Sari la conținut

Postări Recomandate

De ceva vreme ma tot bate gandul sa schimb vechiul monitor LCD BENQ de 22 inch cu ecran plat si difuzoare incluse (cumparat prin 2009), cu un alt monitor LED cu ecran curb sau plat (aici ramane sa mai cantaresc lucrurile daca se merita ecran curb si pe baza raspunsurile voastre). De asemenea, pe langa forma ecranului as dori sa facem o dezabatere din care la final, nu numai eu si ci si alti utilizatori sau chiar participantii la discutie, sa tragem cele mai bune concluzii cand vine vorba de a alege un monitor PC "bun la toate". O sa vedem daca exista asa ceva!

Pe mine ma intereseaza in mod special un monitor special pentru proiectare layout PCB si pentru a manipula mai usor fisiere sau mai bine zis tabele excel mai babane. De jocuri PC m-am cam lasat de foarte mult timp, deci zona de jocuri ramane ca un fel de plus neprioritar.

Asadar, din punctul vostru de vedere, credeti ca:

1. Un monitor PC cu ecran curb, sa zicem de 24" sau 27", reprezinta o solutie mai buna pentru proiectare PCB layout in mod special ? Aveti asa ceva ? Ati experimentat ? Cum vi se pare ?

2. Ce alte caracteristici tehnice credeti ca ar fi utile cand urmarim cumpararea unui monitor PC pentru scopul descris anterior. Spre ex., rata de refresh: 50Hz...75, 144 Hz sau mai mult ? Spre ex., in cazul meu niste difuzoare incluse ar fi o optiune necesara dar nu obligatorie.

3. Bineinteles, pretul, care va trebui sa fie cel mai mic posibil care se ofere cea mai buna performanta ! Niste exemple de monitoare de la diverse magazine online, cu bune, cu rele, nu ar fi rau de expus.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7476-dezbatare-alegere-monitor-pc-pentru-proiectare-layout-pcb/
Distribuie pe alte site-uri

• donpetru changed the title to Dezbatare alegere monitor PC pentru proiectare layout PCB

Monitoare cu ecran curbat si diagonala mare, am vazut la o firma de PCB design prin Taiwan, ceva in genul asta numai ca nu erau Dell:

https://www.emag.ro/monitor-gaming-curbat-led-va-dell-34-qhd-144hz-1ms-amd-freesynctm-premium-pro-srgb-99-dci-p3-90-2xhdmi-display-port-usb-s3422dwg/pd/DBQ6J0MBM/?

Sunt bune daca proiectam cablaje imprimate complexe, in mai multe layere, de dimensiuni mari. Acolo in Taiwan se proiectau placi de baza.

Acasa, hm...., eu as alege unul cu ecran plat dar ceva de 24 inch maxim daca rezolutia maxima e full HD. Totusi, in prag de an 2023 eu as alege ceva 4K ca sa aiba perspectiva, ca de exemplu:

https://www.emag.ro/monitor-led-ips-dell-27-uhd-4k-hdmi-display-port-freesync-hdr-pivot-s2721qs/pd/DSTMC2MBM/?ref=graph_profiled_similar_1_2&provider=rec&recid=rec_49_4b4a2367dfbadb3aba52256b3119af4cd81e5102c88c3181c32e1723d155e44a_1672938117&scenario_ID=49

• Thanks 1

Oled  e altceva pentru ochi, un televizor 4k se poate folosi pe post de monitor.

Oled sufera de burn-in, imaginile statice raman imprimate permanent, nu stiu in practica cad de repede apare si cat e  de deranjant.

https://www.pcgarage.ro/monitoare-led/lg/gaming-ultragear-48gq900-b-475-inch-uhd-oled-01-ms-120-hz-hdr-freesync-premium-g-sync-compatible/

Mai exista si tehnologia microled.

https://altex.ro/televizoare/cpl/filtru/tip-display-4213/micro-led/

Editat de cavit

Un monitor cu cel mai bun raport calitate pret este ASUS Gaming TUF VG24VQR - ma refer la ceva asa pentru buzunarul de rand a romanului sau un monitor pentru acasa bun la orice:

https://www.pcgarage.ro/monitoare-led/asus/gaming-tuf-vg24vqr-curbat-236-inch-1-ms-negru-freesync-premium-165-hz/

• Thanks 1

acum toate care se respecta cat de cat sunt 1ms sau sub, problema la cablaje e statul mult cu ochii in el, oled e altceva, doar ca sunt fie mici de 13-15 fie mari de la 42 in sus, ceva intermediar nu se gaseste.

Am gasit oled nefolofosite sau putin folosite la preturi ok un 42 inci la 2500ron e bine.

Pana la urma - avand in vedere si bugetul - am ales modelul ASUS TUF VG27WQ, 27", WQHD, 165Hz:

https://altex.ro/monitor-gaming-curbat-led-va-asus-tuf-vg27wq-27-wqhd-165hz-freesync-negru/cpd/MONVG27WQ/#additional

functioneaza bine pe HDMI. Intentionez sa trec pe intrarea sau conexiunea: Display Port numai ca va trebui sa schimb placa video din unitatea PC.

Ca drept urmare, voi vinde: 

1) o placa video MSI nVidia GeForce GTX 560 Ti, 1024MB, GDDR5, 256bit, PCI-E - 200lei - cu transport curier rapid inclus pe teritoriu Romaniei, fara km suplimentari

https://www.emag.ro/placa-video-msi-nvidia-geforce-gtx-560-ti-1024mb-gddr5-256bit-pci-e-n560gtx-ti-twin-frozr-ii-oc/pd/E7PP7BBBM/

Nu am folosit-o la jocuri.

2) un monitor BenQ cu difuzoare incluse de 22 inch - modelul urmator - 300lei (negociabil) :

https://www.emag.ro/monitor-lcd-benq-22-wide-e2200wa/pd/EN5VMBBBM/

Poze reale cu produsele le pot face si prezenta in perioada urmatoare pentru utilizatorii interesati. De fapt, o sa deschid un topic separat la sectiunea vanzari unde voi prezenta si imagini. Monitorul nu are zgarieturi, nu are pixeli morti, e OK din toate punctele de vedere. Conditiile de trimitere a produselor este achitarea in avans cel putin a transportului urmand ca restul banutiilor sa fie achitati ramburs la deschiderea coletului. Sau se poate achita totul inainte, depinde de alegerea cumparatorului.

Nu merita sa vindeți placa video, este suficient pentru proiectare pcb, in plus exista multe adaptoare hdmi-dp, dacă tot doriți sa utilizați portul dp, cu toate ca in cazul de fata nu prea o simțiți nici o diferența între  hdmi și dp.

Dacă va uitați la prețurile plăcilor video o sa vedeți niște prețuri foarte mari, dacă luați ceva la mâna doua, cine știe cât a fost folosit pentru mining… riscul este destul de mare.

@hixpp02, multumesc pentru raspuns. Aveti dreptate. Am gasit la cineva in Galati o placa video pe olx la 400lei, dar nu prea sunt hotarat sa o cumpar din motive, inclusiv, expuse de dvs. mai sus. Ma gandeam sa folosesc un adaptor HDMI-miniHDMI pe placa video actuala (placa video MSI actuala mai veche ca placa de baza) poate comut refresh-ul de la 60Hz cat e acum spre 144Hz, cat se lauda in specificati monitorul ca suporta pe HDMI. Marele avantaj al conexiuni DisplayPort e faptul ca frecv. de refresh trece de 144Hz, monitorul putand suporta pana la 165 Hz (o diferenta nesemnificativa). Totusi, din ce am mai citit pe ici pe colo, o rata de refresh mai mare pe display "cica" ar fi mai odihnitoare pentru ochi, pe langa avantajul afisarii miscarilor rapide din diverse jocuri. Partea sau avantajul din jocuri nu ma intereseaza., totusi avantajul asupra vederii sau ochilor parca nu l-as trece cu vederea!!!

Aveți perfecta dreptate in legătura cu rata de refresh, dar la proiectare, imaginile fiind mai degrabă statice decât dinamice,  nu știu dacă o sa simțiți diferența. Oricum, timpul petrecut in fata monitorului o sa aibă consecințele cu trecerea timpului, simt asta pe propria piele. Plăcile grafice mai noi au avantajele lor, nunumai in ce privește viteza de randare, funcții noi implementate,etc ci și consumul lor in unele cazuri, consum care la urma urnei va avea unele costuri.

• Thanks 1

Am gasit un adaptor HDMI - mini HDMI in cutia placii de baza si am un facut un test. Precum ma asteptam, iesirea mini HDMI de la placa video actuala MSI este pentru HDTV, deci reda maxim 1080p la 60Hz refresh. Momentan folosesc iesirea video a placii de baza care foloseste rezolutia UHD a monitorului dar tot la 60Hz. Deci, se pare ca voi fi nevoit sa trec pe conexiune Display Port. Mai ramane sa ma hotarasc asupra placii video: SH sau ceva ieftin nou.... deja bugetul e pe rosu ... clipocește!!

Pana la urma, astazi, am luat SH la un pret bunicel un Nvidia GeForce GTX 1050Ti cu iesire Display Port. Am folosit o conexiune Display Port si alta viata. Videoclipurile 4k se vad super fain si.... PCB-urile la fel :smile:

Iata un print screen cu setup-ul:

165Hz.jpg

Topicul o sa-l las deschis pentru orice alte probleme asemanatoare. Intre timp sa incerc sa vand placa video veche si monitorul LCD BenQ.

• Thanks 1

Felicitari pentru alegere, sa aveți in vedere verificarea stării ventilatoarelor, la unele modele cu timpul încep sa scoată zgomote si eficacieatatea răciri scade.

La fel, unele versiuni de drivere de la nvidia pot avea probleme in unele aplicații, nu întotdeauna driverul cel mai nou va fi si cel mai bun.

Spor in continuare!

• Thanks 1

Personal sunt hotarat sa iau oled, 1 buc oled 2500ron,  2 buc cristalin plus manopera mai mult de 5000ron.

Nu fac proictare dar lucrez la serviciu (laborator) va fi un laptop de 15, ca inlocuire la cel de 14.

Acum depinde de care vrei, multifoalele sunt mai scumpe, si trebuie de calitate deorece schimbatul lor e costisitor si reusita nu e garantata.

Pentru ochi solutia lanostrol +n acetil carnozina face minuni, cristalinele nu mai sunt o urgenta daca utilizati asa ceva, personal am scapat de astigmatism si am ramas cu + 0.7 la ambii ochi la varsta de 50 ani.

Cu un oled de 42 se poate lucra si fara ochelari cu ochi ca ai mei, oledul are tehnologia flicker free, deci la orice rata de refreh confortul vizual e asigurat.

In materie de placi grafice la copil am luat un laptop cu RTX2070 care consuma doar 30w (placa grafica) nu sunt curios sa platesc facturi pentru joaca copilului, asta se incadreaza offgrid.

• Thanks 1

Treaba asta cu monitoarele e destul de subiectiva depinde de o gramada de factori si pana la urma tot dupa portofel facem alegerea.

asa ca sfatul meu ar fi fost simplu cumpara ce poti mai bun la banii disponibili. Tin minte cu ani in urma can am cumparat primul monitor 4K si nu puteam sa citesc meniurile a trebuit sa umblu la scaling sau sa-l folosesc la 2560x 1440 am ales rezolutia mai mica ca scaling-ul de la windows nu s-a imbucat cu Oracad/Allegro si a iesit o varza.  Programele de proiectat PCB-uri nu sunt asa de pretentioase la grafica nu cred ca e cazul sa aruncati bani excesiv de multi in directia asta (la fel CPU, RAM, Disk Networking etc. ) - ce mai buna investitie e sa invatati softul de proiectare bine de tot ca acolo puteti obtine cea mai bun beneficiu.

RR

• Thanks 2

Am un monitor plat Samsung de 24 inch, este ideal pentru cablaje imprimate sau proiectare schemele electrice/electronice. Nu m-am uitat niciodata la ce refresh are - ma uit acum: 60Hz. Sunt multumit. Pe viitor o sa trec la o frecventa de refresh mai mare dar momentan raman la varianta asta. :cheers2:

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock