Sari la conținut

Spekol 10 fotodiode cu vid

cavit

Postări Recomandate

Anumite variante de Spectrofotometru spekol 10 sunt prevazute cu fotodiode cu vid, au doua fotodiode cu fotocatozi cu potentilade iesire diferit (work form), la spekol 11 exista o singura fotodioda cu vid pentru tot spectrul, 900-320nm.

Am modernizat cu lampa cu halogen si trecut de la alimentare 6v ac la 12v dc. functioneaza foarte bine drift 0.5% in 24 h dupa incalzire 10 min, incluzand si lampa.

Am o nelamurire cu privire la fotodiode, cea pentru albastru -uv are un fotocurent de caa 10 ori mai mic decat cea pentru IR-rosu la 400nm, pe spekol 11 este doar una sensibila la IR-uv.

Pe spekol 10 cea sensibila la IR are o curba de raspuns aproape plata de la 900nm pana la 400 nm. probabil si mai sus, dar optica e sticla si nu permite mai mult.

Teoretic si practic fotocelula cu potential de iesire mai mic  genereaza un curent termoionic mai mare, adica are un drift termic mai mare, dar fotocurentul util e de vreo 20 de ori mai mare la 500nm, practic cea cu potential de iesire mai mare nu aduce mari avantaje.

din teste personale am observat ca fotodiodele cu vid sunt mai stabile cu temperatura decat cele cu siliciu, chiar si operate cu zero bias.

As vrea sa instalez o astfel de fotodioda pe un aparat automat la care am probleme cu driftul termic, schema de utilizare fiind aceeasi fie ca este folosita cu bias sau nu

aplicatia face calibrarea automat deorece functioneaza cu lampi de diverse puteri, pot incerca senzorul cu vid?

Screenshot from 2023-03-04 18-12-10.png

Screenshot from 2023-03-04 18-16-08.png

DSCN3037.JPG

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Avand in vedere ca postarea dvs. se termina cu o intrebare si nici nu prezinta detalii de la modernizarea acestui spectometru (detalii care se pot desfasura intr-un topic chiar si pe mai multe postari), am mutat topicul in sectiunea Aparate de masura si control.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock