Sari la conținut

Depanare/restaurare osciloscop C1-118A rusesc


myhai96
 Share

Postări Recomandate

Bine v-am regăsit dragi colegi, pasionați de electronică. 

După o lungă perioadă de absență în ale electronicii (facultate și mai nou serviciu) am hotărât să încerc să reaprind această veche pasiune. 

 

Am primit de curând de la un prieten (și el pasionat de electronică ) un osciloscop Rusesc, model C1-118A, varianta de 20MHz. Povestea acestui aparat este că a fost împrumutat cu mulți ani în urmă către cineva nu tocmai experimentat în ale măsurării cu osciloscopul, probabil a fost conectat gresit în circuit și așa canalul 1 a ajuns cu o dioda întreruptă iar, ca și efect secundar de atunci tubul nu s-a mai aprins niciodată, acest prieten al meu nu a mai avut timp/chef/interes să îl repare și a hotărît să mi-l doneze mie cu speranța că poate o să fiu mai dedicat și mă voi alege cu un lucru bun ++ multă experiență din toată treaba asta. 

 

Din păcate acest aparat a suferit de trecerea timpului și condensatorii electrolitici au îmbatranit/uscat, fiind înlocuiți integral cu alți condensatori (unii poate de valori ceva mai mari, zic eu o îmbunătățire ). Cu toate acestea tubul nu dă semene că ar vrea să pornească, ceea ce m-a făcut să încep verificările pe partea de convertor dc-dc pentru înalta tensiune. Pentru a măsura tensiunea de anod de 8kV nu dispun de niciun aparat de masura capabil ( mă gandean să realizez un divizor rezistiv compus din 10rezistoare de 10Mohm inseriate + încă una de pe care să culeg tensiunea divizată, ținând cont de rezistența interna a multimetrului, aprox 10Mohm, rezultă un divizor cu factor 1/20 ceea ce pentru tensiuna de 8kV rezultă o tensiune divizată de aprox 400V, ușor măsurabilă). 

 

Până acum am reușit să stabilizez sursa de joasă tensiune ( cele 4 tensiuni continuue +12Vcc, -12Vcc, +5Vcc, +100Vcc, acestea sunt ok acum). Următorul pas a fost să conectez placa cu convertorul pentru înalta tensiune la placa de bază.

 

Pe pinul 1- tensune Catod ( dată de ei -750Vcc ) am măsurat -350Vcc cu ușoară tendință de creștere după 1-2minute, mufa tubului fiind conectata. În plus se auzeau mici troznituri/clik-uri din spre această placă, am banuit condensatorii de inaltă tensune, care din 4,7nF mai au 3,6nF (ESR nu am cu ce măsura). I-am înlocuit cu alti condensatori noi, ce îi aveam la îndemână, de 4,7nF/1kV (mici albastri). Nu a funcționat nici această înlocuire, am săpat mai adânc și am descoperit dioda VD2 (KU106A ) ca fiind întreruptă, nu apare tensiune de polarizare și nici rezistență în niciun sens ( din păcate in acest moment nu dispun de o astfel de diodă dar, am făcut o listă cu mai multe piese pe care le voi comanda la TME) 

 

Ultimul pas pe care am apucat să îl fac a fost să las transformatorul din convertorul DC-DC cu secundarele în gol și să măsor cu un alt osciloscop formele de undă din bază-masă respectiv colector-masă ale tranzistorului VT1 KT617B care mai apoi a fost și înlocuit cu un BD139, rezultatul fiind identic. 

O observație asupra acestui tranzistor este faptul că după 5min de lucru în condițiile date mai sus se încălzește foarte foarte tare. Tensiunea măsurata în AC față de masă este 560Vac pe secundarul care asigură alimentarea catodului (am găsit pe un forum de prin Rusia că pe acele două secundare ar trbuii să apară între 11-12 650Vac si 13-12 1kVac. 

 

 

Acum, mai sus este povestea pe scurt a ceea ce am identificat și reușit până acum.

Vin in fața dumneavoastra în speranța că aveți mai multă experiență decât mine și împreună, de ce nu, să reușim să aducem înapoi la viață acest aparat, care probabil nu are atât de multe probleme pe cât enumăr eu.   

 

Va rog să consultați schema acestui aparat și să îmi dați câteva sfaturi spre ce credeți că este necesar a mai verifica. 

Cum vi-se par formele de undă obtinute la măsurarea tranzistorului din convertorul flyback autooscilant, sunt ok nu sunt (eu nu știu dacă da sau ba și nu reusesc să găsesc informații concrete despre acest tip de convertor)?

Cum pot verifica etajul de multiplicare al tensiunii de linii, este încapsulat într-o rașină, credeți că se merită reconstrucția acestuia ? 

Din ce am găsit pe net, tubul se poate verifica la ”prima mână” prin aplicarea tensiunii de 6,3V pe filament, acesta aprinzându-se nici foarte strălucitor nici foarte slab. Am făcut acest lucru și pare că filamentul se aprinde ok, deci probabil tubul iese din ecuație.

 

Aștept părerile voastre!

 

Multumesc pentru timpul acordat citrii tuturor balivernelor mele și zi frumoasă vă doresc! 

 

@SCHEME:

schematic C1-118A.png

schematic C1-118A_photo2.png

schematic C1-118A_photo3.png

schematic C1-118A_photo4.png

schematic_C1-118A-1.jpg

schematic_C1-118A-2.jpg

schematic_C1-118A-3.jpg

 

@PRACTIC:

Practic_C1-118A.jpgpractic_C1-118A-1.jpgpractic_C1-118A-3.jpgpractic_C1-118A-5.jpgpractic_C1-118A-6.jpgpractic_C1-118A-7.jpgpractic_C1-118A-2.jpg

 

  Tensiune condensator C2 (circuit RC flyback):

Tensiune condensator C2 -circuit RC flyback.jpg

 

   Tensiune CE VT1 tranzistor forta flyback: 

Tensiune CE VT1 tranzistor forta flyback.jpg

 

@ALTELE:

2N3822.jpg

cuprins_C1-118A.jpg

 

Link to gallery https://postimg.cc/gallery/MQBhd7k

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cel care te putea ajuta in cel mai calificat mod cu putinta @gsabac nu mai este printre noi. Ceea ce poti face singur (pentru inceput) este sa iei la rand topicurile in care acesta a postat, ajutandu-i pe cei interesati. Poate printre ceea ce s-a discutat acolo (cu scheme si argumente) vei gasi ideea care sa te indrume spre depanare si eventual remedierea defectiunii. Spor!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 19.09.2022 la 13:10, myhai96 a spus:

O observație asupra acestui tranzistor este faptul că după 5min de lucru în condițiile date mai sus se încălzește foarte foarte tare.

Un flyback nu se lasa niciodata in gol, la limita el va debita chiar pe tranzistorul final prin strapungerea acestuia. Ciudat este insa ca pe oscilograma tensiunea in colector nu o depaseste pe cea de alimentare!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vă mulțumesc pentru răspuns, și așa este, aveți dreptate. Se pare că am avut noroc și nu am distrus nimic, deocamdată 😅


Cel mai interesant este faptul că din relația RC a oscilatorului reiese o frecvență de aprox 14kHz, iar măsurat 38kHz, ceea ce depaseste cu mult plaja diodelor (am găsit ca fiind de până la 20kHz) 

 

 

 

Am mai făcut azi câteva măsurători,

 

Cu conectorul tubului legat la tub, finalii amp Y deconectați și finalii amp X conectați, tensiunea pe Catod nu urcă mai mult de -350Vcc, din spatele tubului se vede o lumină albastră și destul de puternică, țin să menționez că pe rezistorul R18=18kOhm era o cădere de tensiune de 200V, ceea ce conduce la un curent de 11mA (de aici și încălzirea tranzistorului din circuitul primar), destul de mare zic eu.

Să fie descărcarea catodului pe plăcile de deflexie pe X? 

 

Apoi am deconectat finalii de pe X 

tensiunea pe catod a crescut la -450Vcc, dar tot nu suficient (-750v), lumina dinspre catod nu mai apare, pe R18 cad 80V. 
 

Posibil sa se întâmple toate astea și datorită lipsei tensiunii pe ultimul anod, 8kV 

 

Nu am măsurat anodu de accelerație (“intensitatea spotului”), în momentul măsurătorilor potențiometrul era aproape de limita inferoară a cursei 

 

Am făcut o poză tubului cu filamentul “aprins”, mufa de alimentare a convertorului fiind scoasă. 

 

Mulțumesc! 

rsz_a465d08a-f33d-455e-88d8-af89f0ada81d.jpg

Editat de myhai96
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 11 ore, myhai96 a spus:

Cel mai interesant este faptul că din relația RC a oscilatorului reiese o frecvență de aprox 14kHz, iar măsurat 38kHz, ceea ce depaseste cu mult plaja diodelor (am găsit ca fiind de până la 20kHz) 

Nu este un oscilator RC, Inceputul oscilatiei este dat de demagnetizarea completa a miezului iar sfarsitul de curentul injectat de bucla de control.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock