Sari la conținut

Ciocan de lipit vesus letcon

SIG

Postări Recomandate

Pana acum am lipit exclusiv cu pistol de lipit.

Azi mi-am luat,din curiozitate,un letcon de 60 W.

Ma simt cam stangaci cu letconul.Nu am lipit inca ceva concret cu el dar ideea de a tine intr-o mana fludorul iar in cealalta letconul imi pare mai solicitanta ,comparativ cu pistolul de lipit unde luai un pic de fludor si un pic de sacaz pe varful ansei si erai boier.

In plus faptul ca nu am un "tragaci" (intrerupator) parca imi lipseste.

Voi ce preferati?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 35
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Prefer letconul.

Folosesc Weller.

Am 2 statii termoreglabile:una cu un letcon "micro" de 21W si alta cu un letcon de 50W.

Temperaturile reglabile intre 150 si 450 grade Celsius.

Pentru cei care au rude sau prieteni in USA :cu aproximativ 185$ se pot cumpara 2 astfel de statii.

La magazinele Cooper Hand Tools.

Pentru lucrul cu SMD-uri numai statia cu aer cald.

O chinezarie ce-i drept dar isi face treaba.

Link spre comentariu

Prefer letconul.

Idem,pistolul a fost o mare realizare,cand se faceau montaje cu tuburi,deoarece cu letcon-urile care erau atunci,ardeai tot in jur cu capacele rezistentei.Pistolul nu este recomandat pentru traseele moderne(cu latimi mici)exista permanent riscul exfolierii.

Link spre comentariu

Ma simt cam stangaci cu letconul. Nu am lipit inca ceva concret cu el dar ideea de a tine intr-o mana fludorul iar in cealalta letconul imi pare mai solicitanta ,comparativ cu pistolul de lipit unde luai un pic de fludor si un pic de sacaz pe varful ansei si erai boier.

Dl SIG, o lipitura corecta se realizeaza printre altele si incalzind cat mai putin timp fludorul iar ideea de a tine intr-o mana fludorul si in alta letconul vine mai mult in sprijinirea afirmatiei anterioare decat cea clasica cu pistolul de lipit. Bineinteles, ca se poate tine si pistolul de lipit intr-o mana si fludorul intr-o mana cu conditia sa topim fludorul chiar in zona unde dorim sa realizam lipitura. De fapt, aceasta metoda este indicat a se aplica cand vrem sa lipim componente electronice si doar daca situatia o impune aplicam cealalta metoda, citez: "cu pistolul de lipit unde luai un pic de fludor si un pic de sacaz pe varful ansei si erai boier".

Link spre comentariu

Inca nu am apucat sa fac o aplicatie,circuit,cu letconul de 60 W.

Ma gandesc insa daca nu cumva e cam mult 60 W ptr. niste circuite electronice(putrere prea mare).

Ptr. a reduce puterea pe la 30W sau 40 W ce artificiu se poate face?

Mersi.

Link spre comentariu

Ptr. a reduce puterea pe la 30W sau 40 W ce artificiu se poate face?

Alimentati letconul la o tensiune de alimentare mai mica decat cea nominala cu ajutorul unui variator de tensiune alternativa daca letconul se alimenteaza direct la 230V sau puteti cauta un alt letcon potrivit cu schema urmatoare:

soldering_station_Weller_EC_2002.pdf

Link spre comentariu

Letcon-ul se alimenteaza la 230 V.

Sunt bune acele variatoare de tensiune care se folosesc in general ca intrerupatoare la spoturile luminoase

din casa?

Mersi.

Link spre comentariu

Cam de ce valoare sa fie condensatorul?

Sa zicem ca urmaresc ca letconul sa-mi debiteze jumatate din puterea maxima.Deci 60W/2 = 30W.

Inseamna ca letconul trebuie sa primeasca tensiunea care rezulta din relatia puterilor:

30W= 60W/2=(230^2/R)/2= Ul^2/R => Ul^2 = 230^2/2 =(230/2^0.5)^2 => Ul=230/2^0.5 = 163 V.

Deci pe condensator trebuie sa avem o cadere de tensiune de:

Uc = 230-Ul=230-163V=67 V

Puterea pe condensator:

Pc = 30 W = Uc^2/Xc

=> 30 = 67^2/Xc

=>Xc=30/67^2=149.64

Xc=1/(2*pi*50 Hz*C)

=> C=1/(2*3,1415*50*149.64) = 0.022 uF= 220 nF

Sunt bune calculele?

Mersi.

P.S.

Il rog pe admin sa modifice titlul topicului.

Am vrut sa-l intitulez:

Pistol de lipit versus letcon.

Mersi.

Link spre comentariu

Sunt bune calculele?

Nu am urmarit pasii de calcul,dar daca inseriat,aveti o tensiune de cca.130V,este bine.Masurati tensiunea cand este cald,doarece in functie de temperatura variaza rezistenta.Daca letconul,Dvs.are cordon cu protectie(schuko),trebuie sa-i desfaceti legatura dintre protectie si carcasa letconului.Daca nu este folosita o priza cu protectie functionala,prin capacitatea aparuta intre firul de protectie si firul cu faza,veti avea faza pe corpul metalic,implicit pe varful de lipire, si poate avaria anumite componete active.

Link spre comentariu

Eventual pot inseria letcon-ul cu un bec de vre-o 30-40 W?

SIG, de curiozitate te intreb, cam cat ai dat pe letconul de 60W ?

Te-am intrebat asta deoarece astea ieftine, de vreo 10 lei bucata sau chiar mai putin, daca le incarci cu putere redusa, nu mai lipesti piese calumea nici la paste. Vinovatul principal e varful letconului. Am incercat sa alimentez un letcon de asta ieftin printr-un variator special construit publicat prin Tehnium, un numar parmise de prin 2003, si vreau sa-ti spun ca alimentat la 130VAC nu faceam mare lucru cu letconul. Asa ca, mai bine cumperi unul ca lumea, chiar daca e cel putin 60lei sau macar poti sa-i inlocuiesti la acesta varful si dupa aceea poti sa incerci sa-i atasezi un variator. Nu stiu, chestia cu condensatorul nu am incercat-o niciodata, problema e ca s-ar putea in anumite cazuri sa ai nevoie mai mult de 30W pe letcon si ce faci ? Schimbi condensatorul !!! Parca tot mai simplu e cu un variator.

Interesant Weller-ul ala din PDF-ul de mai sus, oare iesim mai ieftin daca il construim ? :b7:

Link spre comentariu

Principiu meu este urmatorul (si va indrum sa-l urmati):

- pentru depanat circuite electronice in tehnologie Through Hole utilizati intodeauna PISTOLUL de LIPIT;

- pentru realizat kituri electronice in tehnologie Through hole si/sau Surface Mount, utilizati intodeauna LETCONUL si/sau statii pentru lipit termostatate;

- pentru depanat circuite electronice in tehnologie Surface Mount utilizati intodeauna statii pentru lipit termostatate sau cu aer cald.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock