Sari la conținut

DP0110 - 70W Retro Audio Amplifier


donpetru

Postări Recomandate

Dupa o pauza putina mai lunga am inceput sa reiau sa reproduc in format electronic proiectele din colectia personala de PCB-uri. O sa incerc in perioada urmatoare sa ma axez pe zona de amplificatoare audio, deoarece as dori sa o completez cu proiectele care au mai ramas de prezentat printre celelalte numere de proiecte pe acesta zona deja prezentate.

 

Asadar, astazi va prezint un proiect retro realizat prin studentie, pe care l-am actualizat recent cu cateva piese active mai de actualitate. Este un proiect de amplificator audio foarte bun de reprodus in regim D.I.Y, cu rezultate rezonabile si cu o gama dinamica destul de buna.

 

Fac o mica paranteza, referitor la doua marimi cunoscute folosite in estimarea calitatii unei surse audio:

1) prima, se numeste gama dinamica, o marime calculata pe baza raportului dintre intensitatiile sonore maxime si minime a unei surse audio. Se masoara in dB. Intensitatea sonora sau nivelul intensitatii sunetului se noteaza cu SIL iar intr-o camera anoica (o camera conceputa pentru a absorbi complet reflexiile sunetelor sau a undelor electromagnetice) nivelul SIL = SPL (sound pressure level). Deci, cu alte cuvinte putem spune ca gama dinamica reprezinta raportul dintre SPL-ul maxim si cel minim reprodus de o incinta acustica. 

2) raportul semnal/zgomot, notat cu SNR, se calculeaza facand raportul dintre tensiunea nominala de iesire si tensiunea de zgomot la iesirea unui amplificator. Deci SNR-ul se determina pe baza a doua marimi electrice.

In anumite surse web sau chiar in anumite literaturi de specialitate, se mentioneaza faptul ca gama dinamica se poate determina facand raportul dintre tensiunea maxima permisa pe iesirea unui amplificator ca fiind tensiunea maxima redata de aceasta pe iesire si tensiunea minima care este aproximativ tensiunea de zgomot. Nu prea va recomand sa faceti asta deoarece rezultatul gamei dinamice devine neelocvent. Mai bine masuram gama dinamica folosind SPL-ul (cu micile erori de rigoare) si comparam cu masuratoarea SNR. Daca nu am ales o boxa sau incinta acustica de putere corespunzatoare o sa vedem ca o boxa de o anumita putere, spre ex., va avea tendinta sa ne redea un zgomot acustic de fond mai mare si ne schimbe negativ gama dinamica facandu-ne sa obtinem performante acustice mediocre cu un sistem audio cu performante mari. In fine, nu intru in detalii, cine are placerea sa detaliem acest subiect il rog sa deschida un topic separat in sectiunea de incinte acustice. . 

 

Codul proiectului de care va spuneam, este DP0110 si este un amplificator clasic cu condensator pe iesire si cu un etaj final complementar realizat in jurul a doua MJL-uri binecunoscute. Proiectul il puteti descarca accesand link-ul de mai jos:

 

DP0110 - 70W Retro Audio Amplifier.pdf

 

Asa cum o sa observati din schema electronica si layout-ul cablajului imprimat, circuitul se poate alimenta cu trei tipuri de tensiuni in functie de nivelul de putere dorit pe iesirea amplificatorului pe sarcina minima admisa de 4 Ohm si anume: daca alegeti 80Vdc veti obtine, asa cum mentionam in schema, un 70W / 4 Ohm, daca alegeti 60Vdc, un 40W si daca alegeti o alimentare simpla de 40V se obtine pe iesire aprox. 20W/4Ohm, la un factor de distorsiuni armonice pe sinusoida test de 1kHz de cca 0,2%.

 

Obligatoriu tranzistorul Q3 din etajul superdioda (pt. reglaj curent de mers in gol) se va atasa de radiatorul MJL-urilor sau, cu ajutorul unei cleme preformata special, pe unul dintre cele doua tranzistoare finale. Valoarea curentului de mers in gol, daca imperechem bine tranzistoarele finale (Q2, A8) si prefinali (Q1, Q7), va recomand sa-l setati in plaja 20...50mA. In 99% din cazuri e suficient desi e recomandat sa faceti verificari pe osciloscop folosind un generator de semnal sinus 1kHz.

Impedanta de intrare este de aprox. 150kOhm iar impedanta interna de iesire: 0,04...0,1 Ohm, ceea ce se traduce prin obtinerea unui factor de damping de max. 400.

 

In fisierul atasat veti gasi ca si cazul altor proiecte asemenea toate paginile necesare pentru reproducerea in regim. D.I.Y a acestui proiect, inclusiv realizarea prin metoda PnP a cablajului imprimat.

 

Numai bine si spor la construit. Eventuale neclaritati le discutam in topic.

 

  • Like 2
  • Thanks 3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Salutare.

Se poate folosi si la un 28Vdc? Am 2 trafuri identice de 20Vac/3A si ma gandeam sa le intrebuintez.

As vrea sa gasesc o schema pentru un amplificator micut de clasa AB, pentru 2 fullrange visaton 4 inch 10W/4ohm.

TDA-urile nu prea ma multumesc...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se poate alimenta si cu 28Vdc dar va trebui sa tatonati valorile rezistoarelor: R1, R3, R7, R17, R18 si R24; ca de exemplu (un punct de plecare):

- R1=33k,

- R3=820 Ohm -3W;

- R7=R18=5,6kOhm; 

- R17=82 kOhm si

- R24 =1,2kOhm.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock