Sari la conținut

Pozitionare axa Z la CNC - masuratori cu ceasul comparator


Postări Recomandate

Pentru cei pasionati de masini cu comanda numerica, am facut azi un video cu un test de pozitionare la axa Z (vertical) sa vad cat de repetabil pot sa fiu. Masuratorile arata ca erorea e undeva la jumatate de sutime, dar suspectez ceasul comparator ca nu ar fi grozav (si din cauza ca nu fost foarte scump) ma steptam sa fie mai mica, dupa cum se vede e cam jumatate de diviziune 0.005 (5 microni) - rezolutia axei e 3.125 microni, dar jocurile de rigiditate sunt oricum mai mari de 50 microni. 

Practic ce se intampla acolo am proptit palpatorul ceasului in masa masini si misc axa Z 50 mm in sus dupa care revin la pozitia de unde am plecat.

Testul era de fapt altul (pe care nu l-am flmat) pentru masurarea mesei sa vad daca se pastreaza aceeasi cota pe Z cand ma deplasez pe axa Y. si se pare ca treuie sa sac niste reglaje ca am 0.3mm panta la masa pe toata lungimea mesei (partea buna e ca e liniara si se poate corecta usor)

RR

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7446-pozitionare-axa-z-la-cnc-masuratori-cu-ceasul-comparator/
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner: Mi-ai expediat un mesaj privat (insotit de un filmulet) dupa care ai parasit conversatia, fara sa astepti raspuns. Nu stiu care a fost (in aceste conditii) scopul mesajului. Si eu am avut o cariera interesanta, dar nu o pot demonstra cu poze, iar cu filmulete cu atat mai putin, deoarece pana prin anul 2000 legislatia specifica interzicea fotografierea si filmarile in incinta intreprinderilor industriale, desi intre timp ele devenisera intreprinderi private. Eu raman insa la parerea ca tehnologia mecanica a ramas in principiu aceeasi, chiar daca CNC-urile au luat locul masinilor unelte clasice. Asadar, daca crezi ca filmuletul tau este definitoriu pentru a-ti demonstra interesul in domeniu, posteaza-l aici, sau initiaza un alt topic. Nu trebuie sa te simti obligat (in nici-un fel) sa-mi demonstrezi mie ceva anume.

 

Intr-o alta ordine de idei, mie mi se pare o banalitate sa demonstrezi ca printr-un program destul de complicat pentru destui, realizezi o cursa verticala a organului de avans tehnologic, care se termina intotdeauna in aceeasi pozitie. In acelasi scop, la o masina unealta clasica era suficient sa pui un tampon mecanic intr-o pozitie predeterminata. Spre exemplu, daca in pinola unui strung se fixeaza un tampon reglat la o anumita distanta, vei realiza un avans tehnologic al barei de strunjit, de asa maniera, incat debitarea piesei se va face intotdeauna la aceeasi lungime. Precizia acestei lungimi poate merge pana la orice domeniu de toleranta, in functie de cat de precis s-a facut reglajul tamponului. Daca strungului i se ataseaza un sistem mecanic automat al avansului la tampon, care este destul de simplu comparativ cu toata electronica CNC-ului, atunci s-a obtinut exact acelasi efect de repetabilitate, ca si in cazul CNC-ului. Cam asta este toata filozofia. Din punct de vedere tehnologic se obtine acelasi efect, cu cheltuieli relative destul de mici si cam cu aceeasi productivitate.

Editat de ola_nicolas

@ola_nicolas nu era nimic complicat i-am zis masinii sa me miste 50mm in sus dupa care sa revina 50 mm in jos sa verific daca se intoarce la coordonata de unde a plecat. (nu se vede in imagini dar apasam niste butoane cu mouse-ul pe ecran) am ales 50mm arbitrar putea sa fie orice alt numar.

Treaba cu tampoanele e buna daca ai numai doua cote daca ai 50 de cote diferite la o piesa nu poti sa tot pui tampoane ca nu e practic.

Electronica CNC-ului e relativ simpla (am o poza in telefon o s-a pun maine) 

RR

 

 

Editat de roadrunner

OK. Nu am sa mai intervin. Chiar daca pe un CNC se fac tot niste piese in general simple, ca si pe un strung. Hai sa zicem ca un strung clasic este un "dinozaur", care "si-a trait traiul si si-a mancat malaiul", ca si cei ca mine, care inca le apreciaza calitatile. Se pare ca tot interesul se concentreaza acum pe CNC-uri. Dai inainte, caci treaba nu este rea. De mult nu s-a mai initiat o discutie interesanta pe teme tehnologice pe acest forum, si chiar si pe altele. Dupa vre-o cativa ani, in care am refuzat sa mai intru pe ElForum, am intrat ieri (ca vizitator, caci nu mai am cont de mult) ca sa vad ce se mai discuta pe sectiunea Masini Unelte si Scule. Discutiile s-au rarit si activitatea lancezeste. O mare parte dintre utilizatorii cu care mai schimbam cate o parere, si-au anulat conturile. Moderatori, fara nici-o veleitate legata de tehnologia mecanica au inceput sa raspunda la diferitele intrebari, care inca se mai pun (din cand in cand) pe acel forum. Un analist avizat, isi da seama ca nu au nici-o competenta in legatura cu asemenea discutii. Asa incat faci foarte bine initiind si intretinand discutii in legatura cu astfel de teme. O singura observatie mai am de facut. Cu un ceas comparator arareori se fac masuratori, in general indirecte. De regula cu ajutorul comparatoarelor se fac verificari. Spor!

Editat de ola_nicolas

@ola_nicolasceasul e montat asa ca sa masor daca masa masinii e paralela cu axa Y (daca e plana) ca trebuie sa tai cava ce are toleranta destul de mica la Z (vertical) si era singurul mod de a masura. (la fel se aliniaza masa unei freze clasice fara CNC) 

Cu ceasul compatator comprimat te plimbi longitudinal pe masa si vezi daca aluneca de la pozitia de start. Am masurat pe toata lingimea mesei am o deviatie de 0.03mm care e din fericire e liniara si se poate corecta adaugand niste adaosuri la masa. Nu e foarte grav pentru ca piesa nu e mare are numai 10mm si propotional pe dimensiunile piesei deviatia va fi in tolerantele admisibile.

RR

 

PS -

Am o trusa de "cale" cu care calibrez masinile dar nu o gasesc nicaieri si nu ma-am indurat sa cumpar alta numai pentru operatia asta.

 

Editat de roadrunner
Acum 36 minute, roadrunner a spus:

... Cu ceasul compatator comprimat te plimbi longitudinal pe masa si vezi daca aluneca de la pozitia de start ...

Pai asta se numeste "verificare" a deviatiei de la paralelism fata de axa masini. Masuratoarea (indirecta) ar putea fi (spre exemplu) diferenta dintre o valoare initiala si una finala, care raportata la lungimea de deplasare a mesei masinii intre cele doua puncte, ne dau tangenta unghiului de inclinatie a suprafetei plane a acesteia, fata de axa fizica a ghidajelor pe care se deplaseaza masa CNC-ului.

Editat de ola_nicolas
Citat

Masuratoarea (indirecta) ar putea fi (spre exemplu) diferenta dintre o valoare initiala si una finala

exact, am masurat o diferenta de nivel de 0.03mm a mesei care creste proportional spre spatele masinii (spatele mesei e mai sus) . Trebuia sa masor ca sa vad daca e liniara (proportionala) 

Fiind liniara se poate corecta cu adaosuri montate in partea din fata mesei dar daca nu era liniara nu se putea decat prin rectificarea mesei.

RR

Editat de roadrunner

Daca vrei sa ma crezi, solutia adecvata este cea mai complicata si mai costisitoare, adica prelucrarea suprafetei printr-o frezare fina cu ajutorul unui cutit zburator care poate acoperi integral intreaga latime a mesei, sau cel mult sa se faca doar doua treceri. sau se poate incerca o rectificare, care insa este mult mai pretentioasa si mai costisitoare. Introducerea de adaosuri sub "blatul" mesei pentru a o ridica, va duce la erori de planitate ale prelucrarilor, care sunt mult mai grave decat o inclinatie de 3 sutimi, care dupa parerea mea este foarte mica, in cazul in care aceste 3 sutimi s-au inregistrat pe toata lungimea activa a mesei.

O las asa ca la piese mici e ok si nu am de gand sa tai piese mari. de multe ori nici materialul care-l-tai nu e asa rigid. Asa ramane.

Rrobabil ca va trebui sa repet masuratoare pe axa X (stanga drearpta) din pacate nu pot sa fac numai translatie ca se agata palpatorul in caneluri o sa iau un zero pe Z la cota de masurare in stanga axei X (cu ceasul coprimat) ridic aza Z pana cand plapatorul se ridica  de pe masa ma duc pe X in capatul din  dreapta si cobor aza Z la zero-ul luat anterior. 

Sa vad daca mai gasesc timp si pentru asta poate mai fac un video scurt.

RR

Editat de roadrunner
Acum 1 oră, roadrunner a spus:

... din pacate nu pot sa fac numai translatie ca se agata palpatorul in caneluri ...

Pentru directia perpendiculara pe caneluri se utilizeaza o rigla plan-paralela, rectificata pe o masina plana de precizie, pe cele doua fete active, una in contact cu masa si cealalta in contact cu palpatorul. Se pot prevedea doua "urechi" pentru fixarea riglei pe masa. Din cate stiam, pe la magazinele specializate, se pot gasi gata de cumparat astfel de rigle.

Editat de ola_nicolas

Masa aia e destul de mare trei sutimi e putin, ar trebui sa masori la intervale de cateva luni, sa vezi daca se pastreaza, la diferite temperaturi ambientale.

Poate  nu e stransa la acelasi cuplu peste tot.

 

din pacate suprafata ei se poate deteriora sau deforma in urma folosirii indelungate, asta poate face imposibila montarea corecta a unei rigle

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock