Sari la conținut

Interesul generatiei actuale pentru electronica practica !!!


roadrunner

Postări Recomandate

La 03.02.2023 la 8:45, ola_nicolas a spus:

Bravo RR!!! Esti printre putinii care mai introduc si alte teme inafara amplificatoarelor audio, pe acest forum. Nu am nimic cu tehnologia HiFi, dar este o pasiune de tinerete. Pe masura ce avansezi in varsta, ea devine din ce in ce mai neinteresanta. Pacat ca alte subiecte nu mai intereseaza, asa dupa cum interesau altadata. In acest sens, le-as recomanda celor care initiaza noi topicuri, ca in lipsa unor preocupari cotidiene concrete, sa mai discute pe forum si unele probleme teoretice, legate de varii aspecte ale electronicii, sau ale tehnologiei in general. Unul dintre cei mai importanti contributori la dezvoltarea tehnologica actuala James. C Maxwell a spus: "Nimic nu este mai practica, decat o teorie corecta". Asadar, in loc de a pierde timpul pe facebook in cercuri restranse de "prieteni", unde iti etalezi cunostintele si primesti drept feedback, multe laude (adica cam ceea ce ai vrea sa auzi) mai bine vii pe un forum si propui discutii pe marginea unei probleme teoretice care te intereseaza. Aici vei constata, de multe ori, ca ceea ce stiai este fie insuficient, fie (uneori) gresit.

 

DIn pacate interesul in electronica e destul de scazut pentru ca sunt multe de invatat (fixica, matematica) si sunt preferate disciplinele mai usor de invatat. Eu vad in piata muncii pentru ca, complexitatea a crescut, numarul de ingineri a scazut sau au ramas specizati pe domenii inguste (pentru ca nu ai cum sa iveti chiar tot in acelasi spatiu de timp) a devenit foarte scump sa mai faci producse de la cap-coada. S-au dus vremurlle cand un inginer reusea sa inteleaga tot dint-un produs, acum ai nevoie de o echipa (care costa mult si e riscul mare)

Dar astea-s timpurile si ne adaptam la ele cum putem, daca generatia tanara vrea sa faca amplificatoare si sa ramana la nivelul ala (10 tranzistori) asa sa ramana.

Poti sa duci calul la apa da' nu poti sa-l faci sa bea apa.

Au disparut modelele din societate unde tehnicieni buni au facut cariera si traiesc bine din asta. (acum e la moda "Academia de schmecher" a fratilor Tate")

RR

PS - @ola_nicolas mutumesc de gandurile bune, o sa pun alte video-uri cu diverse proiecte la care mai lucrez poate se lipeste ceva de vre-un tanar amator (speranta moare ultima)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner, ai dreptate, totusi cand am prezentat modernizarea A350 si proiectul DP0514 folosit la modernizare, care are in componenta un microcontroler Atmega pe 8bit, ma asteptam cei drept macar o parte din utilizatorii care activeaza in forum si -  precum a spus si dl.Olaru - si pe facebook, sa ia la "puricat" soft-ul sau codul, postat de mine in C++. Sau poate au facut lucrul asta si nu si-au manifestat un punct de vedere!! Dar nu-i culpabilizez, Totusi, avand in vedere ca codul in C++ lucrat de mine pentru acel proiect are si particularitati destul de interesante sa fie intrebate macar de incepatori, iata ca la acel capitol nu a fost nimeni curios sa vada cum putem --- e doar un exemplu --- sa imbunatatim functionarea vu-metrului sau cum sa creem un vu-metru cu MCU separat ! Din cauza ca am foarte multe proiecte de reprodus electronic si vazand ca astea pe audio sunt mai cautate, m-am axat pe acest capitol, dar am in plan sa prezint, spre ex., si un vumetru cu microcontroller realizat pe principiul celui din noul A350. Iar pe parte radio, tot caut din liceu un caiet de scheme electronice, unde aveam cu cativa tranzistori o schema de radio simpla, care poate va starni interesul "radio" de tip vechi multor tineri. Vom vedea desi nu-mi fac mari sperante.

Facand o analiza pe ultimii 20 de ani, trebuie sa recunoastem ca interesul tinerilor a scazut mult spre electronica practica. Multi vor sa invete sa faca "soft".

Ca o paranteza, ma gandeam sa deschid si sectiunea sau un forum special de robotica - ca m-a intrebat in decursul anilor "cativa" utilizatori - pentru ca si acolo ar fi multe de spus, dar multi utilizatori, din varii motive, stiute, nestiute, prefera sa ramana intr-un con de umbra, absorbind doar informatii, "ne-share-uind" parerile lor. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@donpetru, la cate proiecte audio ai prezentat, unele prototip, alte finalizate 100%, pai daca eram un novice pasionat si tocmai ce am terminat liceu, abordam fiecare proiect al tau, invatam, de ce piesa aia e pusa acolo, ce piesa aia, chiar si cu riscul la inceput sa nu-mi iasa cateva proiecte. Asa e la inceput de drum in meseria asta numita electronica! Iar domeniu audio, mai ales pt incepatori, e un bun start-up. Problema e ca multi care isi dau parerea pe facebook in diverse grupuri nu sunt practicieni, sunt doar utilizatori de scule audio (Tehnics, Sony, bla bla bla...) iar care mai sunt, ori sunt vintage axati pe montaje strict cu tuburi, ori pe cealalta electronica clasica. Dar aici tineri vor un montaj ca sa le iasa din prima, bineinteles ca nu le iese la toti, e si normal, unii abandoneaza, alti vor doar soft dar soft-ul are n valente. Mai sunt cred si egoisti, ca am auzit vorbe si pe celalalt forum de electronica, care ce, sa ajute ei, sa faca altul bani, de asta multi prefera pe facebook, ca acolo il ajuta pe Zukkeberg sau cum il ajuta pe ala care detine facebook! Lumea e complicata.. ce mai! Nu de acum, de cand e ea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sincer sa fiu nu stiu exact de ce tinerii nu mai sunt atrasi de electronica (ca meserie nu ca hobby) - cred, si e posibil sa gresesc, faptul ca trebuie sa fi mai "studios" sa nu zic tocilar e un posibil factor. In meseria asta nu mai merge cu "ma recomanda vocea si talentul meu" trebuie sa pui mana pe carte si sa mai mergi si pe la scoala.  Chiar si industria software care mult mai atractiva in ziua de azi, calitatea sa dus in jos considerabil (e drept ca se scrie mult mai mult software si interactionam mai mult cu tot felul de device-uri si aplicatii) dar majoritatea problemelor sunt erori care arata ca softul e scris de habarnisti si nu e testat suficient. 

Treaba cu forumurile e buna dar nu sunt o sursa de unde poti da inveti mare lucru e mai mult un loc unde mai vezi ideile altora o schema care au mai folosit-o si altii si unde mai poti primii un sfat rapid. Sa zicem ca e un loc pentru hobby unde daca ai noroc mai dai din cand in cand de cineva care stie ce vorbeste.

Ca o concluzie eu o sa tot pun video-uri pe Youtube pe teme care mie mi se par interesante (probabil foarte neinteresante pentru altii) in speranta ca unul de 16-18 ani o sa-l faca sa-si doreasca sa invete mai mult.

RR

 

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 4 ore, roadrunner a spus:

... Sincer sa fiu nu stiu exact de ce tinerii nu mai sunt atrasi de electronica ...

Dupa parerea mea, cea mai importanta cauza este cea pe care o aminteai undeva mai sus - JMECHERIA - si care deriva in principal din lene / comoditate sau cum vrem sa-i mai spunem. Tinerii nu mai au ambitia de altadata de a termina niste studii si incurajati de exemplele numeroase (care li se ofera de catre societate) abandoneaza de timpuriu, inchipuindu-si ca banii facuti repede (utilizand JMECHERIA) ii vor propulsa intr-o cariera rapida si lejera. Din pacate, cel putin in Romania (in alta parte, nu stiu cum mai stau treburile) o diploma se cumpara destul de usor. Avem exemple si pe acest forum de membri, care la o varsta apropiata de cea a pensionarii au devenit ingineri, s-au angajat in cercetare (foarte lejer) si si-au mai tras si diplome de doctor in inginerie. Dincolo de faptul ca aceste studii le-au facut la "apelul de seara", trebuie sa specifc ca un doctorat (indiferent de domeniu) se abordeaza de regula in tinerete, deoarece dupa varsta de 30 de ani este foarte greu sa mai studiezi cu randamentul pe care l-ai avut in studentia timpurie. Si eu mi-am dorit pana la 30 de ani sa abordez un doctorat. M-am lovit din pacate de sistemul de dinainte de anul 1990. Pentru a fi admis la studii postuniversitare (in Romania) ar fi trebuit in primul rand sa gasesc un membru PCR notoriu si bine pozitionat in ierarhie, care sa ma gireze pentru perioada celor 7 ani de studii postuniversitare. Aceasta fiind o regula in societatea socialista, asa ceva era posibil doar pentru fii si fiicele potentatilor vremii. A trebuit deci sa ma multumesc cu ceea ce am putut realiza eu insumi. Am colegi, care au avut ambitia sa absolve studii postuniversitare si pentru aceasta s-au insurat / maritat cu cine "trebuia" si au ajuns in final sa aiba un titlu de doctor in inginerie, reusind pana la pensie sa publice una sau doua carti si cateva articole ici si colo, deoarece varsta tarzie la care au reusit sa faca acest lucru a fost un impediment obiectiv.

 

Dar hai sa nu ne gandim neaparat la elite, ci sa abordam un exemplu mult mai la indemana oricui. Bunica mea a fost croitoreasa. Castigandu-si existenta cu aceasta meserie, a reusit sa sustina patru copii si sa le asigure conditiile normale de studiu. Doi dintre cei patru, au terminat facultati, iar unul a abandonat facultatea dupa doi ani de studiu. Intreb pe oricine poate sa-mi spuna: Mai exista oare aceasta meserie liberala in societatea noastra?! Din cate stiu eu, nu prea! Atelierelor de croitorie, unde iti puteai confectiona la comanda orice tip de imbracaminte, le-au luat locul actualele "sectii de confectii" unii le mai numesc si "fashion workshops", care primesc din strainatate materiale si tipare, din care produc confectii utilizand in principal mana de lucru slab calificata, in special femei (cusatoare) care nu fac decat operatii de montaj dupa proceduri dinainte stabilite. Aceste tipuri de "afaceri", au devenit din pacate cam singurele abordate de catre cei care inca se mai gandesc sa faca dintr-o meserie liberala o afacere. Altii, s-au apucat de antreprenoriat in constructii, printre ei si unul dintre copii mei. Desi nivelul afacerii este ceva mai ridicat decat cel al fashion workshops-urilor, mai este mult pana departe. In continuare in Romania de dupa anul 2000, marile santiere de constructii, raman apanajul marilor concerne internationale. Autohtonii care au reusit sa patrunda in astfel de afaceri, au parte doar de lucrari de santier marunte si slab productive.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cele mai mari piedici in dezvoltarea profesionala ramanem noi insine. Ca sa poti avansa rapid intr-un domeniu care e in continua schimbare trebuie sa sacrifici multe daca vrei performanta. (la fel ca in sportul de performanta). De ce unele tari sunt mai cretive si productive decat altele? pentru ca saracii is ocupa mintea cu supravieturea pe cand cei cu griji mai putine isi ocupa mintea cu lucruri mai creative. Totusi spre surpriza multora a avea bani si liniste financiara minima nu garanteaza ca vei face ceva destept cu timpul care-l are la dispozitie.

Din pacate (sau din fericire depinde din ce parte privesti) o diploma nu-ti garanteaza nimic pana la urma tot la ce stii sa faci se opreste totul, tot mai putini stiu sa faca lucruri practice. Am ajuns intr-un punct unde daca ai timp si aptitudini poti sa faci bani frumosi pentru ca nimeni nu mai are chef sa munceasca. De exemplu weekend-ul asta am schimbat un arc la suspensia spate la Duster, cei de la Dacia au vrut 250 Euro pentru asta, am comandat arcul vineri la ora 16:00 de la magazinul local din sat de la mine, l-am avut a doua zi dimineta la 9:00, am pus masina pe elevator am comprimat arcul vechi l-am scos l-am montat pe cel nou totul a fost gata in 30 min. (mi-a luat 10 minute sa-mi gasesc salopeta). Arcul m-a costat 70 Eur (made in Sweden) restul pana la 250 mi-a ramas in portofel.  Acum doua weened-uri mi-am facut service-ul de 20.000km la motocicleta Honda alti 400 Euro care nu au mai plecat din buzunar. (schimbat lantul + pinioane, 4 bujii, filturl de aer, lichidul de racire, ulei, filtru, lichidul de frana si baut vreo 4 beri cu totul).  E tare misto sa te pricepi la lucruri.

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, roadrunner a spus:

... E tare misto sa te pricepi la lucruri. ...

Pai ce te faceai daca in loc sa se defecteze arcul amortizorului, s-ar fi dus calculatorul care dozeaza carburatia, sau injectia dupa caz?! Nu numai ca nu ai fi economisit 250 eur, dar suma ar fi fost foarte probabil mai mare. Acum 25 de ani am avut o DACIA 1310. Cu numai 15 ani in urma, aveam un ARO10 papuc cu dubla transmitere, pe care il reparam adesea in drum. Am mai avut pentru o perioada de 3... 4 ani o dacia NOVA - asijderea. Dupa 2015 cand am vandut-o, nu mi-am mai cumparat masina, tocmai din aceasta cauza. Am preferat sa-mi cumpar (acum vreo 2 ani) pentru utilizari curente, un moped electric cu trei roti, o putere de 3900 W si capabil de un cargo de circa 500 kg, cu sofer cu tot. Cand l-am cumparat, cheltuiam circa 0,6 eur la un drum de 100 km. Odata cu criza, costul deplasarii la 100 km a crescut semnificativ, nemaiexistand practic nici-o diferenta fata de un moped cu motor pe benzina. Intentionez sa mi-l dotez cu un panou fotovoltaic mobil, care sa rareasca la limita posibilului incarcarea de la sursa de tensiune monofazata casnica. Intretinerea si repararea este atat de simpla incat nu imi fac probleme din acest punct de vedere. O alta problema este autonomia limitata la circa 50 km. Intentionez sa o rezolv in doi pasi. Primul este instalatia solara mobila, iar cel de-al doilea (ceva mai costisitor) este dotarea cu inca un rand de 6 acumulatoare cu Pb, care sa dubleze practic actuala autonomie. La cat va ajunge aceasta autonomie, voi vedea in final, punand in balanta toate aceste actiuni. In final, as fi multumit daca pe durata calduroasa a anului as putea sa parcurg distanta de 180 km, care ma separa de Bucuresti. Daca in Bucuresti voi identifica o statie de incarcare pentru automobile electrice, atunci voi lasa mopedul la incarcat pentru circa 8 ore, timp in care as alerga dupa problemele personale si / sau de afaceri cu metroul.

 

Acum, trecand la subiect, as vrea sa ma reintorc si eu la interesul pentru aparatura de radio emisie / receptie. Avand varsata pe care o am nu vreau sa imi fac mari planuri de viitor, dar daca voi putea, atunci as vrea sa intru si eu in randul radioamatorilor cu indicativ de receptie / emisie. La varsta de 16 ani am avut sansa sa fac acest lucru, sub indrumarea profesorului meu de fizica Dumitru Bucila (aveam si o lista nominala pe internet, unde i-am identificat indicativul, dar pe moment nu o gasesc) https://ro-ro.facebook.com/people/Dumitru-Bucila/100007525421736/

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

google "QSL QSL Dumitru Bucila"

 

Probabilitatea sa se strice calculatorul de injectie e foarte mica, probabilitatea sa se consume placutele defrana si discurile e 100% la fiecare 50.000km. Au devenit preturile nesimtite la service la Dacia in Irlanda (aprox 85 Euro /ora) fara 350 de Euro nu scapi ca sa-ti schimbe uleiul/fitru lichid la parbriz si o verificare sumara pe pe conducte de frana placute discuri etc.)  ah si ti-o spala de mantuiala. S-au cam smecherit la Dacia si la doua masini deja merita sa le fac eu (700 Eur/an) plus doua motociclete HONDA a mea si lui fica mea cea mare. 

 

Apropos de eficienta la deplasare motocicleta lui fica-mea  face 66.7km cu un litru de benzina (1,5l/100km) motor 125cmc (injectie electronica) merge cam cu 105-110 Km/h (11 cai putere) - motocicleta are rezervorul de 11 litrii si a facut 1100Km pana acum. Am cumparat-o in martie 2022 cu rezevorul plin la  zero km si pana acum a fost la bezinarie o singura data in viata ei (mai are vro 2 litrii in rezervor)

 

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 15 ore, roadrunner a spus:

... Probabilitatea sa se strice calculatorul de injectie e foarte mica ...

Asa crezi tu. Eu am patit-o in anul 2009. Deoarece ARO10 il aveam in revizie, am imprumutat masina baiatului meu cel mare (un Daewoo Cielo) ca sa ajung (eu si nevasta-mea) la servici. La intoarcere, mi s-a oprit motorul in drum si nu am mai reusit s-o duc acasa decat tractata. Chiar daca am contribuit si eu la cheltuieli, service-ul a durat doua saptamani, plus cheltuielile secundare adiacente.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daewoo Cielo e de fapt un opel din anii 80 pe care l-a modernizat Daewoo (Blocul motor era si mai vechi  facut de General Motors ca se vedea pe el "GM"). Am programat cateva eprom-uri pentru Cielo in anii 90 calculatorul era rudimetar o carpeala.

Eu vorbeam de masini mai recente.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Masinile mai recente nu ma atrag, asa dupa cum spuneam. Eu am ramas cu o buna practica in domeniul mecanic si as fi dorit sa-mi repar personal masina, in special motorul. Pentru masinile pe care le-am detinut, reparatiile mai acatari le-am facut in curte. iar unele interventii mai putin pretentioase, chiar si pe marginea drumului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 23 ore, roadrunner a spus:

... QSL Dumitru Bucila ...

Da. Bucila Dumitru - indicativ YO4BCB. Este un format xls. Data trecuta l-am gasit intamplator. De regula eu caut fisiere pdf referitoare la documentatie diversa. De tinut minte.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

La 04.02.2023 la 14:27, prog a spus:

.. Problema e ca multi care isi dau parerea pe facebook in diverse grupuri nu sunt practicieni, sunt doar utilizatori de scule ...

Este o paradigma pe care o aud foarte des pe forumuri: "... Sa lasam teoria. Sa trecem la practica ..."

Pai ce ar trebui sa reprezinte aceasta "practica"?! Sa-ti spuna cineva amanunt cu amanunt ce iti trebuie si cum sa faci, iar tu doar sa misti mainile si picioarele?! Pai tocmai vorbeam mai sus despre diferenta dintre vechile croitorii traditionale din Romania si actualele "fashion workshops". Un bun croitor (care era totodata si patronul atelierului) facea dupa forma si masurile clientului, orice tip de haine, incepand cu camasi, pantaloni, veste, costume la "4 ace", geci, scurte imblanite de tipul "Alain Dellon", si pana la paltoane de cele mai diverse forme si linii de moda. Prin contrast, in zilele noastre, cineva care nu stie nimic despre haine si moda, investeste in utilaje si plateste niste cusatoare (care nu stiu sa faca altceva inafara de cusut la masina) pentru a produce niste articole de imbracaminte, dupa niste tipare si cu materialele asigurate de un tert caruia i le livreaza in conditii bine stabilite, si pe care acesta le valorifica apoi pe o piata distincta a modei. Patronul unui astfel de "fashion workshop" el insusi este un ignorant intr-ale modei. Nu il intereseaza decat sa aiba materialele, tiparele, mana de lucru si consumabilele necesare, astfel incat sa predea la termen produsul finit, despre care nu stie aproape nimic. Pai ce fel de practica este asta?! Toate acestea, in timp ce batranii croitori, aveau notiuni bine conturate de geometrie clasica si chiar analitica si de multe ori faceau ei insisi tiparul pentru un set de haine produse in regim de unicat. Eu personal, pastrez si acum costumul de haine si paltonul, pe care tata mi le-a facut pe comanda la o croitorie din Constanta, dupa ce am absolvit facultatea si mi-am sustinut examenul de stat, obtinand diploma de inginer. De altmiteri, imi amintesc cu nostalgie si acum un moment din copilarie, cand  mama mare mi-a croit si cusut in circa o ora o camasa pe masura mea, dintr-un petec de material avut la indemana.

 

Revenind acum la "oile noastre". Presupunem ca un tip cu veleitati de electronist vrea sa realizeze el insusi un alimentator pentru un ampli audio realizat tot de el dupa o schema la moda. Primul lucru pe care trebuie sa-l realizeze este transformatorul de retea (ca sa nu mai vorbim despre lucruri mai complicate cum ar fi un SMPS). Cel foarte bine ancorat in notiunile de baza, face mai intai un calcul. Pai acest calcul nu reprezinta altceva decat o etapa cat se poate de practica in realizarea acelui alimentator. Prin contrast, un ignorant intr-ale notiunilor de baza ale electonicii si / sau electrotehnicii, initiaza un topic pe un forum, prin care solicica altora sa-i dea detali despre cum sa realizeze acel transformator. Cam asta inteleg tinerii in marea lor majoritate prin practica. De aceea butada marelui savant Maxwell "There is nothing more practical than a good theory" este cat se poate de actuala.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

S-a pierdut undeva pe drum treaba asta cu constructia si experimentatul din pacate, 

Parca lumea a devenit fricoasa nu mai poate tolera daca e ceva dificil si are potential sa nu mearga bine (de parca o sa le cada cerul in cap daca fac o greseala)  - vad zilnic chestiile astea la munca a disparut orice urma de initiativa nimeni nu vrea sa-si asume nimic sau sa-si asume riscuri de orice fel, in loc sa proiecteze lucruri noi mai bine cumpara ceva echivalent (de rahat) din Asia.

RR

 

 

 

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 13.02.2023 la 13:11, roadrunner a spus:

S-a pierdut undeva pe drum treaba asta cu constructia si experimentatul din pacate, 

Parca lumea a devenit fricoasa nu mai poate tolera daca e ceva dificil si are potential sa nu mearga bine (de parca o sa le cada cerul in cap daca fac o greseala)  - vad zilnic chestiile astea la munca a disparut orice urma de initiativa nimeni nu vrea sa-si asume nimic sau sa-si asume riscuri de orice fel, in loc sa proiecteze lucruri noi mai bine cumpara ceva echivalent (de rahat) din Asia.

RR

Vroiam de ieri sa raspund acestei postari a tale. Multi tineri nu le mai plac lucrurile complexe ca sa le aprofundeze. Vor joburi cat mai simple si fara raspundere. Desi, de exemplu, sunt diverse cercuri de robotica pe la diverse scoli, foarte putini din cei angrenati pe aceasta nisa (de robotica) isi dezvolta capacitati mai semnificative ca sa ajunga sa faca performanta în inginerie. Imi spunea recent cineva ca la facultatiile de profil tehnic din Romania se formeaza doar inginerii operatori de meniuri de procese tehnologice fara sa inteleaga cum se construieste si functioneaza acel proces. Lucrul asta pe vremuri si nu cred ca gresesc - dl. Olaru N ( @ola_nicolas ) fiind mai in varsta ca mine poate sa confirme - operatorii de acest gen se formau din personal numai cu studii liceale.

 

Acum, in perioada asta tulbure, s-au desfiintat profesionalele si cel putin aici in Galati, s-au desfiintat si doua licee daca nu ma insel (unul e singur desfiintat, era cu profil tehnologic, constructii parmise). S-au desfiintat din lipsa de elevi. Deci, in aceste conditii, foarte multi tineri care in mod normal erau absorbiti de scolile profesionale, s-au trezi bagati la liceu si cei mai grav, ca profesorii sa-si ia leafa, i-au trecut pana in clasa a 12 fara sa se lipeasca mai nimic de ei. Ajung astfel in productie unde nu au bazele sa se formeze pe meserie. Adica 99,9% din ei, spre exemplu care au terminat un profil de liceu "ELECTRONICA, AUTOMATIZARI", nu stiu sa masoare doua baterii conectate in serie.

 

Pai, ma scuzati, dar prin anii '90, eu eram la liceu in clasa 10, in unul dintre trimestre (2 parca) ni s-a predat la un liceu tehnologic (profil electromecanic), in saptamanile de practica (ca aveam 5 orare saptamanale diferite care se roteau) cum sa pornim in doua sensuri un motor trifazat.  Contactoarele erau puse pe o bucata de PAL, impreuna cu releele termice si cu butoanele oprit pornit, inainte / inapoi, in fata la fiecare. A venit maistru la noi, ne-a dat la fiecare vreo 10 m de conductor FY de 1.5 sau 2.5mmp, nu mai retin exact, si ne-a zis: Baieti, stiti cat dureaza un meci de fotbal ? Noi: 90 de minute don maistru. Bun, atat timp aveti ca sa cablati circuitul dupa ce v-am invatat inainte pe fiecare, pornirea unui motor asincron trifazat in doua sensuri. Bineinteles ca a punctat estetica si cat de bine foloseam cantitatea de conductor electric. Unii colegi, au mai dat rateuri, nu le-a ajuns cablu. Atunci, maistru, le-a zis: vin-o maine cu conductor de acasa si o iei de la capat.

 

Apoi prin trimestrul III, tot in clasa a-X-a, a fost randul sa asamblam fiecare elev kituri electronice sub supravegherea altui maistru. Atunci am facut un montaj cu TDA2005 vandut de Elma Electronic din Constanta. Numai ca astia de ELMA ELECTRONIC au dat cablajul fara silkscreen si trebuia sa intuiesc, pe baza schemei din kit, unde se monteaza piesele. La vremea aia, novice, cel mai usor mi-a venit sa montez TDA-ul. Alti colegi au luat de  langa sediu IPRS / Electronica Bucuresti, diverse kituri, inclusiv catel electronic care de-a abia latra. Bineinteles, ca atunci curiosi cu toti, i-am marit tensiunea de alimentare de la sursa de laborator ca sa latre mai tare, bineinteles, cu consecinta arderii difuzorului de 0,5W folosit la test. Dar cu toti sau macar unii am invatat ceva. Acum generatia actuala pe profil tehnologic, spre ex chiar la acelasi liceu sau altul asemanator, invata Power Point in cls.9 sau a 10 si practica mai putin, ca ii plictiseste. SI in conditiile astea, Romania la ora actuala nu are pe cine sa angajeze in domeniu asta electro. 

 

Ceea ce vreau sa spun e faptul ca lucrurile in Romania au luat-o intr-o directie foarte grava, nu mai exista personal tanar care sa aiba un background sa poata sa ocupe posturi de electrician si ceea ce e mai grav sa se dezvolte profesional in aceasta arie. Pai, avem in compania unde lucrez, s-a ajuns in situatia in care sa acceptam ce se poate ca sa constatam dupa 3 ani ca acel  "x" angajat nu va niciodata capabil sa devin sef de lucrare, sa capete suficienta experienta, inclusiv istorie si geografie. Si din pacate, desi salariile ca electrician sau electromecanic nu sunt deloc atragatoare, chiar daca ar fi, nu ai avea pe cine sa alegi. E grav unde s-a ajuns. Plus ca sunt unele persoane in management care au impresia ca formarea unui electrician cu un anume grad de experienta e aceasi, spre ex, cu cea de formare a unui nas de tren!!! Deci, @roadunner, acolo a ajuns managementul general din Romania - cred ca nu-ti vine sa crezi - de asta tara asta merge de 30 de ani intr-o directie haotica si ne mai miram apoi de ce austricieni ne-au muls atatia ani !!!

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock