Sari la conținut

Majak 205 -zgomot de fond in ampliful final

aureliann

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

La un Majak 205 am un zgomot de fond exagerat, ca de radio intre posturi. Zgomotul este al finalului, am decuplat semnalul din preamplificator si acelasi zgomot persista. La o foarte usoara rotire, si revenire a semireglabilului de pe placa etajului final zgomotul s-a diminuat mult, dar nu este constant.Va rog, ma poate lamuri cineva care sunt rolurile semireglabilului R22-4,7 K de pe placa etajului final al Majak-ului?La integratul de la intrarea amplificatorului intre pinii 9/10si masa nu am 5,5 V cat e pe schema, ci aprox 1Vcc. Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema interna К237УН1 o gasesti mai jos:

https://voltradio.ru/k237un1 

La cum ai descris problema eu cred ca circuitul asta integrat e defect (foarte probabil unul sau mai multe tranzistoare din el).

Daca dadeau rusii valorile rezistoarelor din schema interna puteai sa reproduci discret circuitul.

Cu R22 cred ca se regleaza offsetul pe terminalele comune a tranzistoarelor VT4 si VT5 !!!

Link spre comentariu

Nu prea se vede bine dar mi se pare mie, dar in schema electronica a produsului parca sunt redate valorile rezistoarelor interne К237УН1 ?? Daca ai acele rezistoare, se poate reproduce К237УН1 daca nu gaseste altul pe la rusii pe ebay.com!

Link spre comentariu

Parca ceva nu prea se leaga, schema cu valorile rezistoarelor din integrat se refera la circuitul K2YC371.

K2YC371.JPG

Editat de aureliann
completare
Link spre comentariu

• 3 weeks later...
La 24.07.2022 la 13:23, aureliann a spus:

... Am gasit o varianta de schema ceva mai detaliata ...

Pare mai degraba un circuit corector de ton. In esenta schema interna este foarte simpla si nu prea vad care dintre componentele ei ar putea introduce zgomote. Mai degraba trebuie suspectata o componenta discreta exterioara circuitului. Poate fi suspectat oricare dintre condensatori (cu ESR crescut) sau pelicula de carbon imbatranita a potentiometrelor pentru reglajul tonalitatilor.

La 24.07.2022 la 19:26, aureliann a spus:

Parca ceva nu prea se leaga, schema cu valorile rezistoarelor din integrat se refera la circuitul K2YC371

Cele doua circuite rusesti sunt echivalente. Daca dai cautare pe google, vei gasi aceasta informatie chiar intr-un topic de pe ElForum.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Schema interna pentru K2YC371 o mai gasesti si aici: https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_k2us371.html

Comparand-o cu schema din linkul lui @prog : https://voltradio.ru/k237un1 se poate vedea ca de fapt este una si aceeasi, doar ca in primul link tranzistorii sunt numerotati altfel, iar in al doilea (pentru K237YH1) lipsesc valorile rezistentelor.

Link spre comentariu

Da, asa este, desi sunt denumite diferit, schema interna este aceeasi. Aranjarea putin diferita a elementelor schemei interne m-a pacalit...Pe placa amplificatorului final al Majak-ului se gasesc si elementele retelei de corectie a tonului, mai putin potentiometrele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock