Sari la conținut

Depanare/restaurare osciloscop C1-118A rusesc

myhai96

Postări Recomandate

Buna seara! 
Pana acum nu am mai avut asa mult timp liber pentru experimentat sau asamblat ceva. 
Singurele lucruri pe care am reusit sa le fac au fost sa inlocuiesc vt7 cu un bf256, am mai testat functionarea fara multiplicator si alimentare din sursa externa, rezultate aproximativ identice doar ca acum VT1 consuma pana la 200-300mA dar forma de unda este cel putin ciudata. 

Zilele urmatoare sper sa am timp sa mai experimentez, + o sa incerc alimentarea dintr-un alt transformator ETD34 bobinat 14sp primar- 800sp sec1 (cu izolatie intre straturi din folie transparneta la fiecare 200sp ), priza pentru tensiunea catodica -750Vcc (sper sa obtin din 1000Vv, din cat am gasit si inteles asa au procedat si Rusnacii in transformatorul original, priza se face la 140mai putin fata de pinul 13)- 200sp pana la finalul bobinajului- izolatie suplimentara 4straturi folie plastic- a doua jumatate de primar 14sp 

controler TL494 in configuratie push-pull, trz mos-fet IRFZ44, setat la 25kHz cuduty variabil, incepand cu cel mai mic procent 

traful izolat suplimentar cu banda de Cu pe exteriorul feritei trasa la gnd +tot circuitul realizat intr-o cutie ext din tabla 

Alta varianta pentru alimentare nuprea mai vad.. circuitul lui autooscilant probabil este foarte bun doar ca eu nu mai reusesc sa ii dau de cap si cred ca solutia propusa anterior este mult mai stabila si mai usor de controlat/reglat ). Stiu ca implica modificari suplimentare dar, nu este o asa mare problema pentru mine. 

Asa cum propunea Dl. Gsabac in alt topic aici pe forum

Pentru circuitul multiplicatorului am realizat o cutie din plastic pentru suport, la cel original a fost turnata o rasina asemanatoare cu poliuretanul pe care am indepartat-o destul de greu 😅
Multumesc mult pentru sugestiile facute pentru izolarea multiplicatorului, cea mai buna varianta mi se pare cea a barelor de silicon topite si turnate peste circuit. 

0-F02-DDE0-3-B6-B-4-A4-F-8-C99-7-E2-BED8

4-F963-D92-AA27-4-F0-B-BE2-E-F9-F909633-

8600-F8-A3-CF5-C-4075-A172-A1788-BE57243

ED42-F672-5527-4-E8-A-B9-FE-59-D24-F0-BE

Editat de myhai96
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 33
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Acum 5 minute, roadrunner a spus:

eu zic ca e dus traful ala, probabil are spire in scurtcircuit, oricum fa primele teste cy curent limitat si fara multiplicator.

RR

Asa cred si eu si chair de nu e si e ok nu vad cum poate fi controlat sau adus la forma buna de functionare, sunt convins ca ETD34 este foarte mare pentru ceea  ce are nevoie acest osciloscop, dar vreau sa imi permita o izolatie cat mai buna si il am si disponibil prin casa, ferita este 3c90 dar la frecventa asta nici nu mai conteaza :)), sarma de 0,1 am in jur de 300m. Am sa incerc pe cat posibil sa bobinez cat mai asezat stratul, or sa fie totusi 1000sp 

Link spre comentariu

La 20.10.2022 la 20:22, roadrunner a spus:

... eu zic ca e dus traful ala ...

Chiar si la depanarea Tv. cu CRT, daca verifici suficient de meticulos componentele active si nu gasesti nimic in neregula, Pana la urma ajungi la concluzia ca traful de linii este defect - in acest caz traful pentru tensiunea inalta. Din pacate metodele de verificare a transformatoarelor de acest tip sunt complicate si nu sunt la indemana amatorului. Asadar, solutia se bazeaza pe inlocuirea sa. Conductorul cu diametrul de 0.1 mm este prea gros pentru un curent de 3 uA cat trece prin el. Un conductor de 0.07 mm, sau chiar mai subtire ar fi fost tocmai bun. Si parerea mea este ca ar fi bine ca bobina de 1000 de spire sa fie realizata pe un galet separat, astfel incat sa se poata rebobina usor cu o alta ocazie.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock