Sari la conținut

Probleme cu kitul AD020V6

Vizitator Hunter22

Postări Recomandate

Vizitator Hunter22

Salut tuturor, sunt nou pe forum. Intrebarea mea este urmatorul: cum pot sa reglez curentul de mers in gol la kitul "400"w(dar nu are 400) AD020V6. Mananca 450mA pe o ramura de alimentare in gol..cred ca e ca-m mult, tranzistoarele se incalzasc extrem de tare inca la 1-2 watti, si puntea de 35a/750V se incalzeste, si se aude zgomotul de la trafo foarte tare, comparativ alt amplificator functioneaza perfect cu alimentarea asta, nu are ninci un fel de zgomot.(cu ecranare de semnal nu am probleme, filtrajul este 27.000UF, traf 450W, 2x33V DC)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte probabil va trebui sa schimbati "driver-ul", adica TDA7250. Totusi, inainte de asta, as dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari (poate se mai poate face ceva):

1. Ce tensiune continua aveti intre pinii 12 si 13, respectiv 18 si 19 a circuitului integrat TDA7250, atunci cand intrarile de semnal ale acestuia le aveti conectate la masa ? Sper ca valoarea curentului de mers in gol ati masurat-o cu intrarile amplificatorului la masa, asa este ?

2. Pinul nr.5 a TDA7250 l-ati conectat printr-o referinta (+5Vcc) de tensiune la alimentarea pozitiva a montajului (asta inainte sa efectuati masurarea curentului de mers in gol) ?

In al doilea rand observ ca ati folosit un transformator de putere cam mare. Era suficient un transformator de 200-250VA cu doua infasurari de 25V~. Totodata, acest kit nici nu se recomanda a se alimenta la mai mult de +/-35Vcc din diverse considerente legate in primul rand de posibilitatea defectarii rapide a driver-ului. Din spusele dvs. de mai sus sa inteleg ca l-ati alimentat la 2x33Vcc ?

Link spre comentariu

Vizitator Hunter22
Foarte probabil va trebui sa schimbati "driver-ul", adica TDA7250. Totusi, inainte de asta, as dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari (poate se mai poate face ceva):

1. Ce tensiune continua aveti intre pinii 12 si 13, respectiv 18 si 19 a circuitului integrat TDA7250, atunci cand intrarile de semnal ale acestuia le aveti conectate la masa ? Sper ca valoarea curentului de mers in gol ati masurat-o cu intrarile amplificatorului la masa, asa este ?

2. Pinul nr.5 a TDA7250 l-ati conectat printr-o referinta (+5Vcc) de tensiune la alimentarea pozitiva a montajului (asta inainte sa efectuati masurarea curentului de mers in gol) ?

In al doilea rand observ ca ati folosit un transformator de putere cam mare. Era suficient un transformator de 200-250VA cu doua infasurari de 25V~. Totodata, acest kit nici nu se recomanda a se alimenta la mai mult de +/-35Vcc din diverse considerente legate in primul rand de posibilitatea defectarii rapide a driver-ului. Din spusele dvs. de mai sus sa inteleg ca l-ati alimentat la 2x33Vcc ?

1.Tensiunea intre 12-13, 18-19 este 2.35V cand cand intrarea conactez la masa.

2.Pinul nr.5 a TDA7250 nu am conectat printr-o referinta (+5Vcc) de tensiune la alimentarea pozitiva a montajului (asta inainte sa efectuati masurarea curentului de mers in gol).

Am folosit traf asa de mare pentru ca alimenteaza inca 2 kituri TDA7294.

Da am alimentat cu +-33V

Link spre comentariu

Tensiunea intre 12-13, 18-19 este 2.35V cand cand intrarea conactez la masa.

Tensiunea ar trebui sa fie mai mica, cam 1.9...2,1V. Asa cum este polarizat etajul final el functioneaza "in clasa A".

Niste solutii pentru micsorarea curentului de mers in gol ar fi:

a). sa montati un circuit format din trei diode 1N4007 inseriate cu o rezistenta si conectate intre pinii12-13, 18-19 (anodul diodelor sa fie conectat inspre pinii 12, respectiv 18) sau

b). sa montati doi semireglabili de 100KOhmi intre pinii 3-masa si 8-masa a circuitului integrat.

Varianta a) prezinta probabilitatea aparitiei in regim dinamic a unei sarcinii reduse pe iesirea circuitului integrat cu impact asupra domeniului de frecventa reprodus si asupra regimului termic a driver-ului. Dar pana nu se testeaza, afirmatia anterioara este o doar presupunere. Din aceasta cauza va recomand sa incercati pentru inceput varianta b). De fapt, chiar producatorul driver-ului, mentioneaza printre randuri, posibilitatea ajustarii curentului de mers in gol prin metoda b). Pentru a apela la varianta "b" de modificare a curentului de mers in gol as dori sa-mi spuneti daca componentele sunt conectate si daca au valorile ca in imaginea de mai jos ?

TDA7250.JPG

Pinul nr.5 a TDA7250 nu am conectat printr-o referinta (+5Vcc) de tensiune la alimentarea pozitiva a montajului

Ar trebui sa conectati pin nr.5 la tensiunea de alimentare printr-un divizor rezistiv ca imaginea de mai jos:

divizor_TDA7250.JPG

Link spre comentariu

Vizitator Hunter22

Nu stiu ce sa intamplat.... :c1: :b7: am ncercat sa masor curentul de mers in gol, si sa ars o bucata din cablaj -vcc - tranzistor, iar intre vcc+ si out este scurt :n7:

Link spre comentariu

Era bine sa ne fi aratat o imagine, doua cu montajul realizat. Daca aveti scurt intre +vcc si iesire, asta inseamna ca tranzistorul aferent este strapuns si va trebui sa-l inlocuiti.

Mai aveti la cateva intrebari sa raspundeti asta daca mai doriti sa depanati kitul de amplificare. Pe langa intrebarile adresate intr-un post anterior mai adaog: ati montat amplificatorul pe un radiator de suprafata corespunzatoare si in corelatie cu puterea disipata ?

P.S. Odata cu lansarea acestei probleme s-a mai nascut un motiv in plus ca sa nu mai cumparam kituri "de doi lei", gen AD020V6 si sa ne orientam catre niste scheme testate, functionabile, usor de pus in functie si fiabile.

Link spre comentariu

Vizitator Hunter22

Noroc ca nu am dat bani, am primit gratis. Acum nu mai vreau sa reapar, toata lumea spune ca e o jale acest kit, acum stiu si eu. :b4:

Puteti recomanda un kit care e capabil de cel putin 2x200W RMS reali @ 8ohmi si cca. 2x300W RMS 4ohmi?

Am la dispozitie: cutia 3U, 3 cooleri 8cm, un radiator cel putin pentru 1KW, transformator capabil 600W(numai primerul este bobinat, secunerul pot sa bobinez la orice tensiune/curent in limita 600W),4x6800UF/80V,punte 35A, inca o sursa +-33V 500W.

Link spre comentariu

Puteti recomanda un kit care e capabil de cel putin 2x200W RMS reali @ 8ohmi si cca. 2x300W RMS 4ohmi?

Pentru aceasta putere va trebuie un transformator de cel putin 1kW pentru montajul stereo. Amplificatorul audio trebuie sa se alimenteze la +/-70vcc sau puteti alimenta doua amplificatoare la circa +/-45-50Vcc, pe care sa le conectati in punte.

Ati putea incerca un AV400 dar trebuie sa achizitionati un alt transformator cu doua infasurari de 50V~. O alta optiune, asta daca aveti rabdare pana la vara, ar fi kiturile de aici (vedeti varianta de 400W):

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?showt...t=0&start=0

Pentru alte scheme studiati topicul "Scheme de amplificatoare audio" din aceasta sectiune.

Link spre comentariu

Vizitator Hunter22

Imi place kit-ul varianta 400W...dar nu pot sa astept mult, saptamana viitoare trebuie sa fie gata amplificatorul.

O alta solutie ar fii sa pastrez cele 2 kituri de 100W pentru sateliti, si sa cumpar un kit 200W RMS pentru subwoofer, dar aici criteriul esta sa functioneze la aceeasi tensiune cat kiturile 100W(+-33V).... thumbup.gif

Link spre comentariu

Tinand cont de faptul ca aveti la dispozitie o tensiune de alimentare de +/-33Vcc si doriti sa realizati un sistem 2+1, cea mai ieftina solutie pentru amplificarea subwoofer-ului este sa realizati un circuit cu 2xTDA7294 in punte.

Link spre comentariu

Ce trazistoare are, si care e puterea reala la 8 ohmi?

Pe canal, max. 100W pe 4 Ohmi, 60W pe 8 Ohmi, alimentat la +/-40Vcc, THD>1%.

Specificatiile tehnice redate pe site sunt cam...false. O greseala: domeniul de frecventa reprodus este pana la 20kHz (-3dB) si nu 200kHz asa cum se precizeaza acolo; iar raportul semnal zgomot 90...95dB.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock