Sari la conținut

Aluminiu se poate cositorii ?

elco
 Share

Postări Recomandate

Am vazut la o instalatie electrica veche niste legaturi in doze cu o clema si apoi conductoarele de aluminiu rasucite pe o portiune de aprox. 2cm. De ce s-a folosit clema cu surub ? Dupa rasucirea conductoarelor de aluminiu nu se putea cositorii printr-un procedeu anume ? Sau oxideaza rapid aluminiu si nu merge facut asta ?

:wacko:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aluminiul nu se cositorește ușor.... din cauza faptului că oxidează instantaneu in aer.... dacă se poate proteja zona lipiturii de oxidarea instantanee, poate fi lipit.... 

Link spre comentariu

Am luat un aliaj de lipit fara plumb care prinde si pe aluminiu are un flux diferit de cel cu plumb, orcum cele cu plumb nu prind orice flux ai folosi, aluminiu si plumbul nu adera,

Chiar daca protejezi lipitura cu atmosfera de gaz inert tot nu prinde, fluxul dizolva oxidul.

Exista si aliaj de brazat aluminiu dar de topeste la peste 400 grade si acela are un flux special cu care se utilizeaza.

Conductorul de aluminiu nu e mult mai rau ca cel de cupru daca reusesti sa lipesti, clema sau rasucitul nu ajuta cu nimic, cu aliajul acela am reusit sa rezolv.

Link spre comentariu

La 19.03.2023 la 15:42, cavit a spus:

Am luat un aliaj de lipit fara plumb care prinde si pe aluminiu are un flux diferit de cel cu plumb, orcum cele cu plumb nu prind orice flux ai folosi, aluminiu si plumbul nu adera,

Chiar daca protejezi lipitura cu atmosfera de gaz inert tot nu prinde, fluxul dizolva oxidul.

Exista si aliaj de brazat aluminiu dar de topeste la peste 400 grade si acela are un flux special cu care se utilizeaza.

Te referi la sarma de brazat aluminiu cum este cea vanduta aici???

https://alloy.ro/brazare-aluminiu-sarma

Astea sunt niste baghete de aluminiu pentru brazare pretabile pentru lipire Aluminiu +AL, AL+CU, AL+INOX. Din ce stiu, lipeste definitiv aluminiu. Nu doar il cositoresti. Adica, un cupru cositorit, poti sa-l dezlipeste dar aluminiu lipit prin baghet de aluminiu nu merge desfacut fara sa-l afectezi complet. Deci, nu e acelasi lucru ca si cum ai cositorii cupru. De asta pe vremuri legaturile electrice de aluminiu se asigurau prin cleme dar nu intotdeauna pt ca erau instalatii electrice unde nu se facea asta!

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu

Exista si aliaj de lipit fara plumb care se topeste la 230 gradem din pacate am rupt eticheta, nu face priza foarte puternica pe aluminiu, dar pentru instalatii electrice e suficient.

DSCN3049.JPG

Link spre comentariu

Soluția industrială pentru a face aluminiul... cositoribil este electroplacarea cu un metal mai rezistent la oxidare sau măcar cu oxizi ușor solubili. Și mai rezistent mecanic. Aluminiul, staniul, plumbul și cadmiul sunt metale foarte moi fără rezistență la sfâșiere și forfecare. 

Oxidul de aluminiu este, din punct de vedere practic, insolubil și inert chimic. Și extrem de dur.

Ăsta înpiedică aderarea altor metale. Nici un flux nu îl poate dizolva pentru că mai toate fluxurile sunt acide, într-un fel sau altul. 

Acizii accelerează oxidarea aluminiului. 

Oxidul de aluminiu poate fi dizolvat doar de baze puternice ca hidroxidul de sodiu și hidroxidul de potasiu. 

Desigur, nu e ceva de încercat acasă 🙂

După îndepărtarea oxidului se poate electroplaca un alt metal ca argint sau cupru și mai apoi lipi cu aliaje de staniu. 

Discuția asta mi-a amintit de un transformator bobinat integral cu aluminiu, din nu mai știu ce amplif audio, poate @donpetrusau @cavit știu, eu eram copil atunci, prin anii 90... Era ceva din vest, dacă nu mă înșel dar s-ar putea să mă înșel. 

Era aluminiu placat cu argint, cred, după culoare, și emailat la fel ca sârma de cupru uzuală... 

Da... ce ne mai minunam atunci de cât de ușor era ditamai traful și că firele erau ușor de lipit. 

Astăzi sunt foarte comuni conductorii de aluminiu cuprat. 

Link spre comentariu

Am văzut un rus pe youtube care punea o picătură de ulei pe o placă aluminiu şi freca cu vãrful lat al letconului până cositorea o zonă mică.Letconul era gen ciocan clasic electric,de 40-60w.Aliajul de lipit clasic Sn-Pb,fără flux.

Nu găsesc din vechime datele pentru lipirea industrială a aluminiului.Parcă se folosea aliaj fără plumb şi un flux special.

Se poate înţelege şi fără traducere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock