Sari la conținut

Constructie feedback loop software sau hardware pt c-da motor aprox 100W


dan_e

Postări Recomandate

Am de ceva vreme o problema si nu stiu cum sa o abordez:

 

1. Am capatat de la cineva un motor de cc (24V si vreo 3A) - modelul asta: https://www.tme.eu/ro/details/pololu-4693/motoare-dc/pololu/50-1-metal-gearmotor-37dx70l-24v-64-cpr/

si nu stiu cum sa-l folosesc sa-l fac cu turatie reglabila. Am vazut ca are un conector cu sase conductoare si nu am gasit un datasheet sa-mi spuna ce face fiecare fir. Eu pana acum m-am lovit doar de motoare cu plus si minus.

 

2. Cu motorul asta ma gandeam sa fac - sa vad cum ii pun o mandrina - o mica automatizare ca sa dau gauri cu turatie constanta si chiar sa dau filet in anumite materiale cu spirale dedicate de asa ceva. Ca sa pot da filet (M3, M4, sau M5) imi trebuie ceva sa-i urmaresc cuplul si in functie de diametru ales motorul sa invarta tarodul cu turatie mica si constanta.

 

3. Ca sa fac chestiunea de la punctul 2 ma gandeam sa fac ceva clasic cu circuite logice unde ca date de intrare sa fie masura turatie, referinta turatie si cuplu sau chiar masura cuplu. Dar cum sa fac asta chiar nu stiu, din acest motiv am postat poate sunt utilizatori cu experienta care sa ma ajute cu ceva sfaturi.

 

Deci, de unde sa incep ?:scratchchin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In esenta, ceea ce vrei sa faci este foarte simplu. Turatia unui motor de cc este direct proportionala cu tensiunea la borne. Deci nu ai decat sa faci un convertizor frecventa - tensiune, reglabil (capabil sa furnizeze 3 A) pentru a obtine turatie variabila. Problema este ca avand in vedere limitarea curentului la 3 A, o variatie a tensiunii la borne, duce la o variatie a puterii la arbore. La tensiuni mici, vei avea puteri mai mici, iar la tensiuni mari, puteri mai mari. Asadar, din punctul de vedere al electronicii aplicabile, cred ca lucrurile sunt simple. Problemele se complica insa atunci cand proiectezi partea mecanica. Spre exemplu, la punctul 2, ti-ai propus sa utilizezi motorul la operatii de filetare. Nu ai precizat ce tipuri de filete si mai ales ce materiale urmeaza sa filetezi. In primul rand, la operatiile de filetare realizate pe masini de filetat, nu se folosesc tarozi pentru filetare manuala, ci tarozi special facuti pentru filetare mecanica. Tarozii destinati filetarii manuale sunt de obicei realizati in seturi de 2... 3 tarozi pe set, iar trecerea cu fiecare tarod, in ordinea marimiilor este obligatorie. Filetarea mecanica, se face insa dintr-o singura trecere cu un tarod unic, special construit pentru sisteme mecanice de tarodat. Totul difera, intre un tarod manual si unul utilizabil pe o masina de filetat. Gandeste-te doar la faptul, ca la filetarea manuala, poti inversa sensul in scopul ruperii aschiei, atunci cand simti ca momentul de torsiune devine unul periculos de mare. O asemenea miscare, nu este posibila, dar mai ales nu este recomandabila, la filetarea mecanica. Asadar, trebuie sa iti propui sa realizezi cu motorul de cc doar constructii de actionare simpla. Parerea mea este ca mult mai util (cu o mecanica simpla) este sa utilizezi motorul de cc numai pentru operatii de gaurire, sau (avand in vedere ca motorul este unul cu reductor) se poate utiliza in scopuri diverse, acolo unde se recomanda turatii mici.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 22 ore, roadrunner a spus:

... nu e pentru gaurire/filetare ci pentru pozitionare (servo motor) din cauza asta au pus pe el un reductor si encoder in quadratura, ca sa ai feedback la unghi.

Ma gandesc ca daca exista un feedback la unghi, atunci un asemenea motor ar putea fi folosit de exemplu la pozitionarea unghiulara (dupa soare) a unui panou fotovoltaic. Daca aceasta supozitie este corecta, atunci ar putea fi o noua directie pentru acest topic.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 27.02.2023 la 11:47, roadrunner a spus:

motorul ala nu e pentru gaurire/filetare ci pentru pozitionare (servo motor) din cauza asta au pus pe el un reductor si encoder in quadratura, ca sa ai feedback la unghi.

RR

 

Am renuntat la idee. Caut altceva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock