Sari la conținut

DP0801 - OL protect PCBs for Audio Amplifiers

Postări Recomandate

Asa cum va spuneam in topicul proiectului DP0111, urma sa va prezinta un alt proiect care contine cinci versiuni de cablaje imprimate care se pot folosi pentru protectia la suprasarcina a amplificatoarelor audio. A sosit vremea sa prezint si acest proiect si anume DP0801. Proiectul l-am atasat mai jos, contine 5 versiuni de scheme electronic pe baza carora am creeat cele 5 PCB-uri de care va spuneam anterior.

Asadar, e vorba de urmatoarele tipuri de scheme de protectie pentru limitarea curentului de iesire prin tranzistoarele finale ale unui amplificator audio :

DP0801A - LIMITING PROTECTION CIRCUIT with 2 TRANSISTORS;

DP0801B - LIMITING PROTECTION CIRCUIT with 4 TRANSISTORS;

DP0801C - SINGLE SLOP V-I LIMITING PROTECTION CIRCUIT;

DP0801D - DUAL SLOP V-I LIMITING PROTECTION CIRCUIT

DP0801E - MULTISLOP V-I LIMITING PROTECTION CIRCUIT

Deci, toate cele 5 placi sunt compatibile cu conectorii descrisi pentru asa ceva in proiectul DP0111. In una din paginile proiectului atasat mai jos am facut grafic niste intructiuni despre cum se pot conecta aceste PCB-uri DP0801.

Nu sunt si nici nu vor fi singurele cablaje imprimate care se pot conecta pe niste conectori asemanator cu cei din proiectul DP0111. Mai am in plan un proiect placuta asemanatoare cu cele DP0801 dar ca sa aiba functie de "detector de impedanta" tot pentru amplificatoare audio.

DP0801 - OL protect PCBs for Audio Amplifiers.pdf

Pentru a dezvolta niste protectii cu aducerea curentului la zero, cum este cea din vechiul A350, e nevoie de o conectica pe cablajului amplificatorului usor diferita fata de cea descrisa in proiectul DP0111. Deci, chiar daca as dezvolta niste PCB-uri si cu o asemenea functie ele nu ar fi compatibile cu DP0801 si nici cu DP0111. In al doilea rand - lucru spus de mine si cand am dezvoltat modernizare A350 de aici - protectiile clasice cu aducerea curentului la zero depind de nivelul de semnal audio pe intrarea amplificatorului iar piesele lor care lucreaza pe semialternantele pozitive si negative trebuie riguros imperecheate deoarece daca nu facem asta, o protectie cu aducerea curentului la zero poate sa faca mai mult rau decat bine mai ales cand tinem amplificatorul in "overload". Asta e unul din motivele pentru care recomand doar cele cu limitare de curent, cum sunt schemele electronice descrise in proiectul DP0801. Sau, va urma cat de curand, un proiect PCB "detector de impedanta", compatibil la pini cu conectorii descrisi in documentatia DP0111 sau in una din paginele proiectului atasat mai sus. Deci urmariti tehnium-azi.ro pentru a nu pierde si acest proiect.

In schemele electronice descrise am adaugat comentariile de rigoare deoarece unele versiuni de PCB-uri prezentate necesita calcularea unor piese electronice in functie de valoarea tensiunii de alimentare a amplificatorului si valorile rezistoarelor de putere din emitoarele tranzistoarelor finale.

Schemele prezentate (A...E) recomand a fi folosite in amplificatoare audio clasa AB, A sau B cu tensiuni de alimentare de max.+/-100V.

Alte intrebari le puteti adresa in acest topic, prilej cu care putem lamuri si alte aspecte de integrare a acestor PCB-uri si in alte amplificatoare audio, nu numai DP0111. De fapt, DP0111 nu va fi singurul amplificator din colectie care va avea conectica de circuit de protectie compatibila cu DP0801 .

Numai bine si spor la mesterit tuturor.

• Like 2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7498-dp0801-ol-protect-pcbs-for-audio-amplifiers/
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock