Sari la conținut

Kit cu panouri fotovoltaice portabil

ola_nicolas

Postări Recomandate

In vara anului 2021 m-am hotarat sa achizitionez un triciclu electic. Dupa multa analiza si navigare pe internet in vederea alegerii celui mai convenabil sistem, am optat pentru un triciclu cu o putere a motorului electic de tractiune de 3.9 kW. In 2021, desi criza energetrica era incipienta, nu am prvazut ca ea va fi accelerata, inclusiv prin izbucnirea razboiului in Europa. La  acea data costul transportului cu triciclul in cauza era de aproximativ 3 (trei) lei la 100 km, pret care surclasa de departe orice moped avand aceleasi caracteristici mecanice. Acum, dupa nici doi ani, pretul energiei electrice casnice a explodat si nu mai sunt sigur (de altfel nici nu am facut o analiza in acest sens) ca situatia costurilor este la fel de avantajoasa. Am la dispozitie o varianta moderna de alimentare autonoma cu un sistem cu panouri fotovoltaice portabil. Exista astefel de kituri fotovoltaice, exact cu destinatia vehiculului despre care vorbesc, spre exemplu cea de aici: https://www.bimax.ro/piese-de-schimb/kit-panou-solar-incarcare-triciclu-gl18000-300w.html Din pacate, dincolo de pretul destul de piperat (sau poate tocmai din cauza acestuia) un asemenea sistem are o cerere mica pe piata si stocurile se reimprospataza destul de rar. De aceea deschid aceasta discutie despre cum s-ar putea face un astfel de kit, utilizand elemente ieftine care se gasesc pe piata din abundenta. In concordanta cu scopul aratat, un asemenea kit ar trebui sa raspunda urmatoarelor caracteristici tehnice: 1 - Sa contina un panou solar cu dimensiunile (de preferat) 1500x1000x35 capabil sa furnizeze o putere de 250 W sau mai mare; 2 - tensiunea continua finala furnizata sistemului sa aiba valoarea de 72 V; 3 - Sa existe pe piata convertoare dc / dc disponibile la preturi convenabile cu intrarea pe tensiunea tipica a panoului fotovoltaic si cu iesirea pe 72 Vdc; 4 - atat panoul cat si convertorul dc / dc sa fie usor adaptabile unor solutii simple de fixare / orientare pe moped; 5 - pretul total de achizitie al principalelor componente sa fie mai mic decat cel din exemplul (linkul) de mai sus. In alta ordine de idei, stiu ca exista pe forum inclusiv profesionisti in domeniul sistemelor fotovoltaice, motiv pentru care am si deschis acest topic. Astept asadar parerea lor.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Construirea unui kit cu panouri fotovoltaice portabil folosint un panou de dimensiunile de care spuneti si care poate avea chiar si 250W, eu unul nu i-as mai spune "portabil". 

Link spre comentariu

1 oră în urmă, donpetru a spus:

... eu unul nu i-as mai spune "portabil" ...

... De ce ?! ... Acele dimensiuni sunt exact dimensiunile benei triciclului. Am putea sa nu-i spunem "portabil" ci mobil, daca asa suna mai bine. Montarea panoului (cel mai probabil) o voi face prin acoperirea benei. Panoul va avea o mica inclinatie pentru a se scurge apa provenita de la o ploaie neprevazuta pe traseu. Convertorul dc / dc l-as putea monta chiar in cutia cu rol de port-bagaj de sub scaunul soferului. Problema nu este aceasta, ci gasirea solutiei cea mai convenabila de a alege si imperechea panoul fotovoltaic cu convertorul dc / dc, ambele fiind disponibile spre vanzare pe internet. Deoarece nu am in acest moment o experienta suficienta in domeniu, am initiat acest topic, pentru a vedea parerile celor care au o astfel de experienta.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock