Sari la conținut

US limiteaza exportul de servicii de calcul cuantica catre Rusia


cavit

Postări Recomandate

Calculul cuantic a evoluat de la noutate la afacere se utilizeaza in domeniul financiar bancar si aerospatial, precum si in cercetare.

 

Tehnic vorbind acesta presupune raciri speciale pana la 15mK sau mai jos daca este fezabil, foarte dificil de realizat pe Pamant dar mai simplu in spatiu unde temperatura de plecare este mult mai mica.

 

Procesoarele cuantice se realizeaza traditional cu jonctiuni Josephson, dar au limitari in ceea ce priveste gradele de libertate, mai nou cu ioni implantati.

 

link proceror cuantic cu jonctiuni Josephson

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-20726-7_17

 

link procesare cuantica cu ioni implantati

https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/b14792-7/single-ion-implantation-quantum-computing-david-jamieson

 

Procesarea cuantica are doua concepte specifice: superpozita si entanglementul.

Procesarea cuantica e un fel de procesare paralela, starea cuantica  este rezultatul globalitatii informatiei introduse, procesarea realizandu-se intr-un singur pas.

 

Impresia personala este ca starile cuantice ale acestor procesoare sunt un coral cuantic asemanator cu coralul cuantic al unui atom acesta e conditionat de totaliatea interactiunilor.

 

Limitarea exportului servicillor de calcul cuantica catre Rusia este o stire care a aprut in media.

 

https://tass.com/world/1508173

 

 

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nimeni nu exporta procesore sau calculatoare cuantice pentru simplul motiv ca nu exista nici unul care sa depaseasca stagiul de "proof of concept" (dovedirea principiului) si mai mult nu exist anici o aplicatie practica la ele decoamdata. (exista aplicatii teoretice) - ele sunt listate la gramada in sanctiuni ca sa nu existe portite pentru viitor in legislatie.

Consensul in industria de semiconductori e ca calculatoarele cuauntice sunt la nivel de research si decocamdata proiectele inghit bani fara un progress real catre comercializare. Multi specialisti din industrie considera procesoarele qunatice un mare hoax. (inselaciune) care pleaca de la un aspect toretic si marketing-ul amplifica si distorsioneaza realitatea facand proiectii scoase de pe cur. (vezi industiria de IoT care e cam la fel - nu reauseste sa faca bani de nici un fel)

RR

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Marturisesc ca pentru mine aceasta notiune de calcul cuantic este o noutate absoluta. Nu am mai auzit anterior despre asa ceva. Ca impresie insa, si eu sunt de acord ca notiunea are aspectul unei mari "gogosi". Imi inchipui ca denumirea porneste de la intelesul notiunii de cuanta, care inseamna o cantitate indivizibila. Astfel electronul este o particula, a carei caracteristici fizice se constituie in cuante: masa electronului; sarcina electronului; frecventa de spin, etc. Nu inteleg deci ce anume ar putea reprezenta o cuanta de informatie?!

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista prototipuri functionale prin toate firmele mari (Intel, Google, IBM) din pacate au nevoie de supraconductie (racire aproape de 0 absolut) deci sunt mari consumatoare de energie si o mare deficienta e ca sunt dependente de circuite integrate obisnuite pentru excitatie ceea ce le face lente decocamdata. S-au bagat o gramada de bani in asta in ultimul deceniu cu rezutate modeste.

https://www.ibm.com/quantum

cica vand si servicii, poate am ramas eu in urma.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sistemul de racire pentru un procesor cuantic consuma 20kw pentru 15 mK s-a incercat si 10 mK cu 100kw.

IBM are doua procesoare modeste de 4 qbit online pentru uz public, nu stiu ce au pentru uz propriu.

exista procesoare cuantice de 1024 qbit si mai mari d wave anunta unul de 5000.

 

https://qutech.nl/2018/02/27/quantum-operations-1024-qubit-processor/

 

https://www.dwavesys.com/learn/quantum-computing/

 

la 15 mK procesoare cuantice sunt afectate destul de puternic de zgomot, starile nu se pastreaza suficient timp, exista algoritmi pentru compensare.

procesorul cuantic cu jonctiuni Josephson are un neajuns, desi se pretinde de 1024 qbit in realiate nu are, doarece nu pot interactiona orcare 2qbiti, asa cum cere teoria, numarul de grade de libertate este mai mic decat cel teoretic.

 

Cei de la D wave vand sisteme complete, si servicii de calcul cuantic.

 

alta chestie interesanta:

 

https://takensmode.com/check-this-out/

 

 

 

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am inghitit niciodata pe nemestecate asemenea "oportunitati". Prefer sa muncesc mai mult, urmand un plan sistematic decat sa fac investitii (fie chiar si de 250 euro) in chestiuni intangibile si mai ales greu controlabile sau chiar complet necontrolabile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce stiu sigur e ca IBM se ocupa de asta cu un avans de 10 fata de ceilalti (de care stim) - si de 20 de ani nu au progresat cu viteza cu care au vorbit. E posibil sa fie lucruri ascunese publicului si sa avem noi senzatia ca nu progreseaza oricum sunt mult prea complicate ca sa fie discutate amatoricesc.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock