Sari la conținut

Depanare/restaurare osciloscop C1-118A rusesc

Postări Recomandate

Acum 6 ore, ola_nicolas a spus:

Verifica circuitul de alimentare, de unde provine tensiunea de 20 V. Verifica condensatorul electrolitic C19, sa aiba ESR-ul in limita admisa. Apoi verifica ramificatia dinspre stabilizatoarele care furnizeaza tensiunile de 12 V. Ai putea spre exemplu sa deconectezi aceasta ramura (scoti siguranta F2) si sa verifici daca tensiunea a revenit la valoarea de 20 V, sau eventual putin mai mare. In acest caz consumul marit este pe ramura tensiunilor de 12 V si vei verifica circuitele alimentate din aceasta.

Am verificat aceasta sursa (ramura): inainte de redresare si dupa redresare cu rezistente de 100ohm/5W: cu incarcare de 100ohm tensiunea a scazut la 18Vcc ( dupa redresare) 

cu 50ohm ( tinand cont ca este proiectata pentru 500mA -> 60ohm max ) a scazut la 17Vcc (incarcare mai mult de cat max ) 

Transformatorul de 50Hz trag concluzia ca este ok 

Convertorul alimentat pe pinul unde veneau cei 20v din sursa externa a consumat pana la 1A (ceea ce este enorm ) iar, la scurt timp a decedat Vt1 impreuna cu Vt2 

condensatorii sunt inlocuiti complet, plus cel de pe placa convertorului direct din pinul de 20Vcc 

In continuare suspectez circuitul de comanda din convertor 

Dupa multe cautari am gasit manualul osciloscopului in care sunt specificate si datele transformatorului T1 ( cel flyback) 

- primar 14spire cu 0,3mmCu, rezistenta 0,3ohm 

- sec 2x 940 cu 0,1mmCu rezistenta in jur de 90ohm fiecare sec. 

Editat de myhai96
  • Răspunsuri 33
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Acum 12 minute, myhai96 a spus:

Convertorul alimentat pe pinul unde veneau cei 20v din sursa externa a consumat pana la 1A (ceea ce este enorm ) iar, la scurt timp a decedat Vt1 impreuna cu Vt2 

mic sfat pentru  data viitoare cand o sa mai faci un experiment asemanator folsoeste o sursa cu limitare de curent si limiteaza in jurul valorii (sau sub) estimate. Facand asta o sa ai timp sa vezi ce se incalzeste si pe unde circula supracurentii fara sa pui in pericol tranzistorii.

ai verificat diodele din secundarul convertorului? 

RR

Editat de roadrunner
Acum 17 ore, roadrunner a spus:

mic sfat pentru  data viitoare cand o sa mai faci un experiment asemanator folsoeste o sursa cu limitare de curent si limiteaza in jurul valorii (sau sub) estimate. Facand asta o sa ai timp sa vezi ce se incalzeste si pe unde circula supracurentii fara sa pui in pericol tranzistorii.

ai verificat diodele din secundarul convertorului? 

RR

Asa am facut initial, si a tras pana la curentul setat (max 500mA) apoi a scazut tensiunea. 
De incalzit s-a incalzit doar VT1 foarte tare dupa 1min. 
Am lasat sa se raceasca apoi am urcat protectia la 700mA, tot nu era suficient, apoi am urcat la 1A si nu a mai fost cadere de tensiune foarte mare (din 20V setati au ramas 18, la consum de 1A ceea ce a dus la strapungerea lui VT1, disipatia pe acesta fiind prea mare. ) 

Chiar si in conditiile astea tensiunile in secundar au ramas scazute dar, au ramas scazute imediat dupa redresare (pana in R18/R34, transformatorul nu are amplitudine..) 

@myhai96

Ai facut bine (daca te opreai la 500mA era si mai bine) - cred ca mai sunt doi suspecti pe lista ta (cel putin) tubul sau una din diode.

eu as face urmatoarele 

1. Inlocuieste tranzistorii defecti.

2. Verifica diodele (dau inlocuiestele cu unele noi echivalente)

3. Deconecteaza tubul  si pune o sarcina de 470K pe ramura de 900V si vezi ce se intampla (alimentand cu limita de 500mA in primar) 

testul de mai sus iti va spune daca supra sarcina e de la tub sau tubul e ok si suprasarcina e altundeva.

RR

Editat de roadrunner

Va salut! 
Ieri am facut un montaj pentru generator PWM cu ne555, frecventa fixa si duty variabil, am incercat cu frecventa de 14kHz (bineinteles ca transformatorul a inceput sa tiuie si Vt1 sa se incalzeasca) dar curentul absorbit pe eamura de +20 (din sursa de lab) a fost de 160mA, in secundarul 11-12 dupa dioda am obtinut -400V. Multiplicatorul este eliminat din circuit (momentan ) pana reusesc sa il izolez, sa nu apara descarcari. 
Forma de unda CE VT1. Duty in jur de 30%. 

Intre timp am gasit pe un forum din PL o discutie despre aceasta sursa de inalta tensiune, +manualu tradus in Poloneza.. 

Din acest manual reiese ca transformatorul lucreaza la 25kHz si cred ca duty este in jur de 50% 

Multumesc! 

1-CB222-B2-8-E00-4-AA9-8958-B668-C9-AC56

34-AD2-CF0-BA41-4723-8671-3-B633-C40638-

45030-CBE-D87-B-486-B-B44-E-C266-A765227

52167475-97-D6-41-B1-8-A8-A-703545-ED105

7-E4-E153-A-E5-B7-4283-A112-FB800-B25-E7

9294587-B-8-DD0-4-E48-AF28-5-DE061907-D0

DBD70524-13-E3-4606-BFC5-3-DD170-F06153.

DF12-AE5-D-1-B27-4082-B8-E5-F8-EC0-FA653

EE0-C35-FA-F313-4-AAD-81-B7-17-AC9061850

Editat de myhai96
Acum 52 minute, roadrunner a spus:

Deci sa inteleg ca nu reusesti sa urci tensiunea de iesire mai sus de 400V? (pe ramura de 900V) - poate secundarul de la trafo are izolatia strapunsa?

RR

Exact, doar ca in ultima incercare sa zic ca motivul este duty mic ( 30%) iar, autooscilantul avea in jur de 50% oricum diferenta e mica de la 30 la 50% nu cred ca se va dubla tensiunea. 
trebuie neaparat sa izolez placa multiplicatorului. Ma gandeam la silicon? Parafina parca nu as incerca.. probabil e ok pentru izolat dar, nu stiu ce sa zic de stabilitate in timp (sper sa nu curga) 

C2471CBD-F73F-4138-B55D-EE8B6F2EB413.jpg

Parerea mea este ca montajul cu VT1 nu este un flyback, ci mai degraba un oscilator de putere, adica in secundar ai tensiune sinusoidala, iar timpul activ al sarcinii este bineinteles 50 %. Acest lucru se poate verifica, recalculand valorile condensatorilor multiplicatorului de tensiune, pentru frecventa pe care lucreaza oscilatorul (am inteles ca 25 kHz) si tensiune sinusoidala. Daca obtii aceleasi valori din schema originala, atunci aceasta presupunere este corecta. Pentru impulsuri cu sarcina activa sub 50 %, vei obtine alte valori.

P.S. Nu cred ca consumul marit se datoreaza unei defectiuni a tubului. Tot ceea ce poti si trebuie sa verifici este izolatia filament / catod. Daca aceasta izolatie este buna, atunci diferitele grile, sau anozi ai CRT-ului nu trag mai mult de cativa microamperi de la sursa - de regula maximum 5 uA.

Editat de ola_nicolas

cel mi bine e sa folosesti o rasina de poliuretan (se face amestecand doua substante care vin intr-o punga speciala care are un perete care-l rupi si se combina in punga)- gasesti asa ceva la farnell si in alte multe locuri.

daca nu torni ansamblul ala in rasina o sa conturneze pe pcb sau se decarca prin aer. Sarcina multiplicatorului e mica la convertor poti sa-l elimini pentru experimente (adica sa nu-l conectezi) 

Si eu cred ca tubul e ok primele pe lista mea de supecti sunt traful si diodele dar e bina sa elimini cat mai multe variabile.

RR

Pentru placa triplorului de tensiune:

Se construieste o carcasa in jurul placii...se ung peretii carcasei cu unsoare, vaselina sau ulei. Carcasa se poate construi din orice bucata de tabla care se poate cositori rapid si care nu necesita timp mare de constructie.

Se topeste intr-o cuva metalica (farfurie metalica, o oala mica, un ibric la care s-a renuntat, etc) batoane de plastic-silicon (folosite la pistoalele de topit).....la un cuptor la temperatura mica. Dupa ce batoanele au devenit lichide se toarna in cutia cu triplorul. Daca nu exista cuptor merge si pe ochiul aragazului la flacara cea mai mica. Se lasa la racit cutia si apoi se desfac peretii carcasei...triplorul va cadea singur. Batoanele de plastic sunt un foarte bune ca izolatoare, iar triploarele facute de mine prin acest procedeu nu au prezentat descarcari in timp.

Daca este nevoie pot pune si o poza cu unul din produsele finale.

Daca triplorul se alimenteaza dintr-o sursa in comutatie la frecventa mare...atunci ar bine sa fie ecranat. ...radiaza grav in jurul lui si poate perturba buna functionare a osciloscopului.

Editat de Pringles
Acum 8 ore, Pringles a spus:

... triplorul...

... radiaza grav in jurul lui si poate perturba buna functionare a osciloscopului.

Tocmai de aceea eu presupun (asa dupa cum scriam si mai sus) ca de fapt VT1 nu este un convertor cu impulsuri (flyback, sau indiferent de care alt tip) ci este un simplu oscilator sinusoidal de putere mai mare. La 7,6 kV, efectul colola nu se manifesta agresiv, iar radiatiile (in lipsa unei componente inductive) nu se manifesta decat atunci cand este vorba despre un curent in impulsuri. In opinia mea incapsularea multiplicatorului de tensiune nu este strict necesara. Daca ar fi fost, atunci incapsularea s-ar fi facut din fabrica.

Editat de ola_nicolas

Citat

In opinia mea incapsularea multiplicatorului de tensiune nu este strict necesara. Daca ar fi fost, atunci incapsularea s-ar fi facut din fabrica.

Eu cred ca s-a facut din fabrica (a fost turnat in rasina sau acopetit macar - se vead a gramada de zgarieturi pe pcb cum a fost indepartat) la tensinule alea trebuie inchis in ceva altfel va face arc. La 6kv la iesire a multiplicatoruli si apropierea unei surubelnite de capatul de inalta tensiune va produce arc la cativa milimetrii. (dupa cum vad eu sunt 3-4 sectiuni in multiplicatorul ala deci cel putin 1KV intre sectiuni. Asta explica de ce diodele sunt montate orizontal si relativ intins ca sa se creeze spatiu mai mult. (uitat0va la multiplicatoarele pentru tensiune anodica la TV (mult mai mare ce-i drept) toate sunt mari si ermetice din aceleasi motive. 

RR

Editat de roadrunner

Spatiile marite sunt masuri normale la tensiuni inalte. Dar daca ai depanat vreodata un televizor clasic (cu CRT) stii ca nici la 18 kV (cat avea IT-ul la Tv AN) nu se incapsula dioda, sau condensatorii si nici nu se ecranau, desi acolo erau curenti in regim de impulsuri. La 8 kV, va face probabil o mica flama (efect corola) daca te apropii cu surubelnita, dar asta nu deranjeaza cu nimic in functionare. Daca totusi se doreste o ecranare (avand in vedere ca este vorba despre un osciloscop) atunci se poate face o ecranare, fara incapsulare. Ecranarea va impiedica accesul in zona si deci nu mai este necesara incapsularea.

Editat de ola_nicolas

Ma refeream la Tv AN cu CI romanesti - Diamant; Sirius; ... etc. Imi pare rau dar poze pe internet pentru acestea nu mai exista. Au trecut totusi mai bine de 30 de ani. Eu mai am unul prin pod, dar nu stiam ca voi fi nevoit sa fac poze. Am sa incerc sa descriu in cuvinte, iar la o adica am sa-l dau jos pentru poze. La Tv AN romanesti, blocul de IT era incadrat intr-o boxa din tabla cu foarte multe gauri cu diametrul de 8... 10 mm. O latura a boxei era ocupata de radiatorul tranzistorului final de linii, care era o simpla tabla din aluminiu de 2 mm grosime. Latura opusa a boxei era acoperita cu o tabla din aluminiu avand aceeasi forma. Deasupra lor se amplasa un acoperamant din tabla subtire (0.5... 0.6 mm) prevazut cu foarte multe gauri. Ea acoperea traful de linii, dioda speciala de 18 kV si inca vreo cateva componente cu pericol de electrocutare ridicat. Asta era tot. Boxa respectiva nu avea rol de ecran, deoarece radiatiile de impuls din traf ar fi trecut de voie prin acele gauri. Multi depanatori, nici nu mai puneau acel capac la loc dupa depanare.

Editat de ola_nicolas

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock