decat cea evaluata teoretic conform forumulelor (a se vedea in special materialul teoretic in limba romana).

Masurarea_puterii_amplificatoarelor_audio.pdf

AMH___Audio_Measurement_Handbook.pdf

Incintele acustice au puterea definita in mare parte de difuzorul de joase. Masurarea puterii difuzoarelor se realizeaza dupa mai multe standarde: AES, IEC etc. Deoarece modul in care face masurarea puterii difuzoarelor conform binecunoscutelor standarde anterior mentionate nu coincinde si nici nu se poate compara cu modalitatea, respectiv rezultatul masurarii puterii amplificatoarelor audio, acest lucru a creat o serie de confuzii (interpretarii) si in modul de alegere a ansamblului incinta acustica-difuzor, cu repercursiunii asupra duratei de viata a incintei (in general, a difuzorului de joase). Oricum, sunt mai multi factori care intervin aici si care se rezuma doar la partea electrica a sistemului (difuzor-amplificator). Se cunoaste faptul ca un difuzor suporta o anumita putere in functie de frecventa si periodicitatea semnalului aplicat. Puterea suportata scade foarte mult in zona inferioara a caracteristici de frecventa a sa, deci chiar aproape de zona unde difuzorul incepe sa se comporte liniar. Comportarea liniara a difuzoarelor de joase are loc la frecvente foarte joase. Si amplitudinea semnalului aplicat de frecventa respectiva are rolul ei. Nu degeaba, nu stiu daca ati avut vreodata ocazia sa constatati, ca difuzoarele nu rezista la componente contiunue chiar de valori relativ mici. Componenta continua este sau poate fi privita ca un semnal alternativ de frecventa 0.

Un document care trateaza o parte din aspectele mentionate anterior este acesta:

http://www.scientific-acoustics.com.au/dow...ker%20Power.pdf

Cel mai bun standard care sa conduca la o alegerea cat mai precisa si corecta a amplificatorului pentru o anumita incinta (difuzor), este cel "clasic" stabilit acum mai bine de 50 de anii in urma si care s-a folosit intens pana in anii 90 si se mai foloseste si acum in proiectarea (mai mult "verificarea") sistemelor de sonorizare. Acesta masoara puterea difuzorului cu o frecventa test apropiata sau egala cu frecventa limita inferioara de la care difuzorul incepe sa lucreze liniar si tot acest standard masoara puterea difuzorului inainte sa se faca prezenta compresia termica, mai exact bobina difuzorului (careia i se cunoaste caracteristicile) nu depaseste de 1,5 sau de doua ori temperatura mediului ambiant (ca referinta 25 sau 30 grade Clesius). Ceea ce am spus mai sus difera de la producator la producator, unii preferand sa aplice standarde mai de actualitate deoarece au si o latura comerciala, tinta finala a oricarui producator sau departament de marketing a producatorului fiind aceea sa vanda produsul.

Sigur o sa intrebati de ce acest standard ? Deoarece in timpul exploatari difuzorului (incintei acustice), corectiile sistemului de sonorizare pot modifica raspunsul in frecventa a programului, in special a difuzorului de joase, astfel incat difuzorul de joase poate fi solicitat foarte mult de frecventa limita inferioara la care s-a facut masuratoare, frecventa care forteaza drastic miscarea membranei si puterea suportata de difuzor.

PS: Se merita sa faci boxe sau este mai bine sa le cumperi??? mie nu prea mi se par asa bune boxele cumparate [nu prea sunt HI-FI] si cele care sunt cu adevarat HI-Fi sunt prea scumpe. Dv. c preferati daoua boxe sau un sistem 5.1 sau 7.1?

Se merita sa faceti incinte acustice PRO si sa cumparati incinte ieftine SH, asta in functie de bani care ii aveti disponibili in buzunar si pretentii in ceea ce priveste "sound-ul".

Link spre comentariu

Depinde de care...petrecere. Era bine sa fi postat si niste imagini cu boxele.

Se merita sa faceti incinte acustice PRO si sa cumparati incinte ieftine SH, asta in functie de bani care ii aveti disponibili in buzunar si pretentii in ceea ce priveste "sound-ul".

Zile de nastere petreceri mai mici, [nu vreau sa ma fac lautar blink.gif, al nunti si botezuri]. La SH nu sunt prea omorate??? cum pot proteja incitele, adica sa realizez un montaj, care sa fie chiar in incinta, care sa scoata acele frecvente foarte joase? c montaj ar trebui dak exista asa ceva ??? incintele nu prea au fost folosite chiar dak sunt vechi. :a3:

PS: o sa le folosesc cel mai mult pentru camera mea [pt asta sunt destul de bn{folosesc amplificatorul de la boxele de pc}momentan]

post-631-1205672272_thumb.jpg

post-631-1205672276_thumb.jpg

post-631-1205672280_thumb.jpg

post-631-1205672285_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pentru "petreceri mai mici", incintele acustice prezentate sunt numai bune.

cum pot proteja incitele, adica sa realizez un montaj, care sa fie chiar in incinta, care sa scoata acele frecvente foarte joase? c montaj ar trebui dak exista asa ceva ??? incintele nu prea au fost folosite chiar dak sunt vechi.

Circuitul de protectie la componenta continua si/sau frecvente foarte joase (sub 10-15Hz) se integreaza in amplificatorul audio si actioneaza releul de softstart. Kiturile de amplificatoare audio pe MOSFET si bipolari in etajul final, pe care le voi prezenta la vara, contin acest circuit.

Link spre comentariu

Suport boxele mai multi watti pe 4 ohmi decat pe 8? si daca da cam cati in plus?

Fiecare tip de incinta acustica, fie ca este de 4 Ohmi, fie ca este 8 Ohmi, suporta puterea in conformitate cu caracteristicile difuzorului de joase care o echipeaza. Spre exemplu, sunt incinte acustice de 4 si 8 Ohmi care au difuzorul de joase de diam. 25cm, aproximativ aceeasi parametrii TS, aceeasi tip constructiv de incinta, acelasi timp de magnet, membrana si care au aceeasi puterea nominala. Oricum, sunt diferite cazuri (incinte de 4Ohmi de 100W DIN, incinte de 8 Ohmi de 60W sau 100W DIN etc) in mare parte rezultate din modul de interpretare si redare a caracteristicilor, acestea fiind diferite de la producator la un alt producator de incinte acustice.

Link spre comentariu

Fiecare tip de incinta acustica, fie ca este de 4 Ohmi, fie ca este 8 Ohmi, suporta puterea in conformitate cu caracteristicile difuzorului de joase care o echipeaza. Spre exemplu, sunt incinte acustice de 4 si 8 Ohmi care au difuzorul de joase de diam. 25cm, aproximativ aceeasi parametrii TS, aceeasi tip constructiv de incinta, acelasi timp de magnet, membrana si care au aceeasi puterea nominala. Oricum, sunt diferite cazuri (incinte de 4Ohmi de 100W DIN, incinte de 8 Ohmi de 60W sau 100W DIN etc) in mare parte rezultate din modul de interpretare si redare a caracteristicilor, acestea fiind diferite de la producator la un alt producator de incinte acustice.

Sa fiu mai exact, vreau sa fac amplificator stereo 2 x 100W, 4 ohmi [am realizat primul montaj, pt mono mai am unul de ralizat pt a fi stereo{acum lucrez la el}(detalii pe topicul "probleme cu o schema pusa in practica de amplificator audio 2 x 100w ") :biggrin: daca o sa scoata amplificatorul 60W 4 ohmi este bun pentru incintele mele acustice?

PS: pe difuzorul de joase scrie 40W 8 ohmi.

Link spre comentariu

daca o sa scoata amplificatorul 60W 4 ohmi este bun pentru incintele mele acustice?

1. In primul rand nu e bine sa spuneti daca. Trebuie sa fiti sigur.

2. Atunci cand alegeti incinta pentru un anumit tip de amplificator sau viceversa, e bine sa luati in considerare factorul de suprasarcina a amplificatorului si ce distorsiuni se inregistreaza la acest factor. "Mai exact", daca factorul de suprasarcina este de 25% si la puterea nominala aveti, sa presupunem 60W in 4 Ohmi, in suprasarcina cu cate procente de distorsiunii puteti avea, tot pe 4 Ohmi, 1,25*60=75W. Puterea modulata de amplificator pe impedante de 8 Ohmi, chiar teoretic este jumate din cea calculata pe 4Ohmi, practic puterea pe 8Ohmi poate fi doar 70-80% din cea masurata pe 4 Ohmi, totul depinde de caracteristicile sursei de alimentare si valoarea tensiunilor de alimentare a amplificatorului.

3. Sa luam acum spre analiza amplificatorul dvs., cel de aici, pentru ca despre acesta ati spus ca e vorba. In acel topic nu ne-ati spus pana la urma la ce tensiune ati alimentat amplificatorul ?

4. Dupa ce o sa-mi comunicati puterea transformatorului, valoarea condensatoarelor de filtraj, tensiunea de alimentare a amplificatorului, dupa aceea as dori sa-mi mai spuneti (difuzorul de bass daca nu ma insel este de 20cm) ce serie este trecuta pe difuzorul de bass si tipul memebranei ? Am sa fac dupa aceea un calcul simplu de "compatibilitate" incinta - amplificator. Totodata, as dori sa mai mentionati daca intentionati intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat sa includeti si un corector de ton ?

Link spre comentariu

Puterea modulata de amplificator pe impedante de 8 Ohmi, chiar teoretic este jumate din cea calculata pe 4Ohmi, practic puterea pe 8Ohmi poate fi doar 70-80% din cea masurata pe 4 Ohmi, totul depinde de caracteristicile sursei de alimentare si valoarea tensiunilor de alimentare a amplificatorului.

3. Sa luam acum spre analiza amplificatorul dvs., cel de aici, pentru ca despre acesta ati spus ca e vorba. In acel topic nu ne-ati spus pana la urma la ce tensiune ati alimentat amplificatorul ?

dupa aceea as dori sa-mi mai spuneti (difuzorul de bass daca nu ma insel este de 20cm) ce serie este trecuta pe difuzorul de bass si tipul memebranei ? Am sa fac dupa aceea un calcul simplu de "compatibilitate" incinta - amplificator. Totodata, as dori sa mai mentionati daca intentionati intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat sa includeti si un corector de ton ?

Acum am inteles cum sta cu impedantele :m7: , am facut proba amplificatorului cu doi acumulatori de bormasina :m7: [20V,18A], da bass ul are diametrul de 20 cm, membrana nustiu din ce este facuta [ceva asemanator cu cartonul :b7: si cauciuc pe margine], sunt mai multe serii trecute le scriu pe toate[s-ar putea sa fie putin gresite, pt ca nu se vad pre bine] "IEI P23052-040" "MAX 40VA/20I-8 OHMI""STR547-1/87" "802"[stampila] si as vrea sa fac in viitor un corector de ton si 4 vumetre, 2 cu ceas si 2 cu leduri dar asta in viitor [probabil in vacanta de vara]

post-631-1206265665_thumb.jpg

Link spre comentariu

Domnule alex_91 ati rezolvat ceva ? Asteptam rezultate ?

BAFTA !

Nu am mai avut timp sa ma ocup, nici de amplificator nici de sursa, o sa mai lucrez la ele in week end si o sa mai revin cu intrebari? daca am neclaritati, cu incintele acusice am inteles cum sta treaba, acum mai astept rezultatul calcului de compatibilitate a d-lui donpetru.

Link spre comentariu

... acum mai astept rezultatul calcului de compatibilitate a d-lui donpetru.

Pentru a efectua "calculul" mai trebuie sa raspundeti la intrabarea urmatoare (pe care am luat-o in citat, in post#11 de mai sus):

In acel topic nu ne-ati spus pana la urma la ce tensiune ati alimentat amplificatorul ?

In cursul acestei saptamani o sa primiti raspunsul privitor "la calcul de compatibilitate" dar asta in functie de cat de repede dati raspunsul la intrebarea de mai sus.

Link spre comentariu

Pentru a efectua "calculul" mai trebuie sa raspundeti la intrabarea urmatoare (pe care am luat-o in citat, in post#11 de mai sus):

In acel topic nu ne-ati spus pana la urma la ce tensiune ati alimentat amplificatorul ?

In cursul acestei saptamani o sa primiti raspunsul privitor "la calcul de compatibilitate" dar asta in functie de cat de repede dati raspunsul la intrebarea de mai sus.

o sa fac rost de un transformator cu doi secundari fiecare 40-50V, 2 x 100W, o punte redresoare de 20A, si doi condensatori de 5700uF[poate o sa mai pun in paralel 2sau1 pt fiecare tensiune]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock