Sari la conținut

Echivalente circuite integrate logice romanesti vechi vs noi !


dan_e

Postări Recomandate

Are cineva vreun catalog sau o lista cu echivalente circuite romanesti si corespondentul lor actual ? Ma interesa mai multe CDB-uri, asa la modul general. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

CDB-urile sunt de fapt seria 74 TTL - seria originala TTL (5V) care a fost inlocuita de seria 74LS (low power Schottky) si mai tarziu de seriile LV (low voltage 3.3V) si CMOS (seria 74HCT dar notatia numerica a ramas la fel. 

7400 (4 porti nand cu 2 intrari)  e functional echivalent cu 74LS00 sau cu variantele CMOS 74HCT00.  (CDB400) 

Cu mici exceptii cam tot de s-a fabricat in seria CDB (care erau bipolare) are echivalent care se poate cumpara in ziua de azi in seriile  LS, ALS, HCT.

RR

 

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@dumitrumy, eu cred ca nu ai inteles exact ce vrea @dan_e, eu cred ca el nu vrea un catalog IPRS, nu e suficient, ci sa-i spui in catalogul IPRS ce echivalent gaseste actualmente pe piata. 

@roadrunner i-a dat o idee buna in cazul in care nu gaseste catalogul asta minune dar are cataloage IPRS. 

Editat de electricianu2010
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu e clar ce vrea sa obtina dar sunt sigur ca sunt mai multe cai sa obtina ce vrea.  Poate are niste piese intr-o cutie uitata de timp si vrea sa vada ce e pe acolo care poate fi folositor, in ambele cazuri sunt referinte pe internet. Asta-i problema cu forumurile nu e clar daca postul initial e pentru a obtine o raspuns/solutie la o problema simpla sau o dorinta de invata ceva despre ceva (99% din cazuri e prima)

Personal am renuntat acum 25 de ani sa mai folosesc porti logice (cu foarte mici exceptii cand ai nevoie de ceva f - simplu cum ar fi 1 poarta logica nu mai multe) - de cand cu limbajele de descriere Hardware imi fac "cipurile mele" cu sute de mii de porti logice.

RR

Editat de roadrunner
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

chiar si fara un tabel de echivalente daca excluzi  "CDB"  si pui un "7"  obtii seria 74xx 

La tehnologoile mai noi se adauga o serie de caractere intre "74" si "xx"  de exemplu   SN7400 e echivalent funtional cu 74HCT00 (primul e bipolar al doilea e CMOS) si pin compatibil. Eu personal nu am avut nevoie de tabele pentru asta ca e suficent de simplu (si rusesti nu am folosit TTL-uri)

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trebuie sa ai o varsta si ceva experienta in domeniu. Altfel poti intreba pe acelasi tipar "ce echivalent are Dacia 1100?" 

74xx-clase.jpg

 

TTL2-fam.jpg

 

EDIT: citat >>>>>>>The first transistor–transistor logic family of integrated circuits was introduced by Sylvania as Sylvania
Universal High–Level Logic (SUHL) in 1963. Texas Instruments introduced the 7400 series TTL family in 1964. Transistor–transistor logic uses bipolar transistors to form its integrated circuits. TTL has
changed significantly over the years, with newer versions replacing the older types.
Since the transistors of a standard TTL gate are saturated switches, minority carrier storage time in each
junction limits the switching speed of the device. Variations on the basic TTL design are intended to
reduce these effects and improve speed, power consumption, or both.
The German physicist Walter H. Schottky formulated a theory predicting the Schottky effect, which led
to the Schottky diode and later Schottky transistors. For the same power dissipation, Schottky transistors
have a faster switching speed than conventional transistors because the Schottky diode prevents the
transistor from saturating and storing charge; see Baker clamp. Gates built with Schottky transistors use
more power than normal TTL and switch faster. With Low-power Schottky (LS), internal resistance
values were increased to reduce power consumption and increase switching speed over the original
version. The introduction of Advanced Low-power Schottky (ALS) further increased speed and reduced
power consumption. A faster logic family called FAST (Fairchild Advanced Schottky TTL) (Schottky)
(F) was also introduced that was faster than normal Schottky TTL.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu la ce-i trebuie lui @dan_e echivalente de integrate logice?! Probabil vrea sa incerce scheme romanesti publicate in Tehnium. Daca vrea insa sa faca acest lucru, atunci este suficient sa instaleze si sa utilizeze un simulator Multisim 14 sau similar, de la National Instruments, care are o biblioteca enorma de SPICE-modele pentru circuite integrate logice de toate tipurile. Acolo poate testa apriori si schemele dorite, inainte de a le pune in practica. In acest mod isi poate alege singur echivalentul cel mai convenabil.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 13 ore, cavit a spus:

Unii nu se descurca cu simulatoare, emulatoare....

Pe vremuri exista un autor de carti foarte populare (E. Aisberg) care a scris pentru amatori celebrele "Radioul?! Nimic mai simplu!" si "Televiziunea?! Nimic mai simplu!". Ca sa-l parafrazez, as spune: Simulatorul?! Nimic mai simplu! Referindu-ma la Multisim, pe care-l cunosc, este un program foarte "prietenos" cu utilizatorul. Are popup-uri interactive, prin care se pot identifica simbolurile solicitate si apoi aseza in pagina. Dupa ce s-au dispus in pagina simbolurile (incluzand si simbolul de impamantare) se conecteaza intre ele foarte simplu. Dupa ce s-a desenat astfel schema (care nu difera prin nimic de o schema desenata pe hartie) mai exista undeva pe bara de unelte un "buton" de activare / dezactivare a schemei. Pentru verificarea unor parametri, se pot adauga in circuitul astfel format diferite "instrumente de masura" virtuale, inclusiv un osciloscop cu 2 sau 4 canale. Cine dispune de un desktop / laptop sau o tableta sub Windows, poate instala si invata rapid sa utilizeze un astfel de simulator.

Editat de ola_nicolas
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru simulare digitala nu se folosesc modele spice ci simulatoare dedicate care verifica doua lucruri distincte comportamentul logic (behavioural simulation) si conditile de timing (setup/hold) adica modelele contin timpii de propagare si timpii de pregatire (setup) si hold (mentinere) a semnalului in relatie cu fronturile semnalului de ceas (clk)

Simulatoarele digitale au interfete dedicate si suport pentru functii si biblioteci logice (IEEE) si matematice cat si de conversie numerica in diverse formate digitale. Ca sa simulezi si/sau sa sintetizezi un circuit digital complex e nevoie de limbaje de descriere Hardware (Verilog sau VHDL) altfel nu poti sa aplici vectori de test sau sa compari automat cu vectori de referinta rezultatele.

Nu cred ca Dan vrea sa faca ceva foarte complex.

 

@ola_nicolas

Citat

Cine dispune de un desktop / laptop sau o tableta sub Windows, poate instala si invata rapid sa utilizeze un astfel de simulator.

am foarte mari rezerve ca cineva mai vrea sa invete serios ceva in ziua de azi, totul se rezuma la filmulete de 30 de secunde maxim pe social media si tutoarile pe Youtube cum sa devii programator in 20 de minute.

 

RR

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bineinteles ca @roadrunner are dreptate. Nu pot contrazice un profesionist. Important mi se pare insa ca si pe un simulator "universal" de electronica se poate simula o schema simpla continand circuite integrate logice. Dupa ce ai facut mai multe incercari cu mai multe CIP-uri, poti sa-ti faci o foarte buna idee despre care dintre ele este mai potrivit scopurilor tale.

La 12.12.2022 la 11:31, roadrunner a spus:

... am foarte mari rezerve ca cineva mai vrea sa invete serios ceva in ziua de azi, totul se rezuma la filmulete de 30 de secunde ...

... De acord!

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock