Sari la conținut

Gestionarea informatiei obicei ancestral


Postări Recomandate

In lumea vie, inclusiv oamenii informatia este gestionata in felul urmator: pentru a crea spatiu de stocare un anumit material genetic este multiplicat de un nuanr de ori, in timp anumite informatii sunt alterate astfel se creaza informatie noua.

In genomul uman codul pentru anumite proteine exista in zeci sau sute de copii, dar nu toate genereaza o proteina functionala, in timp au suferit alterari, alte copii find utilizate prentru a crea proteina respectiva.

Daca ne uitam la informatia stocata in memoriile nevolatile ale sistemelor de calcul, intalmin exact acceasi situatie, exista zeci sau sute de copii ale anumitor fisiere, unele idetice, altele modificate, informatia noua se creaza cam in acelasi fel, alterand una deja existenta.

De exemplu proteina receptorului pentru lumina rosie e sintetizata prin alterarea informatiei pentru proteina receptorului pentru lumina verde care exista in mai multe copii.

 

Procesarea e costisitoare, informatia e un capital valoros care nu ai vrea sa-l pierzi, din acest motiv ea este copiata fara a fi analizata prea mult in privinta unor secvente care se repeta.

Cu timpul orice sistem informatic aduna entropie, probabil acest mod de copiere este o cale de a trece entropia prin sistem fara a ii compromite functionalitatea, cu minimul de procesare.

 

Din acest punct de vedere sistemele informatice sunt cat se poate de umane, de biologice, intalnim un comportament familiar acelasi ca cel natural.

 

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, interesant punct de vedere.

 

Citeam undeva ca corpul uman de cand se naste si pana cand moare este intr-un proces continuu de regenerare celulara. Numarul de regenerarii celulare cica nu ar fi acelasi de la un tip de tesut sau organ la altul, exista un mic... offset, ca sa folosesc un termen familiar electronistilor ! Era un articol pe tema asta destul de interesant dar nu-l gasesc, acolo se prezenta o legatura intre atingerea unei varste inaintate si cancer. Nu retin exact cum ii spunea la segementul din ADN-ul uman care este programat sa devina mai scurt pe masura ce cresc regenerarile celulare si din motivul asta oameni imbatranesc. Daca gasesc articolul vi-l arat!! Sau poate il gaseste altcineva!

 

Acum, daca privim functionarea asta celulara, se poate afirma fara gres o similitudine intre cea celulara si cea informatica. Diferenta notabila este aia ca informatica are structura de logica gandita la planul material uman, iar omul in sine cica ar fi construit din mai multe "haine" sau "straturi" care merg in profunzimea materiei deci si in alte dimensiuni. 

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Segmentele respective se numesc telomere, sunt portiuni necodante la capetele cromozomilor, ele functineaza ca un ceas celular, se scurteaza la fiecare diviziune.

Si  intr-o memorie exista portiuni necodante, FF, este considerat spatiu gol, desi fizic exista si contine ceva, pe care sistemul il recunoaste ca spatiu liber.

In ADN treaba e mai directa, portiune noncodanta e accea pentru care codurile respective nu codeaza aminoacizi, (nu poate servi la sinteza unei proteine).

majoritatea gunoiului genetic este insa codant, dar nu sintetizeaza proteine functionale, exista niste triggere care inactiveaza portinea respectiva, dar presupun vulnerabilitate, prin acest mecanism apar o parte cancere, altele apar prin mutatie directa.

 

Un reengineerig al omului se poate face prin inlocuirea gunoiului cu secvente noncodante, pentru a pastra lungimea cromozomilor.

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock