Sari la conținut

Cod VHDL scris cu ajutorul inteligentei artificiale


roadrunner

Postări Recomandate

Mai jos un video pe Youtube pe care l-am publicat acum - cum am generat cod VHDL (Hardware description language) cu ajutorul AI

limbajul VHDL e folosit la proiectarea de circuite digitale.

RR

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta da, in sfarsit proiectare ieftina, oare poate face si reclame spotul complet audio-video, sau circuite electronice pornind de la intentia de utilizare sau de la schema si denumirile, respectiv fotografiile componentelor.

Am vazut casa, si vas de transport LNG realizat de AI, nu doar imaginea exterioara ci structura completa, si chiar si tur virtual, totul inclus in pachet.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 1 oră, cavit a spus:

Asta da, in sfarsit proiectare ieftina,

Ha, Ha nu e ieftina, eu tot atat cer pe zi numai ca scriu codul mai repede (si ceva mai ordonat) - daca te uiti in video (i-am adaugat si subtitles in Ro - de fapt google a tradus si eu am corectat pe ici pe colo) - codul scris nu e chiar functional si a trebuit aranjat pe ici pe colo, chiar daca par chestii minore de corectat tot trebuie sa petreci 20 de ani sa inveti proiectare de circuite digitale. 

E foarte important cum descrii ceea ce vrei ca sa obtii ceva bun, daca vrei prea mult dintr-o data obtii o mare porcarie daca ceri pas cu pas obtii ceva mai bun (departe de perfect) - ca sa ceri pas cu pas trebuie sa stii exact ce vrei si asta tot in 20 de ani de experienta obtii.

Pe mine ma ajuta sa scriu cod mai curat si mai repede si-l corectez eu dupa aceea.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

Un nou experiment pe care l-am facut recent cu AI. Am cerut (AI-ului) sa scrie iun bloc in VHDL care sa genereze timning-ul pentru afisare pe un monitor VGA (640x480) si l-a scris perfect. Mai mult am cerut sa-mi scrie si un Test Bench (un fisier care e echivalentul unui "banc de test") pentru simulare: l-a scris si pe asta (aproape) perfect. In video rulez simularea si merge perfect.

De atunci l-am testat si in hardware si functioneaza (nu am mai facut un video ca n-am avut timp) - oricum mai jos e video-ul original.

Bafta RR!

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant, totusi cat costa.

Electronistii de moda veche cunoastem aceste semnale, intelegem prezentarea, eu nu sunt informatician habar nu am ce bibiloteci se folosesc si ce conflicte genereaza.

Intrebarea este daca cerem AI sa scrie un cod care sa reproduca functionarea unui anumit circuit integrat ar putea s-o faca?

De exemplu daca cer AI sa faca un modulator sinusoidal PWM specificand parametrii ar iesi ceva utilizabil?

Cunoste AI anumite ASIC-uri sa poata da raspuns la intrebarea simpla scrie un cod care reproduce functionarea circuitului xxxx ?

 

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ChatGPT nu costa nimic - exist si un abonbament (20 $ /luna) - dar eu am cont-ul free.

Pentru modulator PWM care sa sintetizeze 50/60Hz nu e nevoie de nici un ASIC special, cam orice microcontroler cu timere din ziua de azi poate face asta cu tot cu partea ADC pentru protectie. Toate driverele de motare AC sau BDLC sunt construie cu microcontrolere si sunt mult mai complexe decat un invertor.

Tot ce stie AI e bazat pe cod sursa care e deja pe net, problema in ziua de azi nu e codul ci cunoasterea (sa stii ce sa faci cu el) . Degeaba folosesti AI in inginerie daca nu intelegi inginerie.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut un invertor in care modulatorul era implementat intr-un GAL, nu controller, nu DSP, poate fi o solutie simpla pentru un invertor DIY.

 

Cu ingineria din viata reala am multe dureri de cap chiar cu aceste controllere BLDC, majoritatea nu au filtrul la iesire si baga direct PWM in motor, iar asta nu place motorului, se incinge foarte tare la turatii mici si cuplu mare, am adaugat filtrul cu pricina si motorul merge mai rece si are si cuplu mai mare, dar controllerul nu mai relizeaza fazajul chiar corect datorita defajajului introdus de filtru, la anumite turatii motorul vibreaza, cu toate astea la maxim merge mai rece si genereaza putere mai mare, pot merge cu el in regimuri in care fara filtru motorul se arde.

 

Am facut un test cu o masina electrica statica, un transformator cu miez de tole legat la un invertor sinus pwm fara filtru si apoi cu filtru cu purtatoare egala cu controllerul BLDC cu pricina, fara filtru transformatorul se incalzeste mai tare.

 

Analogic stiu sa fac invertorul folosind redresoare buck sincrone modulate cu frecventa de 50/60, sau oricare alta, chiar si ongrid modulat direct cu frecventa retelei direct phase lock nu PLL, protectia fiind limitare de curent ciclu cu ciclu similar cu uc3842.

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu are nici o impostanta cum (si cu ce) produci impulsurile PWM ca sa obtii sinus. Parte astea nu e deloc dificila sunt niste tablele precalculate  (look up table) care sunt trimise la niste numaratoare (timere) care produc impulsuri cu latime variabila, nu e nimic complicat in asta. E mult mai usor cu microcontroller ca-ti ofera mult mai multa flexibilitate avand o gramada de protectiii si intreruperi de la timere si mai mult unele au si suport pentru dead time varibil (de exemplu cele de la STMicro probabil si altele) e foarte usor sa implementezi protectiile de supracurent cat si sa citesti campul magnetic (pozitia lui) ca senzori hall pentru ca microcontolerele mentionate au ADC-uri care sunt sufifient de rapide pentru aplicatiile astea. Majoritateaa microcontroleleor nu au vevoie de PLL ca sa se sincronizeze cu reteaua au nevoie doar de trecerile prin zero ale retelei.

E mult mai simplu si flexibil sa faci un invertor sau motor controller cu microntrolerele de azi pentru xa au o gramada de blocuri dedicate chiar si analogice (amplificatoare operationale cu castig controlat digital si filtre digitale la iesirea ADC-urilor o gramada de protectii cu comparatoare care genereaza intreruoeri hardware care taie iesirea la timere etc.

Frecventa retelei e destul de mica (si frecventa ieririi pwm) fata de viteza  microcontrolerel din ziua de azi.

RR

 

PS - problema cu motoarele e ca driverul trebuie acordat cu motorul pentru ca nu tate mootoarele sunt la fel. Inductanta mootorului joaca un rol important in alegerea frecventelor driverului iar regimul de lucru in alegerea filtrelor din buclele de reglaj. Am costruit destule drivere (motion controlere) pentru motaoare pas cu pas si nu asa simplu la nivel de amator sa-l faci sa mearga perfect.

Mai jos e un video vechi unde vorbesc exact despre asta si mai mult o sa vezi ca la anumite regimuri de functionare curentii sunt perfect sinusoidali faca nici un filtru extern. Inductanta motorului devine filtrul perfect la anumite viteze. De aceea trebuie sa optimizezi driverul pentru regimul de lucru dorit nu prea exista solutie universala.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut asta si la aplicatia mea, dar la mine sunt anumite constrangeri, este vorba de un vehicul electric, la care motorul functineaza in granita termica mai ales pe caldurile astea si nu am nici o varianta sa imbunatatesc racirea, doar sa reduc pierderile.

 

Dificultatea ca am nevoie de cuplu mare la turatie mica, in regimul asta am toate dejavantajele efectului pelicular si efectului de proximitate, plus pierderile in miez, cu filtru extern treaba sta mult mai bine, dar am nevoie de un controller programat sa merga corect cu filtrul respectiv.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock